Weer thuis wennen aan het normale leven

Nederland, Gouda

We hadden een fantastische vakantie/huwelijksreis. We zijn naar Port Avontura geweest, een groot pretpark in de buurt van Salou. Het was er ook bijzonder mooi en Jannick kon zijn hart ophalen daar in de attracties.
We hebben dart gespeeld en een diploma gekregen.
We waren naar het Samapark. Het Samapark ligt in de streek Bais Camp in de provincie Tarragona. Een streek omgeven door amandel/hazelmootbomen, perzik, olijf bomen en wijngaarden. Het ligt tusen de gemeenten Cambrils en Montbrio del Camp ongeveer 90 meter boven de zeespiegel en 5 km vanaf de kust. Tussen de riviertjes Alforja , Riudecanyes en Salvador Sama y torrens. Markies van Marianao(1861-1933) was de sticter en promotor van het Samapark. Het park bewaart de romantische sfeer van de laatste jaren van het Spanse koloniale tijdperk, aangezien de Markies de erfgnaam was van een familie die zich op Cuba had gevestigd. Bovendien wilde hij de exotiche sfeer van de verloren gegane kolonie naar het baix Camp overbrengen. Hij gaf de bekende andschapsarchitect Jose Fontsere y Mestres wiens vader uit het nabij gelegen dorp Vinnyols kwam opdracht het park te ontwerpen. Jose Fontsere ontwierp ook het Ciudadela Park in Barcelona. Ook bouwde hij samen met Antonio Gaudi de grote waterpartij van dat park. De aanleg van het park begon in 1881 . Hij liet een particuliere dierentuin aanleggen rondom en botanische tuin. Alles werd gebouwd uit kalksteen (rocaillestijl) De samenvoegingen verborgen de door ijzersulfaat in de stijl van de 18e eeuwse cascades.
De dierentuin verdween tijdens de Spaanse burgeroorlog. Allen de boomwerken zijn over. Het plan van het park gaat uit van assen geordend door paden met boomrijen aan weerskanten van open ruimtes tussen de belangrjke bouwwerken.
De zwaartepunte van het park zijn het woonhuis en het meer. Op de 2e plaats de huisjes van de oude dierentuin. De ommuurde oppervlakte van het park is 14 hectaren.
Het hoofdpad tegenover de voorgevel van het huis wordt gevormd door 2 rijen platanen van meer dan 20 meter hoog. Aan weerskanten geometrisch in vierkanten geordend bevinden zich mandarijnenbomen. Rechts van het pas eiken. Voor het huis op een rond plein staan verschillende eeuwenoude bomen zoals een lindebom. Kasanjeboen die een prachtige fontein overschaduwen met siertorentjes ,waterstralen uit schelpen en op het water drijven lelies. Rond de fontein staan hoge palmbomen. Naast de marmeren bank staan 2 exemplaren van de Braziliaanse yucas en een zeer zeldzame tropische soort van Wichiehintum uit Brazilie van meer dan 100 jaren oud. Links van het huis de exotische tuin met een grote waterkan, rijk aan bloemen en kleuren en met diermotieven. Dit originele antiek komt uit Vichy in Frankrijk
In het uiterste zuiden kan men de hoektoren onderscheiden op een berg van rotssteen die een gewelfde grot vormen. Palmbomen en een oud papagaaiencomplex overdekt met klimop waarnaast eucalyptus bomen. naast de toren de elsbessenbomen. Het meer met zijn kanaal en waterpartij is 1 hectare in het aantrekkelijkste deel van. In het meer zijn 3 eilandjes met elkaar verbonden door bruggetjes. Op het centrale eiland staan een heuvel gevormd door rolstenen met binnenin een grot met aanlegsteiger. Een uitkijktoren bekroond het geheel. Het water komt uit een ondergronds reservoir op 5 km diepte gelegen en speciaal voor dit prk aangelegd zonder dit water zou het park niet kunnen bestaan.
We gaan altijd graag naar tuinen en deze was wel heel mooi en heel bijzonder.
Thuisgekomen van een fantastisch en heerlijke vakantie kunnen we nog genieten van een heel mooi bloemstuk op een rolski van de Rottemeren.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.