Voor het eerst zelf een keer de deur uit.

Oostenrijk, Gröbming

Vanmorgen kwart over 7 wakker tot 8 tv gekeken en dan opgestaan. Dan kwam Ingrid met Sabrina en later Theresa die nog geslapen had. Theresa wilde bij Oma ontbijten met Oma´s zelfgemaakte chocoladeboter. Dus wat gemaakt en de koffie voor Ingrid en mij , een beker drinken voor de dmes en toen gaf Sabrina aan dat ze ook een boterham van mij wilde. Dus nog een broodje geroosterd en chocoboter erop.
Ingrid nog een keer een brief gemaakt voor de RS verzekering en dan alles ingescand en nog een keer per mail verzonden. Ik realiseerde mij dat al is het bijna 12 Euro per maand het toch bijna 144 Euro per jaar is wat ik nu bespaar.
Een gezellige ochtend dus. Dan waren ze allen weer weg en de deur open gezet naar buiten en alles zat onder stuifmeel echt abnormaal veel . Geen wonder dat ik mijn ogen uit mijn kop nies ondanks mijn pilletje.
Jannick was gisteren strontziek van zijn werk gekomen heftige migraine. Vanmorgen was hij weer fit en is naar zijn werk gegaan. We dachten wel even het zal toch niet.
Ook nieuws van de auto die wordt helaas niet op de 29. April geleverd maar 14 dagen later. Dus geen groot cadeau op onze 21 . huwelijksdag. Geen lang weekend met onze nieuwe auto op korte vakantietrip in Graz. Maar dat overleven we wel weer. Al blijft het gevoel toch wat sneu. De komende jaren is 1 mei geen lang weekend en dan kan Theresa niet mee , want we gaan altijd Koningsdag vieren en nu hadden we er een lang weekend van gemaakt.
Het is nu half 11 en helaas komt er heel veel bewolking nu binnen trekken. Ik had kronkeltakken van pasen in het water staan en die hbben wortels gekregen dus vanmorgen een grote pot genomen en ze in de aarde gezet, heb ik het gevoel dat ik tenminste wat groen op het balkon heb. Maakte eerst nog zooi ervan want ik tilde de pot van de bodem en wilde het op zijn plek zetten bleven de takken in de waslijn hangen en lag er over al aarde en ik zat onder en de takken hingen aan de waslijn.
Gisteren was ik even op internet bij de Obi kijken want daar hadden ze precies de goede maat voor grastapijt voor het balkon en lekker goedkoop maar helaas ik kon niets bestellen want ze hadden het niet in Liezen en over online leverden ze het niet. Ik had vorige week bij Möbelix gekeken en niets gevonden en ik dacht nog een keer kijken en zie vind ik hetzelfde met de gelijke naam en grootte en nu ook nog in totaal 10 Euro korting erop (nu al uitverkoop daar) Ik zag terloops ook nog 2 stoelen zoals de Poang van Ikea maar daar kost het bezorgen naar ons heel veel (50 Euro) Afgeprijsd en ook voetenbankjes erbij ook afgeprijst . Ze hebben dezelfde kleur kussens als een van de 2 die we hebben staan en ik wil in de loop van de tijd andere kussens scoren . De andere die we hebben staan heeft een zwart leren kussen maar die kosten meer dan 200 Euro stuk. Dus we gaan eerst maar voor de goedkoopste kussens . Afgezien de katten laten het leren kussen met rust omdat ze graag op de andere zitten. Alles wordt gratis bezorgd over 2 weken. Het scheelt 50% en geen zorgen hoe komt het thuis. Dan heb ik alleen nog losse stoelen en geen bank meer . We hebben niet echt een grote huiskamer dus een bank is al snel heel groot. Ik heb ook nog een bureaustoel gezien ook met hoge korting , ik wil in de huiskamer geen grote stoel meer en deze zie er goed uit dus misschien bestel ik die dan ook. Geen vakantie dit jaar dus dan maar meubels en hopelijk een laptop. Heb al wat gezien maar eerst even wachten tot alles van de auto geregeld is en ik alle aanmelding en ik weet niet wat er zo al aan kosten nog komen.
Ik had geen idee wat ik wilde eten en vroeg Jan en die zei Kaiserschmarren , daar had ik niet alles voor dus hij had nog keus uit pannenkoeken, poffertjes of wafels. Het laatste wilde hij eten dus aan het wafelbakken geslagen. Wafels doen mij altijd denken aan de tijd met de wedstrijden van het langlaufen, biathlon of zomerbiatlon. Altijd veel zelfgebakken zoetigheden en er werden ook heel vaak ter plaatse wafels gebakken. In die tijd heb ik ook een wafel bak apparaat gekocht. Ondertussen al lang weer een ander maar de wafels eten we nog af en toe. Dan samen met Jan gegeten. Dan was ik bijna klaar met bakken en alvast alles afgespoeld en opgeruimd en vergat daarbij de laatste 2 wafels die dus zwart waren. Maar we hadden er genoeg want ik had zelfs nog over. Nog maar een keer gevraagd of Ingrid de planken beneden gebruiken wil en ja nu wil ze ze wel gebruiken dus kan ik ze niet gebruiken om een plantenbak te maken. Ik zou persoonijk ander hout kiezen voor wat ze wil maar goed het is haar idee. Ik moet toch ook voor het plastik naar Letmaier dus ik ga vanmiddag als ze weer open gaan met mondmasker voor de eerste keer in heel lange tijd de deur uit . Ik moet dan ook nog wat dingen vragen voor Ingrid over het gronden van het nieuwe hout waar we op wachten.
Zo maar eens het ontwerp maken en uitrekenen wat we nodig hebben. Nu is het wel fijn dat we om de hoek een kleine bouwmarkt hebben.
Om 12 was het al bijna helemaal dichtgetrokken en kwam er weer meer wind. Een buitje zou wel fijn zijn want het is al heel lang veel te droog. En het helpt tegen al dat stuifmeel in de lucht.
Helaas het werd zelfs zeer warm en als de zon door kwam was het niet te harden. Ik ben gaan lopen naar de bouwmarkt en had tegen Jan gezegd ik bel wel wanneer ik klaar ben. Dat was dan 1 1/2 uur later maar had ik alles wat ik denk nodig te hebben . Het hout moest gehalveerd worden en ze hebben dat ook gelijk gezaagd anders krijg ik de 4 meter niet thuis en 2 meter is handzamer. Jan gebeld en die was in 5 minuten er. Ik kwam er ook gelijk achter dat als morgen wel de auto daar was geweest dat Jan nog hals over de kop banden had moeten wisselen want we hebben nieuwe winterbanden eronder en mogen de oude zomerbanden er onder zetten. Dan hebben we straks een auto met nieuwe zomerbanden en winterbanden op velgen zelf voor de winter. Dus dat moet Jan ook nog gaan doen. Is wel goed dat hij wat moet gaan doen want anders komt hij helemaal niet meer uit zijn stoel. Jongere met telefoons? dan heb je Jan nog niet zien zitten op zijn stoel met zijn mobiel. IHet was zo heet in de hal van Letmaier en dan met mondmasker , het zweet liep aan alle kanten over mijn rug en voorhoofd. Thuis gelijk de doorweekte mondmaskers in heet water met zeep en hangen alweer op de lijn om te drogen. Dan waren gelijk de handen gewassen. Het is grappig om alle creaties te zien waar de mensen mee rondlopen.

Vandaag gelezen vond het erg mooi en ook toepasselijk.

Meine Großmutter hat mir mal diesen Tipp gegeben:
Wenn die Zeiten schwierig sind, gehe in kleinen Schritten weiter.
Tu, was du tun musst, aber tu es langsam.
Denk nicht an die Zukunft oder was morgen passieren kann.
Reinige das Geschirr.
Wisch den Staub ab.
Schreibe einen Brief.
Koch suppe.
Siehst du das?
Du gehst vorwärts, Schritt für Schritt.
Mach einen Schritt und dann Pause.
Ruh dich aus.
Schätze dich selbst.
Mach den nächsten Schritt.
Dann noch einen.
Du wirst es kaum merken, aber deine Schritte werden länger werden.
Bis es soweit ist, wo du wieder an die Zukunft denken kannst, ohne zu weinen.
Elena Mikhalkova, "Der Raum der alten Schlüssel".
Voor de verandering net weer eens strijd met Jan gehad, zo ongelooflijk eigenwijs. Ik zei hem je moet nog de banden wisselen voordat de nieuwe auto komt. Zo ver ik weet zitten er nu de nieuwe winterbanden onder en had Jan in het begin ergens van de winterbanden plicht de oude eraf gehaald omdat er een spijker of zo in eentje zat. Ik heb hem meermaals gezegd breng hem even naar de overkant want we wonen 100 meter van de garage. Heeft hij niet gedaan. Volgens hem is alles oud en ik hem gezegd dat heb je niet zo aan mij gezegd. Want ik vraag altijd voor de bandenwissel nog wat nodig of wanneer moeten er nieuwe banden komen. Enige planning is wel noodzakelijk. Dus grote heibel en volgens hem moest hij de banden erbij doen maar de verkoper had gezegd zet haal de goede winterbanden eraf en doe er de slechtere banden op dan kan je nog even vooruit bij de nieuwe auto. Maar Jan vergeet en denkt dan dat hij het weet en ik denk dan controleer dan gewoon even. Dus hij moest van mij in zijn boekje zetten dat hij moet banden wisselen en de lekke naar de garage moet brengen en even kijken welke banden hij op de auto zet. Hij moet van mij ook eigenlijk in de morgen en in de avond even in zijn boekje kijken dan weet je wat er nog gebeuren moet of wat je moet doen. Zelf zet ik alles in mijn kladblokje van de telefoon . Jan is erg makkelijk en laat andere voor hem denken en als je dus voor hem denkt wordt hij boos. Enige zelfstandigheid moet je wel trainen. Ik kwam er gisteravond achter dat hij niet echt meer schrijven kan. Hij moest papieren invullen voor zijn pensioenfonds , ik noemde de nummers van alles op want hij moest bv Iban en banknummers invullen. Dan neem ik de papieren aan en dan is het onleesbaar en ook al kan ik zelf slecht grote getallen onthouden ik zag gelijk dan hij de Iban niet goed had want k weet dat het met INGB begint dan heeft hij ondanks het letter voor letter opnoemen ING staan dus alles weer opnieuw uitgeprint en hij opnieuw invallen en ik zie dat hij ergens anders met overschrijven niet goed heeft overgeschreven. Dat wordt hij nog boos ook als ik hem zeg het is niet goed en dat ik het ga invullen maar dat hij dan even alle dingen die ik moet invullen voor mij pakt . Dan wordt hij nog bozer want ik kan het toch overschrijven van het papier. maar nee hoe weet ik dat er geen fout in al die nummers zit? Dus alles zelf ingevuld en hem laten tekenen. En hem ook gezegd dat anders hij papieren moet tekenen dat ik zijn zaken mag doen . Het kost mij ook moeite maar probeer mijn gedachten wel te trainen of allerlei dingen met een ezelsbruggetje of hulpmiddel te doen. Hij heeft in alle jaren geen rekening gehouden met dat ik slechthorend ben. Dat hij naar mij toegedraaid moet zijn wil ik hem verstaan of aankijken.Dat is nu nog erger geworden en hij wordt boos als ik hem niet hoor en niet reageer. Een heel klein beetje rekening met dat soort zaken wil je met elkaar goed omgaan. Maar hij wil ook niet accepteren dat hij veel dingen niet meer kan wat het dus heel moeilijk voor mij maakt en zichzelf trainen wil hij ook niet. Ik heb jaren lang papiertjes overal aan en in gehad daarmee trainde ik mijn zelfstandigheid . Aan de buitendeur bv deur afsluiten en heb je sleutels bij je , een papiertje in mijn zak met mijn adres want soms wist ik niet meer waar ik heen moest of waar ik woonde en dan was ik toch vlak bij huis. Ik schrijf nog steeds veel dingen op zodat ik het niet vergeet. Ik vraag wel eens aan Jan kan je dat even voor me onthouden ook deed ik dat al voor dat hij zijn schlaganfallen gehad heeft . Maar hij doet het niet net zoals het opschrijven.
Ik kan ook niet alles, ik kan iets bedenken , ik kan het voor me zien en ik kan het berekenen maar vraag me niet het te maken.
Maar ondanks al het klagen houden we het nog aardig vol met elkaar . Morgen 21 jaar getrouwd en al 32 jaar een relatie . We kunnen gelukkig ook nog met elkaar lachen en dingen samen doen.
Fotos van de 2 spring in het veld van Angela.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.