Autoloos en geschiedenis

Oostenrijk, Pruggern

De lang verwachte dag, maar waar we al bang voor waren , nog steeds geen auto. Alles is goed, de autokeuring, de gaskeuring,de papieren maar ze namen alles mee naar Graz en we moeten wachten tot we de papieren weer thuis gestuurd krijgen en dan moeten we alsnog naar Liezen voor de belasting en naar Schladming voor de verzekering en de platen. Kan nog wel 2 weken duren. Balen!!
Weer Duitse les gehad en we hebben spreekvaardigheid gedaan. We hebben het gehad over waarom 26 oktober een nationale feestdag is in Oostenrijk.
Dit is de dag dat Oostenrijk de neutraliteitsverklaring ondertekende.
Het is een soort bevrijdingsdag en iedereen is vrij. We hebben veel geleerd over de Oostenrijkse kant van de 1e en 2e wereldoorlog. Grappig om te ervaren hoe verschillend de geschiedenis is vanuit een ander land. Ook begrijp je veel meer van de achtergrond en de denkwijze van de mensen hier. De jongere generatie is erg anti Hitler maar de oudere generatie en dan met name de boeren spreken nog steeds met sympathie over hem. Hij heeft namelijk heel veel voor de boeren gedaan in Oostenrijk. De andere bevolkingsgroepen waren fel tegen en ook daar zijn veel mensen omgekomen.
In Nederland leren we nooit zoveel over de 1e wereldoorlog en we hebben 2 zomervakanties in het noorden van Frankrijk doorgebracht en daar al heel veel gezien en bekeken over de 1e wereldoorlog en nu hier horen en zien we de dingen uit tegenovergesteld perspectief.
We wisten eigenlijk ook niet dat Oostenrijk deze oorlog begon met zijn oorlog tegen Hongarije en Servië en dat Oostenrijk zo gigantisch groot is geweest en dat na de 1e wereldoorlog dat veranderd is , dat Oostenrijk toen een republiek werd. De reden dat Oostenrijk deze oorlog begon was dat deze landen een eigen nationalistische beweging begonnen , Franz Ferdinant ontbond de staten zo kon hij de monarchie in stand houden. Maar hij werd met zijn vrouw vermoord. Er werd een ultimatum gesteld en toen kwam de oorlogsverklaring.
We begrijpen nu ook waarom al die delen van Oostenrijk hun eigen cultuur enz. hebben.
Het zijn soms net landjes in een land. Vorarlberg wilde eigenlijk naar Zwitserland, Tirol wilde zelfstandig zijn, De Burgenlanden wilde bij Hongarije zijn en Zuid-Tirol bij Oostenrijk.Er was ook een deel dat bij Duitsland wilde horen.
We hebben de tekst van het Oostenrijkse volkslied gekregen, maar kennen de melodie nog niet.

Bundeshymne

Land der Berge, Land am Strome
Land der Äcker, land der Dome,
Land der Hämmer, zukunftsreich!
Heimat bist du grosser Söhne,
Volk,begnadet fur das schone,
vielgerühmtes Österreich!

Heiss umfehdet, wild umstritten,
liegst dem Erdteil du inmitten,
einem starken Herzen gleich.
Hast seit frühen Ahnentagen
hoher Sendung Last getragen,
vielgeprüftes Österreich!

Mutig in die neuen Zeiten
Frei und gläubig sieh uns schreiten,
arbeitsfroh und hoffnungsreich.
Einig lass in Brüderchören,
Vaterland, dir Treue schwören,
vielgeliebtes Österreich!

Dat ziet er toch heel wat beter uit dan ons volkslied, want dat zegt een Nederlander niets meer in deze tijd.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.