Een grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zondag.

Oostenrijk, Gröbming

Sonntag 18.Februar
Vanmorgen weer het lieve toetje van Theresa toen ik mijn ogen open deed. Ik haar gezegd Oma eerst even kijken dan mag jij. En tot mijn vreugde kon ik nog een stukje kijken van de slalom. Het wordt bijna vervelend maar Hirscher opnieuw goud. Dan mocht Theresa kijken en ging Oma douchen en ankleden. Daarna zou Opa gaan en die had een boterham voor Theresa gemaakt. Later ook drinken en Theresa vraagt me Oma is het appelsap? Ik nee limonade zegt ze nee oma het is olie en ik hu? Dus ik gekeken had ze een beker van mij met limonade maar Jan had haar ook een beker gegeven en hoe hij er bij komt? Had hij maisolie uit een plastik kannetje in haar beker gedaan en er ook geen water bij gedaan. Dan blijft Jan stoer als ik hem vraag Jan waar is de linmonade krijg je als antwoord in een fles, maar dit komt niet uit een fles nou en kan toch klaar zijn zegt hij dan. Dan vraag ik hem waar staat de fles? Dan zegt hij koelkast en als ik dan vraag stond dit kannetje in de koelkast wordt hij boos. Hij wil absoluut geen medewerking geven als je hem ergens bij wil helpen want hij maakt geen fouten is helemaal oke heeft geen hulp nodig en wil geen raad aannemen van niemand. Ik heb hem gezegd dat als hij zo door gaat hij in een verpleeginrichting komt omdat we hem niet alleen thuis kunnen laten en hij niet voor zich zelf kan zorgen en hij geen raad of hulp accepteerd . Ik kan moeilijk alles gaan wegbergen omdat ik daar geen plaats voor heb .Ik laat hem zijn vrijheid mits hij regels in acht neemt doet hij dat niet moet hij ingeperkt worden want we kunnen niet alles toestaan. Hij lijkt op het oog meestal een zeer normale man maar heeft op dit moment toch een dementie.
Dan een flinke ruzie met Jannick die uiteindelijk ook weer is bijgelegd en we op een lijn staan. Ik kan het niet zonder hulp en daar moet hij aan bijdragen want er is niemand anders in de buurt. Dus hij moest helpen bij papieren en we hadden onenigheid over de Patientverfüging. Ik heb papieren van de huisarts deels ingevuld voor Jan , ze heeft me gezegd dat Jan een handgeschreven papier moet bijvoegen. Als ik dat meeneem naar de huisarts heb ik voor Jan een beachtliche Patientenverfüging , dan kan ik altijd ermee nog naar een Notar. Hij wilde niet aan de beachtliche omdat niemand zich dan er aan houdt ook niet de Rettung. Bij een Verbindliche moet het door een Notar bekrachtigd worden en geldt maar 5 jaar dus elke 5 jaar heb je hele hoge kosten . Die ik nu ook even niet heb. Ik wilde dat in ieder geval de beachtliche klaar is omdat mijn huisarts zich daar wel aan houdt en ik toch eerst haar bel. Maar goed we hebben een soort overeenkomst dat ik de beachtliche samen met Jan maak en hij daarmee naar de Notar gaat.

Jannick had afgelopen week ook iets leuks , of wel een vervolg van ongeveer 10 jaar geleden. Zijn baas belde hem en vroeg kan je snel naar kantoor komen en ja Jannick kon in 20 minuten klaar zijn. Komt hij daar staat de MP daar. Vragen aan hem bij je die en die en woon je daar enz. En Jannick ja dat ben ik dus toen kreeg hij te horen dat ze een Haft bevel hadden voor hem. Dus Jannick en waarom?? nou hij had de dienstplicht ontlopen dus Jannick zegt ze maar Nederland heeft geen dienstplicht. Nee dat was het ook niet want hij had de Oostenrijkse ontlopen. Dus Jannick ik ben Nederlander en heb geen Oostenrijkse nationaliteit. Ze zijn gaan bellen met de ambassade dan moesten ze naar Berlijn bellen want daar was Jannicks laatste pasport uitgegeven en met het Bezirk hier en nee Jannick staat niet geregistreerd als Oostenrijker. Toen Jannick 17 was kreeg hij inderdaad zijn Musterung maar daarmee naar het gemeente huis in Ramsau gegaan waar we toen woonden en hij mocht niet mee omdat hij geen Oostenrijker was. Nu dus het gevolg. Zo lang als Jannick tot zijn 35e geen Oostenrijker wordt hoeft hij ook niet de dienstplicht te vervullen. Er is een tijd geweest dat hij graag Oostenrijker had geweest maar de kosten 3500 Euro waren toch een Engpass.
Beneden kregen ze visite van Edith met haar kinders dus Theresa is uit het zicht. Kan ik wel even gebruiken. Jan is voor het eerst alleen aan de wandel wel met een telefoon en een papiertje met zijn naam en telefoonnummer van mij en zijn adres gegevens. Ik heb weer wat administratieve dingen gedaan en had even geen zin om ook nog te gaan wandelen.
Inmiddels is ook Jan weer thuis gekomen en heb ik mijn Patientenverfügung geschreven.
Dan is dat alvast geregeld want ook ik kan er tussen uit knijpen en zelfs eerder dan Jan. Dan moet Jan het voor dinsdag gedaan hebben dan kan ik de hele rambam meenemen naar de huisarts en kan ze het ondertekenen. Daarna kan Jannick de reutel meenemen.
Dan vraag ik Jan het in te vullen en wat hij niet begrijpt of niet weet om het te vragen. Dan gint hij in het eerste deel al het verkeerde telefoonnummer in te vullen dan wijs ik hem daar op klets boem alweer boos. Dan vraagt hij eindelijk wat hij moet invullen en heeft hij niet ingevuld wat hij moest doen dus ik wijs hem erop dat hij niet heeft ingevuld wat we net besproken hebben en dat hij weer met iets verder wil wat hij niet hoeft te doen maar de arts. Maar hij weet het toch uiteindelijk weer beter.
Zit hij weer heel eigenwijs een telefoonnummer te zetten waar mijn naam moet staan dus ik geef het op want als antwoord krijg ik ik kan het nauwelijks lezen maar als ik zeg wat er staat jajajaja dan weet hij het toch weer beter. Ik zal maar niet hardop zeggen wat ik nu even denk.
Daarom wilde ik dat hij het samen met Jannick zou doen .
Toch net maar naar beneden gelopen en Jannick gevraagd om het samen met Jan te gaan doen want ik heb het opgegeven.










Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.