Dagje Geo Nothklamm Gams

Oostenrijk, Stiermarken

Niet zo erg dat je dagen lang er vroeg uit moet maar als het dan niet hoeft ben je toch wakker. Dan maar even wat dingen gedaan en wachten tot het tijd was. Ik zat nog de krant te lezen en zie de Geo Nothklamm bij Gams in het rijtje staan met aanmelden en dat stond niet op onze Steiermarkprogramma. Dus even gebeld en geregeld om 12 uur zouden we kunnen komen. We deden er erg lang over want eerst een flink ongeluk richting Admont en op de smalle bergweg reed een tractor voor ons die er niet afging maar daper voor ons bleef maar het grootste probleem was wat daarvoor reed een soort zelfgebouwde camper die niet harder dan 30 de berg op kwam of zelfs minder. Je kan gewoon nergens inhalen . Maar we zijn er gekomen en waren zelfs nog op tijd, We gingen eerst met de dame van de Geo Werkstatt stenen zoeken in de beek. Dan weer terug en zij ging de grote stenen splijten en wij allemaal met gehoorbescherming een uitgezochte kleine geslepen steen in verschillende bakken met schuurpapier en water gladmaken tot we een mooie hanger hadden. Daarna ging ze onze gevonden stenen die ze gespleten had uitleggen wat het was en wat je ziet en met zoutzuur laten zien welke kalk hadden want dan bruist het. Nina had een bijzondere want daar zaten kristallen in en Jan had een bijzondere want die had er een hornblende in.
Bildung und Fundorte
Die eisenreiche Hornblende, ein besonders wichtiges Amphibol, die neben Eisen hohe Anteile an Calcium, Natrium und Magnesium enthält, tritt sowohl in magmatischen, als auch in metamorphen Gesteinen wie z. B. Amphibolit auf. Tremolit, Aktinolith oder Nephrit, letzteres als wichtigster Bestandteil von Jade, finden sich hauptsächlich in metamorphen Gesteinen.
Fundorte gibt es weltweit, daher muss die genannte Liste der Fundorte unvollständig bleiben:
Greenbushes/Western Australia in Australien, Brumado/Bahia in Brasilien, Bodenmais in Deutschland, Québec in Kanada, Manono in der Demokratischen Republik Kongo, Brandbrücken in Österreich, Snarum und Utö in Schweden, Campolungo in der Schweiz, Hermanov in Tschechien, Oblast Dnipropetrowsk in der Ukraine, New York in den USA.
We hadden een geslaagde tijd daar en na afloop zijn we naar de Nothklamm gegaan en daar loopt ook een Geopad langs met stationen en ik had het boekje gekocht dan kon je lezen wat er te zien was. Dan kwamen we ergens waar we naar beneden konden in de beek en daar was in de rotsen een Slakkenkerkhof te zien. We hebben geprobeerd of we in de losse stenen die we konden vinden ook fossielen konden vinden maar helaas niet gelukt. Maar wel heeft Bianca een hele mooie kristalsteen gevonden. We hebben de route helemaal afgelegd en veel gezien en geleerd van de natuur. Je loopt aan bijzondere dingen voorbij omdat je het niet herkend. Het was een bijzondere middag en wij zijn met Theresa terug gegaan omdat Ingrid naar Murau moest. De vakantiefamilie gingen nog naar een Geomuseum daar. Wij nog in Liezen een happy meal voor Theresa en een hamburger voor ons. Zo kon ze in de auto eten en thuis stond mama al bij de auto met Sabrina. Wel Ingrid gevraagd om even Theresa na te kijken op teken want Bianca had er een op haar hand en gelukkig nog niet vast. Wij hebben super genoten en ik hoop de rest van de familie ook. Het was wel jammer dat ze wel stenen maar geen fossielen verkochten. Het was behoorlijk warm en we konden zelfs in de Klamm in korte broek en shirt en het was zeer vochtig warm. Dus het moment dat we uit de Klamm kwamen viel de hitte als een dreun op ons.
Jannick was vandaag weer naar het Seerconcert, gisteren ook al en hij was vanmorgen om 3 uur thuis. Dus het zal weer niet vroeg worden. Hij is daar voor het RK. Ik kan me voorstellen dat ze wel wat werk hebben want die ene keer dat ik er ook was en het ook zo warm was was het niet te doen om uren in de rij te staan in die zon voor mij al niet met mijn rug . Het is dan ook de reden dat ik niet meer ga. Je mag niets meenemen en ik kan gewoon niet blijven staan of op de grond zitten en ik ga al kapot bij het lange staan voor je bij de ingang bent.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat leuk!!! Daar ben ik nog nooit geweest.

Annemarieke 2018-07-31 10:04:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.