Hubert von Goisern

Oostenrijk, Bad Ischl

Woensdag
De dagen vliegen voorbij. Het begon met wat regen maar al snel mooi weer.
De dag begon ook met een partij ruzie met Jannick, hij denkt echt dat alles van zelf gaat en komt zijn afspraken niet na. De afspraak was vroeg trainen, en wij zouden wat aan de verhuizing doen maar zonder sleutels gaat dat moeilijk. Hij heeft mijn sleutels aan Bettina gegeven , maar dan kunnen wij in geen van beide huizen. Ik heb om half 9 vanmorgen zeker 80 maal aangebeld en gebonsd op de deur en hij deed niet open. Hij sliep nog. Ik was woedend want hij had al klaar moeten zijn met trainen. Dan zegt hij ook nog dat we zijn sleutel niet krijgen alleen van het oude huis maar dat werkt niet. Hij had dus puinhoop in zijn nieuwe woning gemaakt.
Uiteindelijk heeft hij de deur open gelaten anders hadden we echt alles buiten op de straat gezet, want hij hadden de auto vol met spullen uit het oude huis. Ik heb al een deel leeg en schoon daar en morgen moet het laatste gewoon eruit. Ik wil kunnen afsluiten.
Vanmiddag moest hij werken en vanavond gaat hij dan nog naar het Leistungszentrum om te trainen.
Ze zouden de oude opel weg komen halen maar op vrijdag. Komt Jannick net uit zijn werk van vlug ze komen de auto vandaag al afslepen en tegelijkertijd kwam de “QMTC al aangereden. Nog de velgen uit de garage erin gegooid en weg was de auto.
Ik ben blij dat het met de auto nu ook afgerond is, hij bleef maar voor de deur staan. Scheelt ook weer een vierkante meter ruimte in de garage.
Jan is naar zijn werk in Irdning en het was dus even heel hectisch want ik kon de autopapieren niet vinden. Maar eind goed al goed. Alleen nog de verschrottungspapieren regelen.

Donderdag
Vandaag samen met Jannick en Bettina naar Bad Ischl, een beetje rondkijken en naar het concert van Hubert von Goisern. Het weer was redelijk, warm met 27 graden maar erg bewolkt en af en toe een bui. Maar dan toch te warm om een jas aan te trekken.
Jannick ging samen met Bettina er vandoor want ze hadden ook nog met een vriendin van Bettina afgesproken. We troffen ons bij de Chinees, Happy Dragon. Het is aan de Traun. Het eten was goed niet zoals we in Nederland gewend zijn maar het was lekker.
Daarna nog wat door het centrum gesjokt , wat op een terrasje gedronken. Dan ben ik met de stadsrondleiding meegegaan. Zeer interessant , er werd verteld over het ontstaan van Bad Ischl. Er waren 2 artsen ( een heette Wirer) die een kuuroord begonnen omdat er in die tijd veel mensen naar Engeland gingen om te kuren omdat daar zoutwater volop voorhanden was.
Bad Ischl ligt in Salzkammergut , de naam zegt het al er werd daar veel zout gewonnen. De artsen dachten dat kunnen wij ook met al dat zout voorhanden. Vandaar ook Bad.
Ook hebben Keizer Franz Josef en Elisabeth (Sissi) elkaar daar leren kennen. Het was de bedoeling dat hij haar zus zou trouwen maar hij werd op slag verliefd op Elisabeth. Die toen pas 15 jaar was. Ze hebben er een zomerpaleis, het middenstuk was origineel maar Franz heeft er 2 zijvleugels aan laten bouwen zodat het uit de lucht gezien een E is die voor Elisabeth staat. Ze was erg sportief en liep in de bergen tot grote ergernis voor haar kamerdame die dus ook sportief moest zijn.
Ook heeft Bad Ischl een relatief grote kerk en heel mooi. Dat komt ook doordat Franz en Sissy daar naar de kerk gingen. Het is de St.Nicolaskirche omdat Nicolas ook de patroonheilige van de schippers is en er veel scheepvaart op de Traun was. De Traunreiders brachten het zout naar Bad Ischl. Het zout werd uit de bergen geklopt en dan vervoerd. Later werd het zout door water gewonnen en het zoute water werd door een pijpleiding naar Ischl gebracht waar het zout dan weer door verhitting uit het water werd gehaald.
Er werd nog wat verteld over de zoutwinning en allerlei gebouwen en Denkmals.
Ook Lehar heeft er gewoond , er is dus een Leharmuseum in het huis waar hij gewoond heeft.
Na een broodje bij de Billa gehaald te hebben zijn we naar de Leharbioscoop gegaan waar het concert was. Het is een heel klein bioscoopje met 2 balkonnen en een zaaltje. Het was dus een heel knus concert in tegenstelling tot al zijn grote concerten die hij de afgelopen 3 jaar in Europa gedaan heeft. Beter en meer genieten konden we dus niet. Op het eerste balkon was zo,n keizerlijk plekje waar Franz en Sissy vroeger zaten.
Het was een super en top concert waar ik meer dan genoten van heb. Uiteraard de live cd gekocht van deze tour. Het concert was van 20 tot 22.45 en we waren om 00.30 thuis.

Vrijdag 14.
Heerlijk uitgeslapen, en de rest van de morgen een beetje aan geklooid.
Tussen de middag lekker Hollands gegeten boerenkoolstamppot met worst. De worst was niet echt Hollands maar het smaakte.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.