Zomerdag en Jan heeft zijn eerste ritje gemaakt

Oostenrijk, Stainach

We werden pas vanmorgen om half 9 wakker, wat een rust. Meestal gaan de katten vervelend doen als ze Jannick horen weggaan en dat is soms en meestal wel heel vroeg. Maar nu geen geluiden ,niemand in huis dus voor ons de rust.
Na het ontbijt ging Jan eerst gaten boren in het trappenhuis bij de voordeur. Daar had hij al veel gaten gedicht en voorwerk gedaan. De leidingen die daar lopen is hij aan het weg werken en de gaten waren van de oude cv leidingen. Hij heeft al latjes op maat en gaten erin gemaakt. Zo houdt hij zich zelf bezig en doet anderen een plezier. Nu er niemand thuis was kon hij probleemloos herrie met boren maken.
Daarna gingen we met de auto voor het eerst weer op pad. Naar Stainach om boodschappen te doen. Ik wil wel dat hij voor hij in de auto stapt zijn bloeddruk en zijn suiker meet. Meten is weten. Jan met zijn tasje met daarin zijn diabetiker spullen , zijn flesje water en klaar zei hij. Ik vroeg hem niets vergeten en hij zei nee. Dus ik vraag hem heb je autopapieren, rijbewijs en zo. Wordt hij kwaad en zegt nee want ik weet niet waar ze zijn. Dus ik tegen hem je kan ook vragen maar dan blijft hij mokken. Ze lagen bij de deur klaar had alleen even moeten vragen maar hij gaat liever zonder de deur uit dan vragen. Het rijden gaat probleemloos en het verkeer enz is ook geen probleem. In Stainach eerst naar de Landena en we konden merken dat de toeristen weg zijn want er was veel te halen normaal op vrijdag niet. Komen veel pensionhouders groot in slaan en nu niet. Dan naar de Hofer kon ik ook aardig te keer gaan, naar de Penny en naar de Billa. Maar daar hadden ze niet bij de Billa wat ik wilde dus met het naar huis rijden in Gröbming nog naar de Billa gegaan en daar hadden ze het wel. De auto was afgeladen kon echt niets meer bij en ik helemaal gelukkig de kasten weer vol en veel verse producten.
Thuis gekomen alles uitgeladen en naar boven gezeuld. Dan snel wat te eten gemaakt lekker bami met een gebakken eitje, augurkjes en een restje pindasaus. In de tussentijd was Jan zijn autosleutel kwijt, ik probeer hem aan zijn verstand te peuteren om dingen een vaste plaats te geven . Ook vragen, navragen of andere handigheidjes aan te leren. Ik moest na mijn ongeluk echt overal papiertjes plakken , op de voordeur sleutel meenemen , deur afsluiten en is alles uit. Ik heb alle jaren aan Jan gevraagd of hij ook wil controleren bv of ik alles uitgedaan heb voor we weggingen maar ook deed hij niet voor mij en nu ook niet voor zichzelf. Ik heb in mijn telefoon een agenda waar ik alles in zet en een kladblok voor alle andere dingen die ik wil of moet onthouden. Maar wil je je leven terug zal je moeten vragen en hulpmiddelen accepteren moeten.
Het was vandaag super warm en zonnig dus echt een heerlijke dag in de middag was Jan weer ergens mee bezig dan samen een aardbeien met wat ijs gegeten en dat in het zonnetje op het balkon. Ik zag dat de buurvrouw weer thuis was dus even naar haar gelopen om haar te vertellen van haar kat. Toen zei ze dat ze hem al gezien had en dat het naar haar gevoel wel goed met hem ging maar was wel dankbaar dat ik het even kwam melden. Ze zei hij gaat via de boom het dak op en dan naar dat balkon en kan dan schijnbaar niet meer dezelfde weg terug en hij leert er niet van. Ze vroeg naar Jan en toen vetelde ze dat haar man vorig jaar een schlaganfall gehad heeft. Maar die was naar Schladming gebracht en gelijk door naar Schwarzach waar ze gespecialiseerd zijn. Ze hebben dus echt fouten gemaakt bij Jan en hem laten liggen.En gewoon niet naar mij geluisterd en niet geloofd aan iets in zijn hoofd. Maar daar hebben we nu niets meer aan.
Ik had na heel veel onderzoek iets gevonden via de neurologie in Nederland en info gekregen. Dan waren ze beneden ook weer thuis en Ingrid even snel verteld en wat het wel eens zou kunnen zijn. Ik moest eigenlijk weg maar toch nog eerst de gehele info naar Duits vertaald met Bing programma en dat aan haar gegeven. Geen idee wat ze ervan denkt hoor ik morgen wel. Ik had vanavond Zukunftswerkstatt over de gemeente Gröbming. Er waren meer mensen gekomen dan ze hadden gedacht en het werd geleid door 2 mensen van buiten de gemeente. Eerst mocht iedereen zijn kritiek kenbaar maken over de gemeente en knelpunten. Dat waren 4 vellen voor. Dan hadden we 4 tafelgroepen we moesten op kaarten een thema zetten met 4 a 5 trefwoorden erbij. We hadden oa gezondheid , verkeersthemas en milieu themas. Dan werden al die kaarten verzameld en op een groot bord gegroepeerd en dan kreeg iedereen 4 stickers die je dan op een groep bij elkaar horende themas kon plakken je mocht ze op 1 groep of verdelen. Daarna werden ze geteld per themagroepen en daar werden dan de 4 met de meeste uit gelicht en elke tafel een thema om te bewerken en om te zetten ongeacht of iets bv qua geld mogelijk is. Onze tafel had een themagroep gezondheid met onder schikkingen naar gezondheidscentrum, luchtkwaliteit, vervuiling en nog wat dingen. De groep had geen idee hoe ze een gezondheidcentrum konden opzetten dat had ik dus in een paar minuten op paier uitgewerkt en dan de milieuaspecten met elkaar uitgewerkt . De groepen moesten dan een voordracht hopuden en wij hadden dat gesplitst ik de voordracht over het gezondheidscentrum en een man uit de groep de rest. Ik kreeg groot appalaus en heel veel lovende woorden waar ik een beetje van ontdaan ben en ook het andere deel werd zeer goed ontvangen, Het was een zeer creatieve en leerzame avond en het vervolg is dat met de themas die eruit gekomen is aan gewerkt gaat worden en dus groepen doorgaan met uitwerken. Dus ja lijkt me heel leuk en ik interesseer me eigenlijk voor de meeste thema´s. Er waren weer heel erg lekkere hapjes. Het was in de socialeruimte bij het ouderen en verpleeghuis. Was ik nog nooit geweest ook al is de Kiga van Theresa ernaast. Dan snel naar huis gegaan. Nog even wat tv kijken met Jan die vanavond niet mee wilde.
Angela en Bert alweer 6 jaar getrouwd en nu een familie met 2 kinders. De tijd gaat snel.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.