Noodweer in de Sölk

Oostenrijk, Kleinsölk

Ik heb afgelopen week van 5.30 tot 13.45 gewerkt. En dat 6 dagen!
Ik dacht zondagmorgen vroeg naar Salzburg te gaan om naar Sandra in de reha te gaan.
Maar omdat ik zondagavond dienst op de ambulance had eerst mijn spullen neergezet in de Dienststelle in Schladming. Ik was daar even voor 7 uur en toen ging het Katastrofe alarm af.
Ik kon dus gelijk blijven. Zaterdagavond was het echt slecht weer, onze auto heeft dus ook hagelschade want het waren flinke knijters en het regende en hagelde enorm. We hadden wel steeds de brandweer gehoord maar die moeten wel vaker met slechtweer eruit.
Maar in Kleinsölk , waar wij ook gaan wonen was de hel losgebarsten. De Stausee liep over en hebben ze dus ook gecontroleerd een deel moeten laten weglopen, er waren wel 20 grote Muren afgegaan.
In de krant staat dat het was of dat de wereld onderging. Het was zaterdagavond begonnen rond om 18 uur. Het duurde 3 uur lang, hevige regen en hagel en onweer. Er kwam zo,n 100 liter per vierkante meter neer waarvan de eerste 50 al in de eerste 40 minuten. Volwassen bomen braken als luciferhoutjes en rond om de almen waren minstens 20 grote Muren afgegaan. Je moet het zien als reusachtige lawines van modder, berg, steen, bomen en wat al niet meer wat naar beneden komt. De hele Alm was een grote Bach. De Breitlahalm werd overspoeld met modder, rotsblokken enz. Er moesten zo,n 55 mensen door helikopters uit het gebied worden gehaald.
Ik ben ook nog met een Alouette mee gevlogen. Toen het zich daar ontspande kwam de hel over Stein/Enns. Het vele hout, rotzooi, steen en bomen had zich verzameld tegen een voetgangersbrugje , waardoor het water kon gaan stouwen. Toen dit doorbrak kwam er een reuze watergolf over Stein/Enns. Er waren 600 brandweer mensen die het water en modder daar bevochten. Tussen Kleinsölk en Schwarzsee is een groot stuk berg over de weg is gekomen. Daardoor is het gebied vanaf daar niet meer bereikbaar.Er zijn zo,n 40 huizen ondergelopen met modder. Ook bij Winkl is een Mur over de brandweerkazerne gekomen waardoor het materiaal wat ze nodig hadden niet meer bereikbaar was. Een van mijn collega,s bij het rode kruis woont in St Martin am Grimming en ze hadden al gehoord dat de strobalen over de weg dreven. Toen wist ze dus dat haar woning ook onder was gelopen want ze was de enige boerderij daar. Het schijnt in 2002 ook erg geweest te zijn maar dat haalde het volgens de mensen niet bij deze keer. Er zijn mensen die al 38 jaar daar wonen en dit nog niet meegemaakt hebben. maar wat een geluk dat er niemand om het leven is gekomen.
Dan hebben wij nog geluk gehad dat het huis waar wij gaan wonen net niet door een kleine Mur getroffen is. Want zelfs daarmee kan je flink schade hebben .
Vandaag is het weer het mooiste weer van de wereld en het is net of er niets gebeurd is.
Het gekke is dat je helemaal niets ervan op tv hebt gezien. Alleen dat er in Wenen het grote aids lifebal moest worden onderbroken omdat het weer te slecht was geworden. Alsof die stom feestende promis de enigen op de wereld zijn. Wat me opvalt hoe hard iedereen te samen werkt om alles weer goed te krijgen. Het zal weken gaan duren voor alles weer hersteld is
Ik ben om 4 uur terug gekomen uit het gebied en kon toen door naar Ramsau om iemand met een tia te halen.
Ik heb van zaterdagmorgen 7 tot maandagmorgen 7 dienst gehad.Ik heb bij thuiskomst een stevig ontbijt genomen, gaan slapen , net middageten en staat klaar om weer te gaan werken in Mandling. Want deze week werk ik 5 dagen van 14 tot 22 uur.
Het laatste nieuws is dat het einde van de week opnieuw dit weer wordt verwacht,ik hoop niet weer bij ons.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.