Intervieuw Jannick LLV

Nederland, gouda

Jannick Molenaar wint 5 medailles !!
Nederlandse Langlauf Jeugdkampioenschappen

In de eerste week van maart werden in Ramsau jeugdkampioenschappen langlauf gehouden. Twee jaar geleden werden hier de wereldkampioenschappen georganiseerd. Dit is nog te zien aan het langlaufstadion. Jannick die 10 jaar is , heeft in Ramsau 5 medailles gewonnen. Om al het matriaal te kunnen vrvoeren was de auto van zijn ouders niet groot genoeg. Om ook de rolskistokken te kunnen meenemen moest er een grotere auto komen.
We hebben Jannick thuis opgezocht om meer te weten te komen over prachtige prestatie. Hieronder een korte samenvatting van antwoorden op onze vragen.
Je bent nu 10 jaar. Wanneer ben je met langlaufen begonnen en hoe heb je ermee kennis gemaakt?.
Ik ben al op mijn 3e jaar begonnen en doe het dus al 7 jaar. Op een zondag liepen we door het juist toen de LLV open dag had. Ik zag toen Gaby, die gaf een demonstratie in biatlon. Ik dacht meteen dat wil ik later ook. Gaby Willemsen werd later in Ramsau Nederlands Kampioen Biatlon. Gerard Kempers merkte dat ik begreep wat de diagonaalpas inhield en dus mocht mijn moeder mij opgeven voor de les.
We zijn benieuwd of langlaufen de enige sport is die Jannick interessert en vragen of er nog meer sporten zijn die hij leuk vindt.
Lang hoeft hij hierover niet na te denken, hij antwoordde meteen :hardlopen skien, snowboarden, rolskien, judo (heb ik 2 jaar gedaan) vissen, steppen (net vandaag nieuw) en zwemmen (als ik geen oorontsteking heb).
Nou dat is niet mis. Hoeveel tijd heb je daar wel niet voor nodig?
Het blijkt dat hij bijna elke dag wel ergens mee bezig is.
Op maandag een uur hardlopen bij sportclub Reuwijk
Op woensdag in de winter 1 1/2 uur conditietraining op de baan en in de zomer rolskien.
Op vrijdag weer hardlopen
Op zaterdag rolskien in Bergschenhoek en in de winter ook skien
Op zondag als het weer goed is weer rolskien en af en toe ook klimmen in de klimwnd
Bovendien zijn er in het weekend vaak wedstrijden.
Op de vraag hoe hij er toe gekomen is deel te nemen aan de NK in Ramsau antwoord Jannick;
Ik zit bij de selectie van de Nederlandse jeugd. De Nederlandse Ski Vereniging heeft mij uitgenodigd om mee te doen anders krijg ik geen vrij van school.
De jeugdkampoenschappen worden gehouden voor verschillende categorien. Welke groepen zijn er en waren de tegenstanders van jouw groep sterk?
Er zijn 4 groepen
pupillen geboren in 1987 of later
aspiranten 1985-1987 jongens en meisjes
jeugd 1983-1984 j/m
junioren 1981-1982 j/m
.
Een jongen van 12 in mijn groep was in alles erg goed Gelukkig maakt hij soms domme fouten. een keer had hij een bepaalde lus niet goed gemaakt en werd hij dus gedisqualificeerd.
Langlaufkampioenschappen bestaan altijd uit een aanal onderdelen. Aan welke heb jij meegedaan.?
Ik heb meegedaan aan skate, klassiek,combi, estafette en maraton over 10 km. De wedstrijden ,estafette en maraton heb ik gewonnen.
Bij skate en combi werd ik 2e.Aan de biatlon mag ik nog niet meedoen daar moet ik 12 jaar voor zijn.Wel heb ik al geoefend in het schieten.
Voor zulke prestatie zul je wel veel spullen moeten meenemen. Welke langlaufmaterialen heb je allemaal meegenomen.?
Jannick vertelt: klassieke skies , skate skies en natuurlijk de waxkoffer. De trainer laat ons altijd eerst zelf kiezenwelke wax geschikt is. Met een sneeuwthermometer van minus 30 tot plus 20 bepaal je welke soort. Vaak maak je en mengsel van verschilende kleuren wax. eerst komt er met de strijkbout een laag glider op. Deze wordt bijgewerkt met een schrapers. Dan komt de wax en de glister. Met borstele en kurken wordt alles mooi gepoetst.
We vragen ons af of je naast deze inspanning nog altijd tijd en zin hebt om voor je plezier te langlaufen. In ramsau kan de gewone langlaufer op verschillende loipes een kaart laten afstempelen. Zo kan je men zien waar iemand overal geweest is. Heb je buiten de wedstrijden ook nog gelanglauft?
Jannick we hebben zo veel stempels verzameld dat we zilver kregen. Dan heb je minstens 120km afelegd. Ik heb ook backcountryskies gehuurd. Samen met de anderen van de groep zijn we vanuit het dal met stijgvellen naar de Dachsteingletsjer gegaan. Helaa was ht de ag bewolkt zodat er niet veel uitzicht was. We zijn ook met de langlaufskies op de skipistes geweest.
Hoe vond je de plaats Ramsau? en kon je nog merken dat er 2 jaar geleden de WK ws?
Ramsau was hardstikke leuk. Tjechie vind ik ook leuk want daar zijn heel veel mooie skatebanen. In Ramsau stonden overal nog borden en het logo van het WK zag je bij het langlaufstadion. De kleuren lijken op de kleuren wax die we gebruiken.
Wat vond je van de loipen?
De loipen vond ik soms erg slecht. Het lag er wel aan waar je was. Waar de paarden sleeen langskomen waren de loipen stuk. Er was wel een goed controle of je wel betaald had. Wij hadden op onze skies een speciale sticker via de NSV. Als we ´s ochtends om half 10 begonnen met de trainig gingen we eerst
naar beneden via een buckelpiste. Die was dan nog heel snel want ´s nachts vroor het goed.
Ben je lang in Ramsau geweest?
We zijn er 2 weken geweest. De eerste week hebben we met de groep in de Brandhof geslapen en de week daarna met mijn ouders in Schweigerhof. De eerste week was trainingsweek en de 2e wedstrijdweek.
Ga je volgend jaar weer meedoen en heb je nog tips voor anderen die aan de jeugdkampioenschappen willen meedoen?
Ik wil weer graag meedoen maar dat kan alleen als ik weer wordt uitgenodigd door de NSV. Anders geen vrij van school. Een goede tip neem veel soorten wax mee want je weet nooit wat voor weer het wordt. En doe een paar keer mee met Sydney want dat is hardstikke leuk. Sneeuwschoenen, telemarken. iglo bouwen en er een nacht in slapen.etc.
Tot slot hebben de woensdagavondtrainingen op de baan je geholpen.?
Ja zeker : bedankt Peter je lessen hebben goed geholpen.
eigenlijk heb ik nog een vraag gemist. Hoe vond je het eten?
Het lekkerst is patat met schnitzel en citroen. En germknödel vond ik veel lekkerder dan kaiserschmarren, De lkkerste drank is almdudler , we hebben een voorraad meegenomen.
Irene van de Berg


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.