Maxlaun

Oostenrijk, Gröbming

Om 6.15 ging de wekker maar ik was al wakker. Theresa sliep nog niet gek ook want gisteravond was de film Ferdinand de stier. Oma en Opa wilde ook in bed kijken dus om kwart over 8 lagen we er alle drie in. Ik sliep al snel en Jan ook en zij heeft het nog langer vol gehouden maar ook niet afgekeken want ik werd wakker en zag haar tussen ons in liggen met haar bril nog op. Haar bril afgezet en alles uitgezet en verder slapen.
Ik snel douchen want om 6.50 was Domink er ook weer. Om half 9 gingen we bij super zonnig weer op weg naar Niederwölz. Ingrid had gezegd hoe we moesten rijden, van de Sölk over St Peter am kammersberg , Katch , Frojach, links afslag Niederwölz, links en weer links en dan bij Tischler Gruber parkeren. Klopte als een bus en we hadden een goed parkeerplaats dicht bij de Maxlaun voor maar 3 Euro-. Dan naar de grote brug , de kleine ging gelijk naar het centrum maar we namen de grote waar de Freiungsaustragen was. Er was een koor en muziek en we kregen ook de Segnung van de pastor en ik gelijk erachter aan de knuffel van de Maxlaun en dat laat een zwarte veeg in je gezicht achter. Het brengt geluk en daarvan kunnen we wel wat gebruiken. Dan in processie naar het volgende punt of wel achter de muziek aan. Zo´n processie is leuk en gezellig met drank en hapjes onderweg.- Op de jaarmarkt zijn we afgeslagen naar de kermis en ik had al naar Edith gebeld waar we waren maar ze had ons niet gevonden maar we liepen tussen al die mensen elkaar in de armen . Samen met haar man Harry en de kinderen Viktoria en Leonie Dan waren we al met zijn achten en zij hadden ook familie of vrienden bij zich dan waren we met 12 en we troffen Michi en Hubert ( halfbroer van Ingrid met vrouw uit Wenen) met Sebastiaan en Angelina hun kleinkinderen. Dat maakte 14. De kinderen gingen in van alles en nog wat alleen Dominik wilde nergens in. Tussen de middag gingen we allemaal naar een tenthal waar een pizzeria in zat om te eten . Het geld vliegt sneller je portemonnee uit dan je het kan verdienen want het waren echt jaarmarktprijzen en ergens in voor de kinderen gemiddeld 3,50 per keer en als je 4x in een keer kocht 12 euro. Ze gingen in een soort glazen doolhof en precies bij de laatste doorgang liep Leonie in volle vaart tegen een glasraam. Een grote buil op haar voorhoofd en veel verdriet. Michi zei dat Sebastiaan zich ook niet echt aansloot en vroeg aan Dominik ga maar mee met hem en met Hubert naar de botsautos maar daar had hij ook na een keer genoeg van en wild eniet meer dus had Hubert gezegd ga maar touwtje trekken en hij won dus een mooie bal. Op de terugweg op de jaarmarkt nog schuimrollen voor Ingrid meegenomen , Dominik van zijn geld een hele mooie steen gekocht, Theresa een suikerspin iedereen gelukkig. Het was snikheet geworden en we waren blij
Wij wilden tegen drieen naar huis terug en van allemaal afscheid genomen oom Michi en Hubert gingen met de kinderen terug voor hen nog een beetje verder rijden naar Wenen.
Bovenop de Sölkpass werd het ineens al donker en was ik blij dat we toch op tijd waren weg gegaan. Het is de herfst al bijna voorbij daar hoog op de bergen. Maar nog steeds prachtig, ik heb het gevoel dat je hier veel sterker de seizoenen mee maakt. Geen koe of schaap meer te zien die zijn allemaal al terug in de dalen. Thuisgekomen kwam Trixi Dominik ophalen . Anders had ze hem ergens tegen 2 gehaald maar het is goed als ik hem meeneem . Dan heb ik de tijd aan mij zelf. Dan gelijk met Theresa onder de douche en een avondboterham en dan bedtijd. We hebben nu het rijk weer alleen en ze ligt in haar eigen kermisbed. Als ze goed slaapt ga ik wat tv in bed kijken, lekker ontspannend de Voice.
Diane belde mij altijd leuk en gezellig en zo kan ik terug blikken op een geslaagd weekend


Der Maxlaunmarkt ist ein viertägiger Jahrmarkt, der jährlich am zweiten Oktoberwochenende in Niederwölz in der Steiermark stattfindet. Der Name Maxlaun leitet sich vom Kirchenpatron Maximilian ab.
Im Jahr 2013 wurde das Freiungsaustragen beim Maxlaun, eine Prozession mit dem Markttagswahrzeichen, von der UNESCO als Immaterielles Kulturerbe anerkannt.
Übergabe der Freiung beim Stinglbauer-Haus
Geschmückte Freiung und Riesenrad
Seit dem Zweiten Weltkrieg spielt das Austragen der Freiung, eine feierliche Prozession, eine zentrale Rolle beim Maxlaunmarkt.

Der Freiungsträger wird vom Bürgermeister der Gemeinde Niederwölz ausgesucht, der Freiungsträger bestimmt wiederum den sogenannten Maxlauner, den Wegauskehrer. Üblicherweise wird der Maxlauner aus unverheirateten Niederwölzern ausgewählt.

Am Sonntag des Maxlaunmarktes wird in einer feierlichen Prozession die Statue des Heiligen Maximilian zum Stinglbauer-Haus getragen, in welchem die originale Freiung aus dem Jahr 1656 aufbewahrt wird. Die Freiung wird vom Balkon des Stinglbauer-Hauses gehoben und der Festzug mit dem traditionellen Freiungsgruß eingeleitet. Der Freiungsträger bringt anschließend, begleitet von der Musikkapelle, der Sängerrunde, der Freiwilligen Feuerwehr, der Landjugend, der Bergwacht und dem Kameradschaftsbund die Freiung zum Marktgelände, wobei ihm der Weg durch den Maxlauner freigemacht wird.

Der Maxlauner zieht im Laufe des Sonntages durch das Festglände, wobei er durch ein Jauchzen auf sich aufmerksam macht. Weibliche Besucher des Maxlaunmarktes werden vom Maxlauner oftmals abgehalst, wobei er seine roten und blauen Wangenfarben auf sie überträgt. Das Abhalsen soll Glück bringen.

Die Besucher des Maxlaunmarktes tragen am Sonntag üblicherweise steirische Trachten und bekunden ihr Vergnügen mit dem Ausruf „maxlaunerisch“.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Leuke foto's!!

Annemarieke 2019-10-13 21:42:02

wat een leuke kermis attracties hebben jullie daar, lijkt haast wel Disneyland . Heel veel gezelligheid en plezier zo samen

Christina 2019-10-14 04:22:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.