Dagje nuttig Salzburg

Oostenrijk, Hallein

Gisteravond waren we net in bed gestapt ging de deurbel , ik dacht al vast Jannick en ja die was zo de deur uitgerend.
De brand was wel boven bij ons maar dit keer op de Viehberg bij de Brandalm en tegen 19 uur begonnen ook de helicopters weer te vliegen ,mensen en vooral water brengen.
Erneuter Waldbrand (Gröbming):
BRANDALARM nähe BRANDALM

Heute um 17:03 Uhr heulten erneut die Sirenen in Gröbming aufgrund eines Waldbrandes. Nähe Brandalm beim Eingang Notgasse (Gemeinde Gröbming) dürfte aufgrund Blitzschlag seit Tagen ein Brandereignis vorgeherrscht haben, welches nun auch an der Oberfläche ausgebrochen ist und sich durch starke Rauchentwicklung bemerkbar machte. Augenzeugen auf einer Alm setzten einen Notruf ab. Bis 21:30 Uhr dauerten die Löscharbeiten an, ehe aufgrund Dunkelheit abgebrochen werden musste.

Tanklöschfahrzeuge der Feuerwehren Gröbming und Öblarn transportierten im Pendelbetrieb insgesamt 18.000 Liter Löschwasser für die Bodenmannschaften auf den Berg, dort wurde das TLF 4000 Gröbming-Winkl gespeist, von welchem eine 200 Meter lange Löschleitung durch anspruchsvolles Gelände zur Brandstelle führte. Knapp 40 Mann der Feuerwehren Gröbming, Gröbming-Winkl, Öblarn sowie die Flugdienststaffel Nord (mit der FF Aigen) gruben mit Schanzwerkzeug - in kräfteraubender Arbeit - händisch das Erdreich um und löschten Glutnester im Boden ab, glosende Bäume wurden mit Motorsägen gefällt und abgelöscht, das ganze in steilem Gelände.

Parallel dazu nahmen zwei Hubschrauber (1 EC 135 des BMI aus Graz und 1 Alouette III des Bundesheeres aus Aigen) Löschwasser vom Miesbodensee auf und warfen in Summe an die 10.000 Liter Wasser mittels Bambi-Bucket über der Einsatzstelle ab.

Wie auch beim Waldbrand gestern gelang es durch die gute Zusammenarbeit aller beteiligter Organisationen, den Brand unter Kontrolle zu bringen, Brand-Aus konnte jedoch noch nicht vermeldet werden. Um neun Uhr startet morgen Vormittag eine Erkundung durch die Einsatzleitung Gröbming-Winkl, um anschließend die weiteren Maßnahmen zu planen.
Annemarieke je vraagt je af hoe het kan beginnen? Het is kurkdroog, zeer heet en de mensen gooien hun afval ook gewoon weg in de natuur. Glas of blikjes en nog maar niet te spreken van onze rokende medemensen. Maar deze keer is het nog van het noodweer afgelopen zaterdagnacht . Wij zijn toen ook opgestaan om overal de stekkers uit te halen en alles te sluiten. De bliksem slaat in en komt diep onder de aarde waar die verder gaat met broeien als de brand dan aan de oppervlakte komt is het al heel uitgebreid en moeilijk te bestrijden omdat je niet kan zien waar het allemaal onder de grond brand.
Vanmorgen op tijd eruit en dan toch kans zien om te laat te komen. Mijn schuld dit keer alles bij me maar niet de papieren van de oogarts. Dus bij Aich omgekeerd en terug naar huis. Gelijk maar even gebeld dat ik wat te laat zou zijn. Dat klopte ook maar ik kon gelijk gaan zitten. Ik heb nu als het goed is over 2 a 3 weken een bril. Ik was in Hallein daarvoor. Dan had ik Jan gezegd dan rijden we ook maar een stukje door kan ik naar de kapper. Zit ik niet op te letten rijden we richting huis. Dus Jan toch ergens weer terug laten gaan. Dan is hij weer eigenwijs luistert niet enrijden we nog tig keer verkeerd en we hebben zelfs de navi aanstaan. Maar goed hoofd weer lekker fris kort. We zijn nog even in de Arcade daar gaan kijken niet zo vel bijzonders maar bij H en M uitverkoop dus wel 2 korte broeken gescoord voor 2 Euro stuk. Het blijft nog wel even mooi weer denk ik. Dan toch maar naar huis gegaan en onderweg zouden we wat bij de MacD halen maar die reed Jan dapper voorbij en ik zei hem toen dat is pech nu kan je door naar huis rijden. In Schladming nog wel gestopt om boodschappen te doen bij de Penny en daar hadden ze heel erg lekkere belegde verpakte broodjes. Dus we namen een tonijn broodje. Na de eerste hap dacht ik nog huh bruine bonen maar dan bleek het een tonijnbroodje te zijn met Mexicaanse Salsa en die was verrassend lekker. Dan om half 4 thuis en voor het avondbrood ook nog andere belegde broodjes meegenomen.
Jannick kwam met Sabrina, Ingrid zou Theresa gaan halen van haar feestje bij Moritz (ze is het enige meisje die gevraagd is) Jannick vroeg of wij vanavond naar het centrum gaan maar nee het is wel even genoeg voor vandaag en ik wil morgen graag. Dus nu gaat hij Ingrid met Theresa tegemoed en gaan ze gezellig Wildragout eten is vandaag door het Wirtshaus verzorgd en naar Die Dorfprinzen kijken. Dan breng Dan maak ik straks na het eten Sabrina bedklaar en leg ik haar in bed. Ook de medicijnen geef ik haar dan. Geen probleem want ik wist zelfs beter vandaag dan Jannick want die ging het nog even navragen en ik had gelijk.
Er kwam een filmpje op Facebook voorbij van de brand . Er zijn er 2 in een blauw t-shirt en de kale met postuur is Jannick.

https://www.kleinezeitung.at/video/5664375

later ook nog fotos . Op de fotos staan er 2 in blauw shirt die met de kale kop is Jannick ook in het filmpje.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.