Tradities

Oostenrijk, Kleinsölk

tradities

5 januari
De warme Föhn wordt steeds meer vooruit geschoven. Het was vannacht weer koud met -15. Overdag blijft het ook gewoon vriezen. Maar wel zeer zonnig weer.
Bij het opstaan was het heel koud in huis , was de verwarming uitgevallen. Maar waarschijnlijk al gisteravond of zo. Het ijs stond op mijn waterglas in de slaapkamer. Gelukkig was het te verhelpen door Hermi die we gewaarschuwd hadden, zij merken het niet omdat de kachel bij hen van hout op olie overschakelt. Het is nu al 15.30 en nog steeds niet goed warm. Ik had wel gelijk in de keuken de houtkachel aangemaakt.
Afgelopen zondag was het ook al gebeurd en het wachten is op iemand die de machinerie komt repareren. De installatie is pas 2 jaar oud.

We zijn naar Irdning gereden omdat daar een genecoloog zit, maar die neemt ook al geen Krankenkasse patiënten aan. In Liezen is er een die helemaal geen patiënten aanneemt en Gröbming alleen klasse patiënten. Ik kan dus gewoon nergens terecht en dat weet die …… van een genecoloog ook heus wel dus zijn monopolie positie is groot. Ik vind dit ongehoord
Dus helemaal terug gereden naar mijn huisarts in Schladming. Je rijd hier makkelijk even snel 100km. En dat bij de benzineprijzen die net weer 12 cent omhoog zijn. Er is misschien toch nog een genecoloog maar die kan ik dan pas zaterdagmorgen bereiken.
Ik denk dat ik het anders maar weer erop aan laat komen dan maar weer ziekenhuisopname, dat kost mij tenslotte niets. Ik moet nog steeds voor mijn controle naar Salzburg maar omdat ik griep had tussen kerst en oud en nieuw moest dat verplaatst worden. Nog geen nieuwe afspraken.

Jannick werkt extreem lange dagen omdat ze alle aanvragen voor les anders niet kunnen inplannen. Normaal beginnen de lessen om 10 uur maar nu al vanaf 8 uur en ipv tot 16 uur werken ze nu tot 18 uur. Dat is voor Jannick ook heen en weer tussen langlaufstadion en biatlonstadion peddelen. Het komt onder andere omdat morgen een vrije dag is. Driekoningen is ook in veel andere landen vrij. Vandaag gaan de boeren door de stallen met wierook om te behoeden voor ziekte en ook veel mensen doen het in hun huis. Opa was helemaal net aangekleed ervoor en dan gelijk erna weer zijn kloffie aan.

We wachten al 4 weken op ons boekenpakket van het ECI, het is nu eindelijk onder weg maar nog steeds niet aangekomen.

Wie oh wie weet:
Wat is een yuv aansluiting en waar heb je die voor nodig?
Je hebt USB aansluitingen maar een pc aansluiting staat apart, en dan ook nog soms met pc audio in. Waar heb je de verschillende voor nodig. Dan hebben we nog de komponenten ingang, de netwerk RJ 45, digitale audio uitgang (optisch) common interface slot,AV in, video/audio (cinch), composite AV, Component video, HDMI met HDCP, DVI , Secure digital card. Dit is maar een greep van wat we tegenkwamen en we weten niet wat en hoe.

Eind van de middag ging in eens heel hard achter elkaar de deurbel en Jannick ging open doen. Hij kwam terug en zei het is voor jou ma met een breed lachend gezicht. Dus ik naar de deur stonden daar 3 kinderen als 3 oude dames met stoffer en begonnen ons af te stoffen. Het is het kwade verjagen want alles staat in het teken vandaag van dit soort symbolen. Het waren onze buurkinderen en het gebruik is om ze dan wat geld te geven. Het zijn lieve en leuke kinderen en ik gaf ze 5 euro voor met zijn drieen. Blij dat ze waren.

Vanavond samen met Jannick in Gröbming naar de Glockenlauf gegaan. We hebben eerst een chocolademelk gedronken want we waren iets te vroeg. Ook daar werden we weer door kinderen afgestoft.
De Glockenlauf is ook zo,n gebruik. Het licht van de kappen op hun hoofd en de grote koeienbel op hun kont schrikken het kwaad af .Ze komen hardlopend voorbij en het lukte niet om er foto’s van te maken. Ook als ze stilstaan geprobeerd maar het is raar licht met flits is het niets en zonder nog minder. Afgezien het was zo koud en zonder een handschoen aan had ik binnen een paar tellen een ijshand. Ik had het zo koud dat ik tegen Jannick heb gezegd kom we gaan naar huis. Het was al min 14 op dat moment. Ze zeggen toch dat die extreem warme Föhn er aan komt. In Gröbming is het heel klein maar in Stainach is het een heel groot festijn.
Het komt van oorsprong uit Salzkammergut. Ze doen het hier alleen in Stainach en Gröbming.
Altijd op 5 januari. Mocht je ooit in de buurt zijn op die avond moet je zeker gaan kijken.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.