Super weer en 100 jaar Steinerweg

Oostenrijk, Ramsau am Dachstein

zaterdag 11 april 2009
Nog steeds zeer mooi warm weer. Er ligt nog steeds sneeuw maar het smelt nu wel snel weg. Volgende week is het seizoen afgelopen ook al kan je nog steeds goed skiën. Je kan nog steeds langlaufen al komen er al heel slechte plekken, je kan zelfs bij ons nog langlaufen voor de deur maar lager wordt het wel erg slecht.
Jannick vertelde dat ze op de dienst gisteren en vanmorgen en de komende 2 dagen van de bakkerij in Schladming een zeer luxe paasontbijt krijgen. Hij zei het is zo veel dat we er ook middag en avondeten van hadden.
Gisteren kwam Reini de wapens van Fit en Fun brengen zodat Jannick er onderhoud aan kan plegen. Ik had mijn gele laarsjes aan en uiteraard moest ik het verduren dat hij onmiddellijk begon met plagen. Fit en Fun laarsjes enz. Ik heb in ieder geval geregeld dat ik in het zomerseizoen kan nordic walken of bergwandelen met Fit en Fun. Ik heb namelijk geen zomercard zoals de gasten en die kunnen we ook niet kopen. Zonder zomercard kost nordic walken of bergwandelen 25 euro en met zomercard niets. Ik loop niet graag alleen en dit is gewoon leuk. De stroopwafels die ik voor hem had meegenomen waren een goede onderhandelingsstrategie. Daar had hij omgevraagd, dat eten Oostenrijkers altijd graag.
Ik ben nieuwsgierig of ik nog wat van hem hoor want ik had een hele grote stroopwafel bij de stroopwafelkiosk in Gouda meegenomen en met een Hollandse koffiemok waarop staat koffietijd en een molen in rood/wit/blauw. Hij had toen hij wegging nog geen idee wat erin zat. Ik had ook een mok voor Jan meegenomen en voor Jannick eentje in een expressokopje uitvoering. Voor Jannick had ik er snippers bij (voor niet Gouwenaars dat zijn stroopwafelresten).
Jannick heeft vandaag de wapens gedaan en ik heb het hele huis grote schoonmaak gegeven. Ik heb duidelijk weer meer lucht en de medicijnen zijn dus aangeslagen. Ik wil gezien mijn benauwdheid dus ook een schoon huis. Dit was gelijk de voorjaarsschoonmaak. Moet alleen nog ramen binnen en buiten zemen. De was gedaan en het eten voorbereid. Het mooie weer geeft ook weer energie. Kan nu gewoon er van genieten.
Jannick had vanmiddag nog jeugd ehbo en is eerst bij Thomas Lackner van hotel Post koffie gaan drinken en reed dan met hem mee naar beneden en komt ook straks met hem terug. Jan is ook werken en ze komen beide rond 19 uur weer thuis en dan gaan we lekker bbqen.
Donderdag 16 april
Het was tot aan vandaag warm en zonnig maar vandaag ging het weer verlopen. Nog steeds droog maar bewolkt en winderig. Maar je kon nog steeds in je t-shirtje buiten.
Gistermorgen voor het eerst weer naar de sportschool geweest , ik ben nu eindelijk aan het opknappen. Het sporten ging weer lekker en deed me weer veel plezier.
Gisteravond ben ik naar de info avond geweest waar de plannen voor het nieuwe informatie en toerismebureau werden gepresenteerd. Het was stampvol in het Zentrum en het ging er soms heet aan toe. De vijandigheden tussen de Ortsteilen zijn duidelijk merkbaar. Het nieuwe Zentrum is bij ons op Kulm gepland maar de mensen uit Ort willen het liever daar. Maar dan zou het bij de school in de buurt komen en daar zijn al grote problemen met het halen en brengen met auto,s. Daar kunnen geen extra verkeer bij komen. Ook vonden de mensen uit Ort het te ver van Ort af maar de mensen gaan ook naar de Billa of de Spar.Verder is de aanrij route voor veel mensen over Leiten of over de Serpentineweg en dan komen ze al snel bij het Zentrum. Ik vind het er wel mooi uit zien en ik kon me wel vinden in de motivatie waarom op Kulm. En waarom nieuw? Het contract van het gebouw op Kulm loopt af. Ze hebben grote problemen omdat ze geen bergruimte hebben. Dat hebben we zelf regelmatig gezien dan kan je amper de gebouwen binnen komen omdat het vol met pallets staat. De vraag kwam ook waarom niet gelijk met het Verantstaltigungszentrum gebouwd? Toen had de toerisme vereniging er geen geld voor want het was toen wel mogelijk om het erbij te bouwen. Nu hebben ze partners om het geld bij elkaar te brengen. Het is voor veel mensen geloof ik een uitje om naar zo’n avond te komen.
Ik vind het vooral leerzaam om de mensen en de gewoonten te leren kennen.

Dit jaar staat het toerisme in het teken van “100 jaar Steinerweg”. Het is het thema voor de Frühlingsoptocht. Er zijn ook allerlei jubileums activiteiten rondom dit thema gepland. Ze herdenken hiermee dat 100 jaar geleden de gebroeders Franz en Georg (Irg) Steiner aan de Dachsteinsüdwand de eerste besteiging, zonder uitrusting en zonder moderne steigmiddelen deden. Ze waren de zonen van de toen al beroemdste bergführer van de Steiermark. Deze Johann Steiner had de route al 30 jaar daar voor uitgezocht. Maar niemand had het ooit geprobeerd. Ondanks dat hun vader het hun nadrukkelijk had verboden om het te doen gingen ze op 22 september 1909 op weg. Hun vader heeft het niet meer mee gemaakt die was 2 jaar hier voor al overleden. Ze gingen niet zo maar op weg , ze hebben lange tijd de Südwand geobserveerd, vooral als het sneeuwde, keken ze uit naar plekken waar de sneeuw liggen bleef om de doorsteek mogelijk te maken. De vroege september sneeuw in het jaar 1909 wees hun dan de weg.Franz was 25 en Irg was 21. Irg had de onderste delen al verkend en Franz de delen van bovenaf. Er was uiteraard nog geen bergredding en Franz zei tegen Irg als er iets gebeurt , redden kan ik je niet maar ik kan je wel een genadeschot geven. Hij was een goede schutter. De verrassing was groot toen ze na 4 uur klimmen bovenop de Gipfel stonden. Ze stuurden de ÖAV een telegram “Trotzige Dachstein Südwand gebändigt, Franz und Georg Steiner”

Wat me geweldig lijkt is dat op 29 augustus de Dachstein met fakkels verlicht gaat worden. Die Himmelsleiter der Steierbuam, Torstein, Mitterspitz und Hoherdachstein. Dat wordt een eenmalige belevenis.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.