De zon komt langzaam aan terug

Oostenrijk, Gröbming

Vanmorgen tegen 7 wakker en een rondje tv. Gisteravond lagen we in bed en ik had de tv aan. Dan hoor ik echt waanzinnig hard geluid en vraag aan Jan regent het nou zo hard? Ja dus , er kan nog meer bij.
Nu blauwe stukjes lucht tussen de velen wolken. De zon valt er steeds door heen. De vogeltjes vliegen af en aan en ik geniet ervan. Ik doe express de vitrage niet open. Ik kan er door kijken en de vogeltjes zien mij niet. Beneden ios het nog heel erg stil. Meli moest eigenlijk werken maar gisteren werd ze gebeld of ze wilde ruilen naar de vrijdag. Ook goed.
Ik geloof dat Jannick voor het eerst sinds we hier wonen ontspannen in zijn eigen huis is. Hij kan nu zijn eigen dingen doen, lego bouwen en zijn terrarium hebben. Ik heb het gevoel dat het nu wat beter gaat met hem. Zijn medicijnen worden langzaam opgebouwd en hij slaapt nu tenminste goed en overdag rustiger en wat afgevlakter. Hij was net een getergde tijger in een te kleine kooi. Zijn vrienden komen regelmatig polshoogte nemen vooral als Meli aan het werk is. Fijn dat hij zulke vrienden heeft.
We hebben ons allen op een nieuwe strategie ingelaten , gewoon alles negeren.
Om terug te komen op de watersnood kan ik zeggen dat de vele maatregelen die zijn gedaan hebben geholpen. Dat Hallein zo zwaar getroffen is komt oa door het feit dat de maatregelen 2 jaar vetraging hebben opgelopen door de Naturschützer die ertegen hebben geklaagd. En het tragische het water heeft geen boodschap aan Naturschutz. Ze hebben daar een grote held , een man heeft een ouder echtpaar uit het water gered door er zelf in te springen. Het blijkt een ouder Turks echtpaar te zijn die zeker waren verdronken. Hij heeft zelfs van uit Turkey van Erdogan bericht gekregen. Hij is op elke media te zien en te horen en iemand had de hele redding gefilmd dus iedereen heeft het wel gezien. Ook het sirene systeem werkt en de mensen waren al gewaarschuwd die in rode gebieden wonen. In Duitsland hebben ze geen werkzaam sirene systeem meer, mensen waren ook niet gewaarschuwd hoewel het al 4 dagen bekend was. Wij krijgen ook de waarschuwingen , of je getroffen wordt is de vraag maar je kan wel voorbereid zijn. Ook het RK geeft waarschuwingen uit en lijsten van wat je in huis moet hebben om enige dagen zelf voorziening te hebben. Oostenrijk is grootvlakkig door het water getroffen en we hebben gelukkig geen doden. Zoals Danuta had haar dieren al naar hoger gelegen gebied gebracht, maar gelukkig hebben ook bij haar de getroffen maatregelen en lawinebau geholpen. Dat dus bij heel veel mensen waardoor huis en haard gespaard zijn gebleven.
Ook aan onze Bach zijn al verschillende maatregelen genomen en er ligt een groot plan om de gehele Bach veilig te maken. Er zijn grote afbouw putten van de steengroeve daar willen ze dan een soort dam maken en het water daar in afvoeren , verder zijn er al wat uitwijk mogelijkheden gemaakt voor het water maar het grote project ligt nog op de tekentafel. Het probleem daarbij is dat elke eigenaar aan de Bach toestemming moet geven.
Middageten gemaakt , een gemengde salade met kruidencroutons en advocado, een grote Foccacio gemaakt met Rosmarin, knoflook en zout. Daarbij varkens Schnitzel naturel. Ik geloof niet helemaal Jan zijn idee maar hij moet het er mee doen. Dan zijn we om half 2 aan de wandel gegaan want langzaam aan steeds meer zon door. Wij dachten de apotheek gaat om 2 uur open maar dat was half 3. Dan zijn we maar op het terras van Post gaan zitten en lkker ijs eten. Het was een drukte van belang want het was registreren van de autos die in de Ennstal Classic mee doen. Veel hotemetoten met oude mannen. Gut wat zijn we belangrijk.
Dan toch naar de Apotheek en er is altijd iets wel niet. Mijn Metformin was er niet. Maar dit keer alles van Jan al moest ik navragen of het diabetiker medikament van Jan wel de goede was. En bij nazien bleek het de verkeerde te zijn. Zo slordig van de apotheek. Op de terug weg de Ennstal Classic winkel aangedaan en voor Theresa een nieuw shirt gekocht. Ze had al jaren eentje eerst was die te groot dan elk jaar een beetje meer passen en nu te klein. Met pijn in haart hart (dat kon je zien) legde ze het shirt bij Sabrina, dan mag zij hem hebben. Helaas nu niet meer dezelfde als Opa.
Toen we terug kwamen waren Jannick en Meli samen in de tuin bezig . Ze hebben van palletten een hoogbed gemaakt , Jannick was bezig met een brander het hout te branden. Ik nog even een stuk tuin geschoffeld en het zweet liep van mij af dus opgehouden en wat gaan drinken. Morgen weer een dag. Meli was ondertussen stenen die Ingrid had ingegraven er weer uit te halen. De tuin ziet er nu al beter uit . Onder in de bak komt eerst gaas tegen woelmuizen en dan gaat daar al het fijn gemaakte takken op van wat in de herfst wordt gekort. Bovenop de aarde. Dan kan het van de winter inklinken en daarna nog wat erop. Dan volgend jaar groente uit eigen tuin.
Het was in de middag op het balkon in de schaduw 25 graden en door al dat vocht een nare warmte.



Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Fijn om te horen dat het bij Danuta allemaal goed gegaan is. En natuurlijk ook dat er in Gröbming geen ernstige schade is gekomen doordat de beek buiten zijn oevers trad. 😘

Annemarieke 2021-07-20 21:40:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.