Feestmaand

Oostenrijk, Gröbming

Vanmorgen nog luierend in bed , kwam Ingrid met Sabrina koffie drinken. Dus dat eerst heel gezellig gaan doen al is 9 uur voor Nederlandse begrippen wat vroeg. Dat is bij Ingrid standaard maar die is meestal door Sabrina al om 6 uur op. Nadat ze weer gegaan was gaan douchen en aankleden. Jannick was al vroeg weg want die heeft vandaag van zijn werk met alle beroepschauffeurs een deel cursus op de WIFI en gelukkig lekker dichtbij bij ons in Gröbming. Omdat ze elke 5 jaar moeten verlengen en daarvoor 5 verschillende deelcursussen moeten doen wordt dat door zijn baas voor alle chauffeurs tegelijkertijd georganiseeerd en betaald. Als werknemer moet je de tijd daarvoor beschikbaar stellen. Als hij rond 5 uur daarmee klaar is gaat hij gelijk door naar de Feuerwehr , ze gaan een huis dat afgebroken gaat worden in de brand steken voor een oefening . Ze hadden daarvoor al een andere oefening pas gedaan met mensenredding. Meestal gaat hij op vrijdagavond dienst doen bij het Rote Kreuz ambulancedienst dan komt hij in de morgen pas weer thuis. Ik denk dat je dit in Nederland je niet kan voorstellen dat je buiten je normale werk ook nog nachtdiensten of andere diensten als vrijwilliger doet. Maar wij zijn blij met al die mensen. Als de nood hoog is zijn daar , Wasserrettung, Feuerwehr, Rote Kreuz, Hondenstaffel, Hohlenrettung of Bergrettung en wat al niet veel meer. Al vindt Ingrid het niet altijd leuk dat Jannick alweer de hort op is.
Vandaag huppelt Theresa al de hele dag bij ons rond. Ze kwam vanmorgen boven en nu de Allerheiligen en Allerseelen voorbij zijn dacht ik de Sinterklaas dingen mogen weer tevoorschijn komen. Dus ze zag in de speelgoedkast haar pietenkleren, haar cd en de sinterklaas playmobiel liggen en ging helemaal uit haar dak. Ze kijkt de dvd´s en zingt en mummelt met de liedjes mee en speelt ondertussen met de sinterklaas speeltjes. Ik kan zo genieten van haar diepe geloof in het oer Nederlandse Sint en Piet gebeuren. Moest wel lachen toen we pas bij Nynke en haar snoepwinkel waren. Theresa zag de zakjes met pepernoten en riep oh kijk piepernoten. Gisteren mijn bestelde banketstaven, sintinpakpapier en schoensnoep opgehaald. Ik ben er zo blij mee en ik had al chocolade letters gekocht bij Nynke der Zuckl Zeit . Er zijn wel Nederlanders die haar weten te vinden al was het maar voor de dropjes die ze verkoopt.
Zat ze een dvd te kijken die wij elk jaar laten maken en de versie van vorig jaar zei de sint de cadeautjes zijn in de kelder en Theresa misschien zijn ze daar nu ook? Ik haar verteld maar het is nog lang geen Sinterklaas ,hij is nog onderweg naar Nederland met de boot. Later was ze toch gaan kijken in de kelder want je weet maar nooit.
Mogen ze in Nederland moeilijk doen over de zwarte Piet hier komt de Krampus mee en in de optochten zie je ook figuren die eruit zien als zwarte Piet. De Nikolaus is meestal ook met een Engel naast de krampus. De een staat voor goede en de ander voor het kwade. Hier beginnen de Krampuskränzchen weer. Wil je meer weten dan kan je op de volgende link klikken het is wel in het Duits. https://de.wikipedia.org/wiki/Krampus
We gaan richting Adventstijd met al de gebruiken en vooral gezellige tijd. We vieren het goede en gezellige van 2 culturen en genieten ook van beide. Het eerst volgende voor ons wordt op 10 November dan gaat de Kindergarten met de kinderen en hun zelfgemaakte lampion naar de Hauptplatz en vinden er toneelstukjes plaats en zingen de kinderen en uiteraard komt ook de Pastor aan het woord. Na afloop krijgen de kinderen wat lekkers. St Martin (St Maarten) is eigenlijk op 11 November. Zo leuk en gezellig hoop wel dat het droog is anders is het wel sneu voor de kinderen.
Ik was in de morgen met Jan naar Letmaier met een lijst met het hout wat we nog nodig hebben. Maar Jan was absoluut niet meegaand vandaag en deed erg moeilijk waardoor ik boos werd en hem vroeg zeg dan gewoon wat er is en doe niet zo raar want daardoor word ik boos. Maar nee niets dus ik vroeg hem je hebt gewoon geen zin op wat te doen? en dan deed hij heel lelijk van ja dat heb ik niet. Nou zeg dan gewoon wat. Ik snaop alleen niet waarom hij het hout niet wilde meenemen , we konden zelfs een auto van hen krijgen om de lange latten thuis te brengen. Maar nee dat wilde hij ook niet dus nu maandag in stukken gezaagd ophalen maar dan moet hij het alsnog op maat maken. Er zijn dagen dat het niet makkelijk leven is met deze man. Maar dat zal hij allicht ook wel eens over mij denken. Het was al laat want we waren intussen boodschappen gaan doen dus maar snel wat uit de vriezer gemaakt en gegeten. Dan ben ik gaan verven eerst de achterkant met de resten verf die we nog hadden (dat zie je toch niet) als bescherming tegen vocht. Later buiten de mooie kant een keer met schoolbordenverf gedaan. Morgen dan de 2e keer. Ingrid was hout aan het verkleineren en Jan kreeg daardoor Sabrina in zijn armen want hij deed toch niks. Hij heeft later wel heel braaf mijn grote bord van buiten naar binnen gebracht. Dus naar mijn gevoel toch weer een stapje dichterbij een speelhuis die klaar is. Het was na de mist van vanmorgen verrassend mooi weer en prima om te klussen. Op zondag kan dat niet dan krijg je echt problemen met je buren. Ik bedenk me net het volgende probleem omdat Jan het niet wilde meenemen heb ik maandag afgesproken maar dat wordt dus heel moeilijk want we hebben beide de verplichte Diabetikerkurse in het ziekenhuis van Schladming en dat 4 dagen vanaf maandag. We moeten maandag om 7 uur in de morgen op het Lab van het ziekenhuis zijn. Nuchter en dan mogen we fijn gezamelijk ontbijten met de andere mensen. Totale onzin maar anders krijg je de strips om te meten niet vergoed van de Krankenkasse en dat kost ons zeer veel geld per maand (stripje 65st en we gebruiken er beide 2 tot 5 per dag pp) Dus we gaan maar omdat het geld opleverd maar wel heel erg zonde van de tijd. Jan heeft wel afgesproken na aandringen van mij dat hij ipv later op de dag gelijk aansluitend naar zijn werk kan gaan anders is het 2 x heen en weer en dat is veel kilometers en dus ook veel geld. In de tijd dat hij werkt ga ik maar wat anders doen daar.
Maar nu de kaarsjes aan en genieten van onze avond.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Fijn dat het gelukt is met je bestelling vanuit Nederland.

Annemarieke 2017-11-07 19:06:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.