Viehwirtschaftstag

Oostenrijk, Donnersbachwald

Viehwirtschaftstag


Samstag 13.Juni
Gisteravond nog heel lang buiten gezeten met Jan samen , het was 20 graden, kaars in de lantaarn aan en ineens een vallende ster , ik heb uiteraard mijn wens gedaan.
Vanmorgen was het dichtgetrokken maar toch ook weer snel warm tot heeeeeeeetttttttttttt.
Ineens gingen de sirenes en ik had net op de klok gekeken en het was dacht ik 10 over 11 dus nog even gekeken en dat was het inderdaad en we hoorden Jannick al op de trap rennen, even gevraagd wat er was en het was een verkeersongeval en gelijk gevraagd of hij wist waar want we stonden op het punt om weg te gaan met de auto. Dat bleek de Katholieke kerk te zijn en wij gingen de andre kant op dus geen probleem. (Later hoorde we dat iemand tegen een huismuur met zijn auto was gereden)
Met Jan samen naar de Internationalen Grünland 6 Viehwirtschaftstag op het terrein van HBLFA Raumberg- Gumpenstein. Dat is in Irdning Donnersbachtal. We hadden ons er voor gekleed, Jan in Lederhose en ik in mijn zomerdirdl. We waren nog nooit daar geweest dus dit was een mooie kennismaking. We hebben de proefvelden bezocht, zijn in de schapen geiten en koeienstallen geweest. We hebben heerlijk brood met raclette kaas gegeten. Ontzettend veel landbouwmachines en voertuigen gezien waar ook demonstraties mee waren. Van een dame bij een stand over het vermeerdere van oude rassen in de graan en bonen voorgelicht en ook de zaden en bonen bekeken. Het was snikheet en omdat het bijna allemaal buiten was dus echt afzien. Ik ben naar een voordracht over Umweltverschmutzung in Tierfutter, waardoor , hoe kan je het voorkomen, wat zijn de gevolgen en er werd ook uitgelegd wat schadelijke dieren doen en wat het betekend en hoe te bestrijden. Ik heb daar zo veel geleerd en zo veel opgestoken en het was super interressant. Veel mensen waren ondertussen weggegaan en ik samen met een boer van ergens uit de phyrn zagen kans om onze vragen te stellen waar we zeer uitvoerig op geantwoord werden. Voelde me helemaal trots toen die boer mij ook nog eens bijviel en de ingenieur toch nog even diep gaan moest. Dit was niet alleen maar leerrijk voor boeren maar je kan zeker als particulier met tuin ook erg veel aan veel wat hij vertelde hebben. Veel ongelukken met tractoren zijn te voorkomen als de boeren meer op hun land aan het vangen van woelmuizen en mollen zouden doen. Ook hebben ze dan veel minder vervuiling van hun diervoeder wat bv een heel hoog ijzergehalte meebrengt tot wel 100 keer zo veel en als de dieren dat eten nemen ze geen spoorelementen zoals mangaan koper enz. Meer op waardoor het dier problemen krijgt. Ook wanneer de molshopen plat gemaakt worden heb je dus allemaal stukjes waar niets groeit dat is voor een doorsnee stuk land 500 kg diervoeder wat je minder hebt. Mollen op een stuk boerenland en dat zijn er dan niet eens echt veel verplaatsen dan gemiddeld 30.000 kilo waardoor tractoren kantelen en dus zware ongelukken veroorzaken.Ook dat veel boeren stoppen met ongedierte vangen omdat ze niet direct gevolg hebben maar dat komt vaak omdat ze het verkeerd doen. Een nieuwe val moet je eerst een week of in het water doen zo dat hij gaat roesten dan met aarde insmeren en niet met je blote handen aanraken want dan ruiken ze mensen. De manier en waar je ze zet is belangrijk en ga zo maar door. Er is ook een nieuwe probleem zwartkop wormen , normaal zijn wormen nuttig maar deze wormen veroorzaken dus ook net als molshopen opeen hopingen van grond op de wei en geen hopen maar echt heel lange gangen met dezelfde uitwerking als de molshopen. Ze weten nog niet hoe te bestrijden ook niet waar ze vandaan gekomen zijn.
Ik kan in mijn volgende leven nu best boerin worden.
Daarna gingen we op verjaardagsvisite bij Danuta in Donnersbachwald, ze is nu ook 60.
We konden super buiten zitten hoewel de zon ook steeds meer op het terras kwam. Haar vriendin kwam uit Nederland aan gereden en had een super verjaardags verrassing voor Danuta, ze vroeg Danuta even naar beneden te komen naar de auto en daar bleek haar dochter in te zitten. Dat is toch een super cadeau .Een heerlijke middag gehad en heerlijke zelfgemaakte Marrillentaart gegeten paste goed bij het hete weer zo´n fruitige frisse taart. Dan weer terug en we hadden geen spatje regen gehad maar een klein stukje naar beneden van Danuta vandaan had het flink geregend tot ver in het Ennstal. Thuis gekomen was er ook niets en bleef het ook droog.
Even later kwamen Jannick, Ingrid en Theresa ook thuis van hun bezoek in het Murtal waar ze bij Edith de zus van Ingrid op kraamvisite waren geweest. Gisteren is haar 2. dochter geboren Leonie.
Voor de verandering vanavond maar warm gegeten en het is toch zo heerlijk dat we op het balkon kunnen zitten. Dat konden we in de Sölk eigenlijk zelden door de wind en omdat de zon al tegen de middag weg was en hier hebben we zon tot laat.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.