Prietpraat

Oostenrijk, Ramsau am Dachstein

Maandag 18 mei 2009
Vanmorgen vroeg gaan lopen, ik probeer steeds een uur te lopen, ik ga nu wel merken dat het beter gaat. Dan wat huishoudelijke bezigheden en naar de sportschool. Daar doe ik dan alleen kracht want ausdauer heb ik al gedaan.
Ik ben langs de winkel geweest waar ik mijn dirndl gekocht had en daar kunnen ze hem ook weer voor me kleiner maken. Ik heb daar echt hele mooie zijden jurken gezien, met borduursel. Echt feestjurken. Ze zijn alleen zo duur! Een zijden dirndl kost toch zo 350 euro en daar komt dan de blouse nog bij. Ik heb er twee, een is mijn katoentje, een hele mooie katoenen uit deze streek. Nu nog sparen voor een feestdirndl. Maar ja, Jannicks lederhose kostte ook 250 euro. Je kan het je hele leven aan en dan kunnen je kinderen en kleinkinderen het ook nog dragen.
De was lekker allemaal naar buiten gedaan en het was in een uurtje allemaal droog.
De Engelse buren wilden van me weten of wij de sommercard voor onze gasten hebben en of we gasten hebben van de zomer. En hoe ik over de gastenkaart denk. Zij hebben het niet en hebben geen boekingen voor de zomer. Ze vindt het duur maar het kost 5 euro pp pd. Daarvoor krijgen ze echt heel veel. Wij hebben vaak gasten die met de trein komen en die zijn er dolgelukkig mee want al het openbaar vervoer in de regio is gratis. Even van Ramsau naar beneden naar Schladming ben je 7 euro kwijt. Dat is wat anders dan een paar stripjes in Nederland. Ook kan je 1x per week gratis de gletsjer op en dat is al meer dan 25 euro. Je kan gratis nordic walkcursus doen wat normaal 25 euro kost , gratis naar zwembaden en bij heel veel dingen krijg je korting. Ook de liften in de omgeving zijn er gratis mee. Dat ligt toch vaak rond de 5 tot 10 euro per lift. En in die 5 euro zit ook de toeristenbelasting die je nu ook al moet betalen dus het is niet eens 5 euro. Bij ons wordt het niet doorberekend aan de gasten maar dat zou je in de prijs kunnen incalculeren. Wij hebben juist gasten door de sommercard.
Toen kwam er een man voorbij waar ik lang mee heb staan praten en dus de roddels weer heb gehoord. Dan hoor je van alles uit het dorp zoals dat ze mijn oude buurvrouw die Maria heet Mirtl noemen. En de andere buurman altijd ziek was toen hij werkte en dat sinds hij met pensioen is kerngezond is en de hele dag aan het werk. Het laatste nieuws over een andere buurman die erg ziek is en longkrebs heeft. Zo ben je weer helemaal op de hoogte van je levensomgeving. En kan je oefenen in het verstaan van het dialect.
Ineens stond er iemand achter mij terwijl ik de was aan het binnen halen was, ik schrok en hij moest hard lachen en zei ik ben maar een Royer hoor, was een van de broers van de eigenaar die spullen uit de berging nodig had en dus een sleutel nodig had. Doordat de beek zo luidruchtig is had ik hem niet gehoord. Ook een poos mee gepraat. Er kwam een man van de gemeente met een grote shovel de gaten bij ons in de weg weer dichten wat ook weer wat te praten gaf. Dus ik heb vandaag weer een hoop tijd met kletsen doorgebracht. Aan het eind van de middag sloeg het weer om, het dondert nu ook steeds en er zijn hevige plensbuien. De radio gaat steeds uit en mijn internet valt ook steeds weg. Er was al gewaarschuwd dat de buien zeer hevig kunnen zijn en er kunnen ook hagelbuien en windstoten voorkomen. Vorig jaar waren er zo’n 800 bliksemschichten, nu zijn het er al meer dan 5000!!! Er zijn afgelopen week al een aantal doden gevallen door de bliksem. Waaronder 2 kinderen die in een boomhut zaten. Zo gauw het begint probeer ik altijd binnen te zijn. Ons huis heeft een bliksemafleider. Je kan hier ook alleen internet krijgen als je huis voor bliksem beveiligd is. Dat geldt alleen in de bergen.
Jannick is gisteren met fietsen erg verbrand, hij ziet er bloot uit of hij een wit fietspakje aan heeft, en de rest is rood.
Hij had vandaag weer schoolsport en normaal is hij rond 16 uur thuis maar nu niet dus ik belde hem stond hij nog steeds op de bus te wachten die al 20 minuten daarvoor had moeten komen. Soms is het hier echt primitief want dan komt de bus gewoon niet opdagen .Niet zo erg als er elke 15 minuten een bus gaat maar hier gaat de volgende 2 uur later. Jan is hem gaan halen.
Jan heeft op zijn werk geregeld dat hij zaterdag niet hoeft te werken maar dat hij maandagmorgen heel vroeg gaat om 6 uur. Dan kan hij zaterdag ook in St.Nicolai lopen. Hier beginnen de lopen meestal eind van de middag. Jannick loopt daar ook. Het is een loop van 10,5 km. Ik ga de nordic walking doen.
Het is door Gamsi georganiseerd. Als project voor school. De eerste loop in Gröbming had hij gewonnen in zijn klasse. Gamsi zit bij Jannick op school, is langlaufer maar ook niet meer in de trainingsgroep van school en hij werkt ook bij Fit en Fun in de winter. Gamsi komt van Gamsjäger. Jannick noemen ze hier Holli van Hollander. Reini heet eigenlijk Reinhold.
Manfred noemen ze Manni, Apolt is Appi, Wolfgang is Wolfi dus het kan zowel van je achternaam als voornaam maar kan ook van iets wat je bent komen maar eindigd altijd op een i. Ook vaak op een L zoals Franzl, Fritzl, Mirtl.

dinsdag 19 mei 2009
Angela en Bert zijn jullie al in je huisje getrokken? En wat is jullie nieuwe adres??

Kirsten en Jeroen zijn jullie al verhuisd? En wat is jullie nieuwe adres?

Haje natuurlijk kunnen we Einar en Caro zaterdag van de trein halen, laat ze even bellen als ze er bijna is en als er vertraging is. Wij zijn zaterdag in St Nicolai dus misschien handig als je me een telefoonnummer geeft waarop Caro te bereiken is.

Het is afwisselend mooi weer en warm en tropische buien met windstoten,onweer en hagel.
Maar het wordt weer mooi zeggen ze, dat zou wel leuk zijn want Jannick gaat met het jeugd rode kruis op hemelvaart bloemen plukken in Bad Aussee. Daar is zondag een hele grote bloemencorso . En zaterdag zijn we in St .Nicolai voor het loopfestein en dan zou het ook wel lekker zijn. Het hoeft ook niet gelijk weer 30 graden te zijn maar dat is wel het risico als het weer omslaat.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.