Das Grimmingtor

Oostenrijk, Gröbming

Vanmorgen vroeg wakker een beetje dommelen dan douchen en wat tv kijken tot 9. Jan is al op weg om zijn papieren voor morgen te halen. Ik aan mijn ontbijtje en zo een koffie. Het wordt de heetste junidag sinds de optekening en dat was iets van 240 jaar. Er is hier gelukkig wat wind. En het voordeel van de bergen ook iets koeler.
Vanmorgen mij bezig gehouden met de administratie moet ook gebeuren, Weer klaar voor bijna een hele maand want een telefoonrekening komt altijd buiten mijn vast betalingen . Dan wilde ik mijn kreditkarte betalen en he ik kan hem niet vinden en ik heb de kaartgegevens nodig. Het hele huis overhoop gehaald en niet gevonden. Ik gebruik dat ding alleen thuis voor internet betalingen. Dus dan maar de Advanzabank gebeld en de kaart laten sperren en een nieuwe aangevraagd. Ze heeft mij ook een nummer gegeven die ik kon gebruiken om te betalen dus ook dat weer klaar. Het had geen probleem geweest om niet te betalen want ik mag in kleinere betalingen aflossen maar het is mijn noodkaart of internetkaart en ik koop alleen wat ik kan betalen ermee. Heb ik geen kosten maar toch voor noodgevallen iets achter de hand. Middageten snel klaar voor Jan de bloemkoolbom voor mij een Smoothy met dat warme weer heb ik daar voldoende aan.
Ikea is snel want vandaag het pakket voor Jannick al binnen. Kan hij weer aan de gang vanavond. De kinders komen ook tegen de avond. We hebben nog even voor we het karton kunnen wegbrengen, ondertussen een auto vol en ik denk vrijdag dan voor de rest wat nog ingepakt staat.
Morgen komt mijn nieuwe droger al dus dan moet Jan alleen naar Liezen tenzij ik al een tijd weet dat ze komen brengen.
De tip van de azijn met water wat ik sproei is top , ik houd er de mieren mee weg. Nu ik weet dat ze vanaf het balkon komen sproei ik het matje een paar keer daags in en zie ze blijven weg. Sproei ik te laat zie ik er toch weer binnenkomen dus de werkzaamheid van de azijn is er.
De afstandsbediening van de slaapkamer tv hebben we weer nadat Jan toen ik het bed had afgehaald de bodem eruit had getild vonden we hem achter de laden. Zo af en toe hebben we geluk.
Tegen 2 gingen we met de afgeladen auto de bak met glas , een emmer met olie, en wat klein oud ijzer paste er nog her en der tussen. We kwamen daar aan en het was drukker dan op de kermis. Klaar en weer naar huis. Thuis aangekomen zie ik de deuren open staan van het balkon bij Meli en ik hu die had toch een afspraak. Dus even gaan kijken was ze lekker aan het koken. Dus ik vroeg haar had jij geen afspraak om 2 uh ja maar die ben ik vergeten. Kan gebeuren moest ook vanmorgen even nakijken of ik geen praatafspraak had. Maar volgende week weer, ze had familie omstandigheden dus was alles verplaatst. Dan ben ik ook de kluts kwijt.Ik dacht dat de kinderen vandaag zouden komen en Meli zei nee morgen. Dus ik laat haar zien dat Ingrid morgen vanaf vroeg moet werken. Dus Jannick gebeld en die zei nee toch morgen , ze heeft de hele dag oppas anders komt die niet aan haar uren. Dus Jannick moet zijn uren opofferen aan de uren voor de oppas. Dan had ze altijd nog Theresa kunnen laten gaan dan is er altijd nog Sabrina thuis voor de oppas. Zie ik ook nog dat ik was vergeten naar de telefoonwinkel te gaan want de oplader van Theresa is stuk , zegt Meli oh ik denk dat ik er wel eentje heb die past en inderdaad. Dus die ligt nu op te laden ook al mag ze hem voor straf een week niet.
De tv houder van Jannick lag al bij ons op de trap dus er wacht weer een klusje op Jan. Zo hoeven we ons niet te vervelen.
Wij wonen aan de voet van de Grimming en er is een leuke Sage.
Mächtig, markant und majestätisch – Der Grimming Als höchster freistehender Berg Europas prägt er das Landschaftsbild des Ennstals, sorgt für Respekt bei seinen Bezwingern und Bewunderung bei seinen Beobachtern im Tal. Auch für so manche Geschichten liefert der Grimming Inspiration, wie u.a. auch für die Sage vom vergessenen Kind im Grimming.

Die Sage
Süd-östlich, im Ortsteil Espang gelegen, befindet sich auf 1580 m Seehöhe eine 50 Meter hohe Felsnische – das sogenannte Grimmingtor. Vom Bahnübergang ist es auch mit freiem Auge gut zu erkennen.

Der Sage zu Folge öffnet es sich einmal im Jahr und gewährt für kurze Zeit Eintritt in die verborgenen Schatzkammern des Grimmings, während die Kirchenglocken in Irdning zum Peter-und-Paul-Tag am 29. Juni erklingen. Dies wurde, so die Erzählung, auch einer armen Witwe zugetragen, die am Fuße des Grimmings hauste. In der Hoffnung ihre Not zu lindern, suchte sie am besagten Tage mit ihrem Kind das Tor auf. Vom Reichtum geblendet eilte sie in die Höhle, setzte das Kind hastig ab, griff nach den Schätzen, so viel sie nur tragen konnte und hetzte ins Freie, um ihr kostbares Gut sicher zu bergen. Die Witwe traute ihren Augen kaum und badete sprichwörtlich im Gold, ehe sich das Tor wieder schloss und sie mit Entsetzen feststellte, ihr Kind, ihr Liebstes, im Inneren vergessen zu haben. Verzweifelt, verzagt, verbittert versucht sie das Tor abermals zu öffnen – vergebens.

Tage, Wochen, Monate verstrichen, ehe die Witwe am Peter-und-Paul-Tag erneut zum Grimmingtor aufstieg. Mit dem ersten Glockenschlag öffnete sich auch in diesem Jahr das Tor. Die Witwe stürzte hinein und fand ihre Tochter gesund und munter, mit Goldzapfen spielend, vor. Überglücklich schloss sie ihren allergrößten Schatz in die Arme. Dem vielen Gold schenkte sie dieses Mal jedoch keine Beachtung.

Im Alter von 9 Jahren bin ich in der Volkschule zum ersten Mal mit dieser Sage in Berührung gekommen. Auf einem Schulausflug befindend, blickten wir am besagten Tag zur besagten Zeit gespannt Richtung Grimming. Alleine die Vorstellung dieses mächtige Tor würde sich genau zu diesem Zeitpunkt öffnen, hatte etwas Mystisches und Zauberhaftes an sich. Ein Bann, der einen bis heute nicht loslässt, wenn man das Grimmingtor erblickt.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Leuk verhaal. Dank je wel voor het delen!

Annemarieke 2021-06-30 07:10:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.