Maturaball Wir sind Kaiser

Oostenrijk, Ramsau am Dachstein

Vrijdag
De dag begon vroeg en ik zag bij het weerbericht dat er vanaf maandag de sneeuwgrens naar 1000 meter gaat. Dus er bij ons ook sneeuw te verwachten is. De temperatuurverschillen zijn hier wel heel groot.
Het begon met mist en druilerig maar in de middag werd het toch weer zonnig.
In de ochtend weer bij Jannick gaan werken, heeft hij in zijn keukenkast ook een muis.
Hij had een mandje met knoflook en uien erin staan , en de knollen waren allemaal van de schillen ontdaan en compleet weg gesjouwd. Jan gaat het achter de kast waar ze doorheen kunnen komen dichtmaken. We hebben er wel om gelachen, zo van als je knoflook ruikt is de muis in de buurt. Niet verwacht dat ze uien en knoflook eten. Wij zijn eindelijk bij ons van de muizen af.
Na het middageten ging Jan werken en ik naar de sportschool, toen we beneden aankwamen belde Jannick dus die kon gelijk de auto meenemen. Ik ben na het sporten nog even naar de sauna gegaan en heb ook heerlijk buiten in de zon gelegen. Jan werd opgehaald door Jannick, die heeft hem naar Aich gebracht en daarna mij opgehaald.
Jannick gaat vanavond dan op de scooter van Bettina naar de danscursus op school. Hij heeft wel nagevraagd hoe laat ze klaar zijn want je mag na 22 uur niet meer met een scooter rijden.
Dan wordt hij daar morgenvroeg weer opgehaald voor de Sani cursus in Stainach. Hij hoopt eerder weg te kunnen zodat Jan hem om 16 uur kan ophalen. Ik zal blij zijn als het balgebeuren en in november de Sanitätercursus klaar is. Dan kan Jannick zich weer wat meer richten op sport.

Zaterdag
Ik voel het vandaag wel een beetje als spannend, met het bal vanavond.
In de middag naar de kapper, het is niet helemaal mijn stijl geworden maar het moest er maar mee door. De kleur is wel naar mijn zin.
Jan ging Jannick halen en door de vele wegwerkzaamheden duurde dat veel langer dan gepland. Jannick had nergens meer tijd voor , heeft zijn hoofd onder de kraan gestopt en ik heb zijn haar geföhnd. Jan hem naar beneden gebracht.
Wij zijn rond half 8 weg gegaan , we konden de auto vlak bij de hal kwijt wat wel prettig was want het stort regende ondertussen. We werden verwelkomd o.a door Frau Mayer, die dit jaar de leerkracht is voor Jannick in de oefenfirma. Het is een lieve aardige jongedame en een goede lerares. Dan liepen we tussen de paren door die als een soort erehaag stonden en bij Jannick aangekomen , bracht hij ons naar onze plaatsen. Even later kwamen Erika en Ernst met Bettina ook.
De avond begon dus met de Polonaise (niet te verwarren met wat we in Holland onder polonaise verstaan) . De paren traden binnen in een lange rij en op het podium werd de Polonaisedans uitgevoerd. Het zag er mooi uit en zeker bijzonder toen de heren tijdens de polonaise ook torentjes maakten van 4 heren onder en een op de schouders erop. Na de Polonaise het welkom heten en toespraken .Er werd weer gedanst door de paren en wel op een voor ons zeer bekende wals ………..Tulpen uit Amsterdam.
Dan werden de Absolventen en de Matura eindejaars voorgesteld. Jannick is dus Absolvent .
Ik voelde me ontzettend trots toen hij werd voorgesteld. Zijn danspartner was Sabrina, en die was in een rode baljurk, de dames waren verplicht in rood of wit lang balkleed en de heren zwart kostuum met een streepstropdas met rood. De stropdassen waren weer door de school gekocht , zodat alle heren dezelfde hadden.
Dan begon de avond voor iedereen. We hadden het erg gezellig met Erika en Ernst.
Dansen is voor Jan een vies woord en die zit de hele avond zonder zich te beroeren of van zijn plaats af te komen te staren en volgens mij te hopen dat dat tijd vlug om gaat .Jannick had al woorden met hem over de stropdas, helaas verplicht en je kan wel je colbert uit trekken maar niet je stropdas afdoen. En als je met iemand gaat praten of iets dergelijks moet ook de colbert weer aan en dicht. Dan zie je pas goed wat zijn autistische trekken zijn. En naar mate hij ouder wordt zien we het ook erger worden.
Er worden lootjes verkocht en Erika zag kans om ik geloof 6 van de 10 loten een prijs te hebben. Ik had er 1 en Jannick ook 1 en Bettina ik geloof ook 2. Ernst had ook prijs. Jannick een fles goede Prosecco, ik een Boedistisch waxinehouder, Bettina een paraplu, en Ernst en Erika hadden een petje, t-shirts,tegoed bonnen voor McDonalds, mutsen, pakket met flesjes verschillende watertjes , een rugzak en weet ik wat al niet.
Erika en Ernst waren ook in Tracht en Bettina een donkerrood met zwarte bloemen, kort baljurkje. Jan in een zwart kostuum met een Trachten gilet en stropdas en ik in Tracht.
Ik heb nog met Jannick een wals gedaan en dat was voor mij wel heel bijzonder. Ik hoop dat er bruikbare foto,s bij zitten die ik gemaakt heb, met flits zijn ze donker en zonder flits waren de schijnwerpers een probleem. Bettina heeft ook foto,s gemaakt en er zijn ook door de school foto,s gemaakt, allicht dat er iets bruikbaars bij zit. Ik zet de foto,s van mij er gelijk bij en later komen daar dan de andere nog bij.
Het thema van het bal was “Wir sind Kaiser, Der Ball ist unsere Krönung” er werd de gelijkenis getrokken met dat dit jaar ook in hun studie het jaar van de kroning moet zijn.
Om 12 uur kwam dan de Kaiser en werd de Rozenkoningin gekozen. Het was aan het begin van de avond al duidelijk wie het ging worden want haar familie en vrienden hadden zeker voor 400 euro rozen gekocht. Ze waren 2 euro per stuk en het meisje met de meeste rozen wordt het. Ook werden de grote prijzen getrokken, het meisje dat was uitgekozen om de loten eruit te halen en aan de Kaiser te geven, werd als eerste eruit getrokken, iedereen heeft gezien dat ze zonder te kijken uit de geschudde bak het lootje eruit haalde en aan de Kaiser gaf. Het zorgde wel voor hilariteit, want uit de honderden loten jezelf trekken. Dan nog wat toespraken en het officiele bal was klaar. Er waren er nog al strontlazerus en ook vervelend , de security was er niet voor niets. En er waren er die dus ook al buiten de deur waren gezet. Ook probeerden later op de avond mensen binnen te komen, maar ook die werden buiten gehouden door de security. Dat het tegenwoordig zo allemaal moet.
Ik geloof dat we rond 2 uur thuis waren en Jan moest in ieder geval rond 6 uur op want hij moest Jannick wegbrengen en heeft gelijk ook Bettina thuis gebracht. Daarna weer naar bed gegaan en het is nu 11 uur en hij slaapt nog. Ik denk dat het vandaag wel zwaar is voor Jannick na zo,n lange dag en avond en dan weer vroeg op en naar de colleges.

Gelukkig niet zo heel veel weekenden meer voor Jannick, volgend weekend nog en dan 1x in november en dan nog een examendag in november.
Ik voel me nog redelijk fit na gisteravond, want laat naar bed gaan en drinken ben ik niet gewoon meer. Ernst zei ook nog dat hij rond 8 uur ,s avonds naar bed gaat. Dat doen wij niet, althans niet om te slapen want ik zit wel vaak om die tijd in bed tv te kijken. Het leven begint hier nou eenmaal vroeg voor de mensen.
Erika heeft afgelopen week in Gallen gewerkt en kwam dus de hele week niet thuis. Volgende week heeft ze een weekje vrij. Maar het probleem is oma want die kan niet alleen thuis zijn, daarom was ze al niet meer in haar eigen huisje maar bij Erika thuis. Ze gaat binnenkort 3 weken logeren in Öblarn in het bejaarden tehuis en ze legt zich daar nu wel bij neer. Want ze kan geen 2 weken alleen thuis zijn. Erika gaat dan 3 weken kuren.
We hebben in ieder geval niet gehoord dat vanmorgen de boot is weggehaald, weer naar de winterstalling. Hebben we in ieder geval de carport weer vrij want we weten niet of de andere auto van hen weer in de garage terug komt.
Zodadelijk maar eens koffie gaan drinken en brunchen .
Jan bemerkte dat de lantaarn direct tegenover de carport kapot was, gaan kijken en het is echt kapot biet een kapje eraf of zo. Waarschijnlijk hebben ze bij de boot uit de carport halen de lantaarn geraakt.
Later op de dag kwamen Norbert en Hansi en gingen in de sauna. nadat ze weg waren stonden weer de ramen open en weer de deuren van de appartements geopend. de planten weer verplaatst enz. Het sneeuwt al op de bergen en de grens gaat zakken naar 1000 meter. Vervelende mensen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

11 oktober 2009 13:22 | Door: Jeannette Barentsen-Geelhoed Nou, dan zou ik die prachtige foto van paps en mams in oostenrijkse dracht nu na 4 jaar emigratie maar bovenaan de website zetten, toch ? :D

molenaar.ruesink 2017-09-23 18:36:00

11 oktober 2009 20:16 | Door: Annemarieke Hoi Nicolette, ik sluit me helemaal aan bij de eerste reaktie van Jeannette. Je moet deze foto (http://waarbenjij.nu/user3/m/molenaarruesink/4486c1e4b484f919946785/file112392457.jpg) maar gebruiken als profielfoto. Oja, je jurk is geweldig!!!

molenaar.ruesink 2017-09-23 18:36:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.