Osternfeuer

Oostenrijk, Gröbming

Vanmorgen best weer laat wakker was al half 8 een beetje tv maar dan kwam Ingrid met kinders. Het was in de vroege morgen bij het opstaan heel erg mooi weer maar dan was niet meer om 9 uur. Helemaal dichgetrokken en regen. Maar niet hard maar miezer. Daarom gingen Jan en ik toch aan het werk , eerst in de werkplaats ik schilderen en Jan dingen op maat maken. Dan de deur open gezet en het was niet koud dus samen met Jan eerst voorwerk gedaan en dan samen het grote schoolbord bevestigd en de onderste planken. Dan de zandbak er heen gesjouwd en die kregen we niet gelijk eronder dus ik ben gaan koken en samen eten . Jan had de zandbak toch op zijn plaats gekregen dus ik de laatste stukken in de verf gezet. Er moet nog een enkele plank een 2e keer maar het zand kan erin. Het luik voor de speelgoedbak is klaar maar er moet nog wat aan de bak gedaan worden.
Jannick was ondertussen thuis gekomen van zijn werk. En die had geen auto van de zaak omdat het eigenlijk volgende week zou zijn en dit weekend niets vrij maar voor 20 euro kon hij bij de Kika een auto lenen om zijn meubels thuis te krijgen. Dus hij met Ingrid naar Liezen. Sabrina sliep en ik de babyfoon en Theres bij ons.
Dan belde Ingrid dat er iemand voor de oude zandbak zou komen en die kwam maar niet dan belde Ingrid weer dat het nog een 1 1/2 uur later werd voor die zandbak. Dus gewacht tot ze met de meubels kwamen en ik nog snel richting Spar. Ik wilde ook nog een chocohaas kopen voor Dominik maar ze hadden er geen meer. Maar gelukkig nog wel wat groente en brood. Het was 16 uur geweest en je zag dat ze overal de paasvuren aan het aansteken waren. Thuis gekomen stond Ingrid met Theresa klaar en haar mand om te laten weihen. Ze vroeg of ik mee ging dus sbel de boodschappen aan Jan gegeven die had ook de babyfoon. Jannick was terug naar Liezen om de auto terug te brengen. Zo veel mensen onderweg naar de kerk en ik heb het met Palmsonntag en met kerstmis druk gezien maar dit sloeg alles. De kerk was overvol zelfs nergens meer een plekje waar je kon staan. De trap naar het koor zat vol en het koor was vol en iedereen met een mand vol-
Na het weihen weer terug naar huis gelopen en met zijn allen want ook Jannick was weer terug aan tafel en heerlijk gepeuzeld van het eten. Veel vlees dus want vanaf Gründonnerstag eten ze geen vlees alleen op Karfreitag Fisch. Dus na het weihen doet iedereen zich te goed aan vlees.
Dan begonnen we aan de grote ruiltransactie, hadden we al ervaring met de matrassen nu pakken we het wat groter aan. We gaan banken ruilen. Ingrid en Jannick hadden een slaapbank van stof met echt een matras . Wij hadden er 2 waarvan 1 ernstig gesleten was omdat wij daar altijd op zaten en zitvlak op sommige plaatsen bijna door. Hadden we ze al geruild van plaats. Dus Ingrid had gevraagd wil je onze bank hebben en ja hij is beter maar ja stof maar wel een bank die je eenvoudig zelf anders kan bekleden. dus Jan gevraagd en die zei gelijk doen we. Anders hadden ze hun bank naar het hok van Jannick gedaan en die bank van Jannick eruit want ook al is die helemaal goed die zit voor geen meter en slaapt heel slecht en is klein om te slapen. Wij hebben er ook wel op geslapen en dan met een extra matrs erop die dan te groot ws dus dan moest je stil in het midden liggen anders kiepte je er van af. Dus Jannick dan gaat die bank van jullie naar mijn hok want ook al is die niet mooi meer hij zit goed en slaapt beter. Dan de nieuwe meubels van Jannick en Ingrid een 2 en een 3 zitter en stoel. Door de tuin door hun tuindeur naar binnen. In de tussentijd dat we allemaal bezig waren zaten Theresa en Sabrina in ons bed KIka te kijken.

Osterfeuer
Die Osterfeuer in der Nacht von Ostersamstag auf Ostersonntag wurden bereits in heidnischer Zeit praktiziert. Man glaubte,daß der Schein des Feuers eine reinigende Wirkung hätte und die keimende Saat vor bösen Geistern schütze und so galten sie auch als Kult zur Sicherung der Fruchtbarkeit, des Wachstums, der Ernte... Diesen Brauch haben die Christen dann übernommen; bei ihnen wurde der Samstag zum Karsamstag. Sie zünden in der Osternacht einen Holzstoss an, singen Lieder, tanzen um das Feuer, und die ganz Mutigen springen durch die Flammen. In Norddeutschland, besonders an der Elbe, heißen die Feuer "Ostermond". Die Kinder gehen von Haus zu Haus und sammeln Brennholz ein, vor allem die alten Weihnachtsbäume, die die Leute extra bis zum "Ostermond" aufbewahren. Im Harz heißen die Feuer "Ostermeiler", sie sind aus Reisig und Fichtengrün aufgeschichtet, obenauf steht eine große Fichte senkrecht.
Am Osterfeuer wird die Osterkerze (Symbol für das Licht) entzündet, die dann in feierlicher Prozession mit dreimaligem Singen des "Lumen Christi" (Licht Christi) in das noch dunkle Gotteshaus getragen wird.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.