Buschenschank

Oostenrijk, Gamlitz

Vanmorgen vroeg wakker , wat ontbijt tv en dan douchen. Lekker warm water. Om 7 heb ik Jan wakker gemaakt. Dan om half 8 ontbijten wat weer goed was.
Een poos met een aantal mensen in het andere deel gezeten en zie om 10 uur brak de zon door. Dan op het terras gezeten tot etenstijd. We kregen een soepk
je die ik niet lekker vond en geen idee wat het was. Dan gebakken leverkaas met een gepocheerd ei erop . een salade en aardappelgratin. Het was mij wat te vet en machtig maar Jan at de leverkaas en de aardappelgratin ook van mij op. Een appel/langevinger taartje toe.
Jan en ik zijn na het eten gelijk aan de wandel gegaan naar Gamlitz. Daar hebben we eindelijk de Charly T emmel ijssalon open getroffen dus hop ijs halen en op het terras opeten. Nog wat heen en weer gelopen en wat inkopen bij de Spar gedaan. Dan weer naar boven lopen en we waren bijna boven toen we een groepje tegen kwamen van 9 man/vrouw . Ze gingen naar een Buschenschank en ok wij gaan mee. Dus weer een stuk naar beneden en dan ergens afgeslagen en dan kwamen we op een grote hof en de familie was aan het eten maar we konden daar gaan zitten. Hardstikke aardige mensen, dikke pret gehad. Jan hield het bij 1 drankje en ik wat meer. Je leeft maar eens en ze hadden beloofd me naar boven te duwen. We kregen van de boerin krapfen en ze zette ook karaf met water neer. De weisswein gepritz die ik had was geen klein glaasje. We hebben er een behoorlijke tijd doorgebracht inclusief allerlei dieren zoals jonge katten, jonge eenden, een kip met een hele schaar kuikens en een joekel van een hond. Een prachtige tuin hadden ze. In het Gästehaus waar we zitten betaal je al snel 5 a 6 euro voor een spritz en moet je voor water extra betalen. Daar moesten we 1,50 euro voor een groot glas lekkere spritz betalen , het water en de krapfen moesten we niet betalen. . Dan laat je wel wat fooi achter. Ik had gevraagd of ze ook wijn verkochten en ben nu in het bezit van een fles wijn voor weinig.
De meeste van het gezelschap komen uit Ramsau en wij kennen vele mensen daar dus we hadden genoeg gesprekstof. Dan allemaal weer terug de berg op gemarcheerd . Toen we de boerderij verlieten moet een van de mannen piesen en dat deed hij achter het schuurtje tegen een muurtje. De hond wachtte tot hij klaar was en ging daarna op de gelijke plek ook piesen tegen het muurtje. Je kon het gezelschap wegdragen. Dan even fris maken op de kamer en dan was het weer etenstijd. We kregen een dunne knoflooksoep, een salade en een bord pasta zonder saus maar wel fijn gesneden ham.
Ook bij dit gezelschap bleek hoe slecht ze te spreken zijn over het eten. Oorspronkelijk zouden we volgens onze papieren mogen kiezen uit 2 verschillende menus en dan nog een vegan menu. We zouden flexibele etenstijden hebben maar nee we moeten op die tijd eten. We hebben alle papieren gekregen waar dat allemaal instaat en ook die we na afloop moeten invullen. Nadat veel mensen gevraagd hebben om salade hadden we dus vandaag in de middag en in de avond een salade.
Er zijn veel mensen die al vaker zijn meegegaan en dan bij andere waren en die vertelden dat het zo goed was inderdaad keuze en goed gekookt ze kregen zelfs zalm.
Na het eten waren we naar boven gegaan en dan zie ik een teek op mijn been. Dus weer naar beneden om te vragen of iemand een tekenpen had meegenomen. Dat niet maar eentje had een pincet en die heeft het voor mij weggehaald. Heb ik weer.
We brengen de avond maar weer op onze kamer door. Dit keer hebben we wat te knabbelen meegenomen bij ons drinken. We hebben een tv die groter is dan we thuis hebben.
En even een nieuwtje uit de thuisregio het heeft op de Dachstein gesneeuwt dat is in deze tijd van het jaar een zeldzaamheid.

Der Buschenschank ist ein Betrieb, in dem ein Landwirt seine Erzeugnisse (Getränke und kalte Speisen) ausschenken und servieren darf und basiert auf einem Gesetz von Josef II.

Nur Besitzer bzw. Pächter von Wein- oder Obstgärten dürfen einen Buschenschank betreiben. Buschenschänke werden heute in Österreich in den Bundesländern Wien, Niederösterreich, Burgenland und der Steiermark betrieben. Jedes Bundesland hat sein ein eigenes Buschenschank-Gesetz, das Öffnungszeiten, Namen und das Angebot regelt.

Meldet der Betreiber der Buschenschank zusätzlich ein „freies Gastgewerbe“ an, darf er ohne Befähigungsnachweis bestimmte warme Produkte wie etwa gegrillte Würstchen, Fleisch und Geflügel, Fleisch- und Wurstsalate sowie Flaschenbier und nichtalkoholische Getränke servieren.

Jedoch darf der Betrieb dann den Namen „Buschenschank“ nicht mehr führen.

Typische Speisen und Getränke

In der Buschenschank dürfen ausschließlich kalte Speisen und hausgemachte Mehlspeisen serviert werden. Das typische Buschenschank-Gericht ist die „Brettljause“. Sie besteht aus einem Aufschnitt (zum Beispiel Geselchtes, Schweinsbraten, Schinken, Trockenwürstel, Speck, Lendbratl, Selchwürstel) und Aufstrichen (etwa Verhackert, Leberstreichwurst, Grammelfett, Bratfett, Kürbiskernaufstrich) mit Kren und Schwarzbrot und wird auf einem Holzbrettl serviert.

Der Bauer darf in der Buschenschank Getränke anbieten, die aus eigener Produktion stammen bzw. von bäuerlichen Betrieben zugekauft werden. Dazu gehören: Wein, Sturm, Traubenmost und Traubensaft, Obstwein und Obstmost sowie selbstgebrannte geistige Getränke.

Geschichte

Am 17. August 1784 hat Kaiser Josef II. die rechtliche Grundlage für den Buschenschank durch eine Zirkularverordnung geschaffen. Mit diesem Zirkular erteilte Josef II. jedermann die Erlaubnis, die von ihm selbst erzeugten Lebensmittel, Wein sowie Obstmost zu allen Zeiten des Jahres, wie, wann und in welchem Preise er will, zu verkaufen oder auszuschenken. Die Josefinische Zirkularverordnung wurde 1845 durch ein Hofkanzleidekret erneuert. Da man sich schon damals nicht immer an die Verordnungen hielt, wurde es bald, nämlich 1883, notwendig, den Ausschank anzeigepflichtig zu machen und von den Bezirksbehörden kontrollieren zu lassen. Heute hat jedes Bundesland ein eigenes Buschenschank-Gesetz. Das hervorragende kulinarisches Angebot und international ausgezeichnete Weine der Winzer haben Buschenschänke zu beliebten Ausflugszielen gemacht.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Leuk die Buschenschank! Wij houden onwijs van de Brettljause! Geen groter plezier je ons daarmee doen.

Annemarieke 2023-06-29 21:46:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.