Zeer koud in de nacht

Oostenrijk, Reith

Het was vannacht extreem koud en vanmorgen was het nog -17. Maar het is zeer zonnig en daardoor was de zonsverduistering ook goed te zien. Het was geen totale maar ik geloof ¾ verduistering. We hebben gewacht met boodschappen doen tot in de middag en toen was het nog steeds -7 maar het was niet koud of zo.
Jan moest vanmorgen al om 7 uur in Liezen zijn voor het werk. Waarschijnlijk voor 2 weken .
Wel jammer dat hij zo vroeg moet beginnen anders kon ik meerijden om boodschappen te doen of naar de sportschool te gaan.
Jannick moest om 10 uur beginnen tot 16 uur en daarna weer nachtdienst op de ambulance.
Ook al heeft hij geen dienst hij heeft afgelopen week al 2x een ongeval in Ramsau gehad waar ze hem voor geroepen hadden. De eerste keer had Reini gezegd dat er gebeld was of hij even een eindje voorbij het stadion wilde gaan kijken want daar was iets met een gevallen man.
Toen hij daar kwam lag die man onder een deken en de omstanders zeiden dat hij niet kon opstaan. Dus Jannick kijkt onder de deken en heeft toen gelijk de helikopter laten komen. Want ze hadden een ambulance gebeld met alleen de mededeling dat er iemand gevallen was en niet kon opstaan. Maar Jannick zag gelijk dat die man open meervoudige onderbeen breuken had. Hij zei het stak aan alle kanten eruit. Bleek later een Tjech te zijn die aan de verkeerde kant van de berg op langlaufskies een afdaling had gemaakt, dan gevallen en tusen de bosjes naar beneden. De bergredding was ook gekomen maar Jannick heeft veel meer ervaring en kon de arts assisteren.
Dan gisteren zag Jannick in het stadion een vrouw vallen bij de andere skischool, die vrouw kermen en de leraar op een afstandje kom sta op doe niet zo gek. De leraar van die vrouw vond dat Jannick moest weggaan maar die liet zich niet wegsturen en hij heeft de redding gebeld want hij dacht gebroken pols. De leraar bleef het bestrijden en geloofde niet dat Jannick sänitater is.
De redding kwam met arts en die bevestigde wat Jannick had geconstateerd. Je zal zo’n langlaufleraar hebben. Jannick werkt het hele seizoen en staat geregistreerd bij veel mensen als Sänitater, en als eerste aanroep bij ongevallen in Ramsau, zelfs is hij meestal eerder dan de bergredding met skidoo. Ze bellen dan gewoon naar Fit en Fun. Hij moet dan wel zijn eigen leerlingen verlaten maar daar wordt altijd een mouw aangepast.

We zijn ook nog even langs de elektronikazaak in Gröbming gegaan. Want we weten eindelijk wat we moeten hebben om weer tv te kunnen kijken. We hebben DVB-C nodig.
Nu hadden ze daar alleen receivers vanaf 150 euro. Een beetje duur.
Aangezien we ook een zeer oude tv hebben, net het stadium van zwart/wit voorbij lijkt het ons beter om dan maar een tv te kopen met DVB-C. Jannick moet nog kijken of hij het op zijn tv heeft want hij heeft nog maar een jaar zijn tv dus het zou kunnen maar daar hebben we nooit opgelet want we hadden satelliet tv. Maar hier hebben we geen ontvangst. Dus moeten we wel de kabel tv nemen. Maar die wordt omgesteld en houden we alleen 8 analoge zenders over en als we er meer willen moeten we dus een DVB-C ontvanger hebben. Ik ben al een hele avond bezig geweest met zoeken op internet. Maar het is best moeilijk , bij de specificaties staan allemaal zaken waar we geen brood van gegeten hebben. Want wat betekend de toevoeging EPG? En wat voor aansluitingen moeten erop de tv zitten .En hoe groot moet de tv zijn want ik ben oma en op mijn kleine tv zie ik niet zo veel meer en omdat ik slecht hoor wil ik eigenlijk dat er een koptelefoon op kan worden aangesloten zonder dat het geluid voor de anderen die kijken wegvalt. Want ondertiteling is hier zelden , maar waarschijnlijk met de kabel tv kan ik wel via teletekst ondertiteling aanzetten.
We lopen minstens 20 jaar achter met onze kennis over tv s.

Het was erg druk in Gröbming want de Planai –Clasic Ralley startte vanaf daar om half 5.
Leuke auto,s erbij. De oudste waren er 2 uit 1927, dan begon het weer vanaf 1954 tot 1972.
We dachten eraan om nog naar de start te gaan maar het was thuis lekker warm en de warme choco maakte dat we echt geen zin meer hadden in kou. Morgen zijn er dan nog vanaf Schladming nog ralleys en proeven die ze moeten doen.

Morgenavond is de Glockenlauf in Gröbming en in Stainach. In Stainach is het meestal veel drukker en groter maar ik denk dat we morgen in Gröbming gaan kijken. Mits het niet te koud is.

Er is in Tirol een massagraf gevonden (220 mensen) , ze gaan daar een nieuw ziekenhuis bouwen en toen ze gingen graven kwam het te voorschijn. Ze vermoeden dat het patienten zijn van het toenmalige psychiatrische ziekenhuis die door de nazies zijn omgebracht. Tirol heeft altijd gezegd dat er daar geen mensen zijn omgekomen maar vroeg of laat komt het toch aan het licht.Ik kan niet voorstellen dat mensen die daar vroeger al woonden het niet geweten zouden hebben. Het was geen euthanasie maar ze zijn waarschijnlijk gewoon door verhongering omgebracht. Alsof dat dan geen moord is. Ik denk dat er her en der in Oostenrijk nog wel meer verborgen wordt gehouden.
Verantwoordelijken ervoor zullen er wel niet meer zijn.

Ik heb geen idee wie de weerberichten bij deze site maakt maar bij ons staat de thermometertoch echt heel wat graadjes kouder!!

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

5 januari 2011 15:14 | Door: marjanne Hoi Nicolette, wij wensen jullie allemaal een gezond en gelukkig nieuw jaar uit het zeer koude Mittenwald. we hebben nog drie van die aparaten op zolder liggen. Als je wil kan ik je er wel een sturen is zeker goedkoper dan kopen. Het moet voor op de tv staan of hij geschikt is voor dvb.

molenaar.ruesink 2017-05-05 16:35:51

6 januari 2011 09:03 | Door: Annemarieke EPG is bij ons: Electronische Programma Gids Als je daarop drukt dan krijg je een overzicht van alle tvprogamma's op dat moment. En van daaruit kun je dan ook direct opnemen. Hoe was de Glocklerlauf in Grobming?

molenaar.ruesink 2017-05-05 16:36:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.