Nederlands Kampioenschap Klassiek

Oostenrijk, Ramsau am Dachstein

Donderdag
Vandaag mijn afstand op het Nederlands Kampioenschap, de klassieke wedstrijd over 12 1/2 km en voor de dames over 10 km.
Ik ben snel weg samen met Machiel, ik weet hem 3 ronden voor te blijven en daarna ging hij mij voor bij.
Hij had een snellere ski dan mij ook al hadden we dezelfde keuze in waxen gemaakt. Hij ging zo snel naar beneden erop. Hij zei zelf dat als ik net zo.n ski gehad zou hebben hij mij niet had kunnen pakken want ik heb een hele lange looppas.
Het was een waanzinnig snelle spannende wedstrijd tussen ons en we hebben bijna iedereen gelapt, behalve 1 dame en dat was Carolien.
Dus ook zij is terecht winnaar bij de dames geworden.We kwamen zelfs eerder dan de dames binnen en wij hadden een ronde meer.
Ik heb de titel bij de junioren en Machiel bij de senioren. Machiel dus ook 1e op de overal en ik de 2e plaats op de overalklasse. En Leo Lansbergen de 3e plaats Ik ben dik tevreden. En dank aan Sidney die behalve Machiel ook mij gecoacht heeft. Er zijn atleten die maar een techniek beheersen.
Vrije stijl is populairder dan klassiek. Wordt ook meer beoefend.
Ik ben altijd een werker geweest en doe het klassieken graag.
Op naar de funwedstrijd van morgenavond die ik samen met Dorris loop.Je loopt de afstand per team van 2 om de beurt een ronde en dan elk 4 ronden.Het is de fanatiekste wedstrijd die je kan bedenken en je kan er niets mee winnen. Er zijn topteams maar ook beginners, man/vrouw,vader/moeder/enz. in elk denkbare samenstelling. het parkoers is met fakkels verlicht.
Dan ga ik zaterdag parkoers verkennen in Altenmarkt waar de start is van de Tauernlauf .
Zondag start ik dan op de 50 km vrije stijl in de Tauernlauf die telt voor het NK maraton mannen.
Ik ben eigenlijk veel te jong maar wil hem toch graag lopen en kijken hoe het gaat.
Voor de vrouwen is het 20 km.
Jannick

donderdag 22 januari 2009
Vandaag was het NK klassiek langlaufen. Het ging over 12 ½ km en is echt Jannicks discipline. Dat was ook te merken want hij was zeer snel weg samen met Machiel Ittman.
Jannick kon de eerste ronden de kop houden maar moest het na 3 ronden afstaan aan de meer ervaren Machiel Ittman .Het was een heftige spannende strijd die ook de vele toeschouwers in spanning hielden. Beide hebben een groot deel van het deelnemersveld gedubbeld en kwamen ook nog voor de dames als eerste binnen met een ronde van 2 ½ km meer gelopen.Met uitzondering van Carolien die als enige dame niet gedubbeld is en daarbij bewijst dat ze rechtmatig Nederlands Kampioen is.
Deze prestatie leverde Jannick de eerste plaats op bij de junioren en de 2e plaats in het overal klassement. Machiel Ittman werd 1e bij de senioren en had de eerste plaats bij het overal klassement. Ilonca Leijn was 1e bij de dames junioren en ook 2e in het overal klassement.
Als de NSV besluit om volgend jaar het NK weer in Ramsau te houden , zijn er al plannen van de organisatie en scholen hier om het te koppelen aan de tour de ski die volgend jaar wordt gehouden. Een nieuw spannend evenement die over 3 dagen verspreid gehouden gaat worden. Met een proloog, een maraton en een bergop klassiek race van 7 km vanuit het stadion naar de Ritisberg en dan naar de top van de Ritisberg. In de week eraan willen ze dan ook een grote kinderwedstrijd organiseren waar dan ook alle scholen aan deelnemen dus een groot deelnemersveld , als dan ook het kinder NK daaraan vast wordt gekoppeld wordt het ook een leuk kinder NK met een groot deelnemersveld.Het NK zal waarschijnlijk dan ook meer deelnemers van hier trekken omdat er veel naar de tour de ski komen.
Het was nu al een groot succes met de grote groep Ramsauer kinderen die deelnamen.
Waarom de oudere kinderen niet deelnemen ligt in het zware wedstrijdprogramma die ze al hebben en volgende week worden hier in Ramsau ook De Oostenrijkse Kampioenschappen gehouden in de klassieke stijl en die zijn maar een keer per 2 jaar. Dan mogen ze geen skate wedstrijden doen in de aanloop. Jannick wil volgende week ook deelnemen aan de ÖM, het is een sprintwedstrijd op donderdag 29 januari, een Einzel op zaterdag 31 januari en een staffel op zondag 1 februari.. Aan de eerste 2 doet hij mee en als ze bij een van de Steierteams nog iemand nodig hebben kan hij ook nog op de staffel starten. Maar eerst a.s.zondag de Tauernlauf 50 km skate. In deze wedstrijd wordt ook het NK maraton voor mannen gehouden.
Jannick is veel te jong om in deze wedstrijd te starten, maar omdat hij via een gezamelijke lijst wordt ingeschreven lukt het wel. Volgend jaar is hij volgens de Nederlandse normen senior, hij wordt dan eigenlijk pas junior. Ik denk alleen dat als ze er een grote wedstrijd van willen maken waar ook de Oostenrijkers aan deelnemen ze toch aan de gehanteerde klassen van hier moeten houden en ook de afstanden. Hier wordt er echt aan de leeftijdsklassen gehouden en de afstanden zijn daar ook op aangepast. Verenigingen en scholen weigeren om hun atleten op een te grote afstand te laten starten. We doen in veel landen wedstrijden maar alleen Nederland hanteert deze afstanden en klassen.
Jannick is vanavond met een groep Nederlanders gaan rodelen op Hochwurzen. Ik geloof dat hij samen met Lillian op de rodel ging.
Morgenavond neemt hij nog deel aan de funwedstrijd, teams van 2 die om de beurt een ronde doen en ik geloof in totaal 8 rondes. Het is altijd een zeer fanatiek gebeuren met een verscheidenheid aan teams oud, jong, man, vrouw , topper, beginneling, en iedereen even fanatiek. Het parkoers is met fakkels verlicht en altijd veel publiek. Het is de bedoeling dat Jannick samen met Dorris een team vormt. Geen langzaam team maar of ze sneller dan Machiel en Sidney zijn want die zullen ook wel weer een team samen zijn. Maar het blijft fun.
Zaterdag gaan ze nog naar Altenmarkt om de Tauernstart te verkennen. Ook starten een aantal kinderen in de Tauernkinderlauf die zaterdag plaats vind. Persoonlijk vind ik het ontzettend leuk om al die kinderen in hun eigen klasse om de beurt te zien gaan. Daar zitten zelfs bij de bambinies hele snelle.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.