Stift Admont

Oostenrijk, Admont

Zondag
Om 7 uur is Jan , Jannick gaan ophalen en ik heb een lekker ontbijtje gemaakt met eitjes en spekjes en vruchtensapjes en uiteraard koffie. Jannick heeft zich door een vriendin lek laten prikken , ze moest bloedprikken oefenen en heeft het op hem gepraktiseerd. De eerste ging goed bij de tweede ging hij zo wat van zijn stokje. En zij ook door zijn reactie. Maar ze vinden elkaar wel heel leuk.
Het is vandaag de nationale feestdag . Pech voor iedereen want omdat het zondag is dus geen extra vrije dag. Jan en ik zijn naar Admont gereden want we wilden al heel lang een keer naar het Stift en omdat het de Nationale feestdag is waren veel museums en andere dingen gratis te bezoeken. Het was bij ons al zeer mooi weer , strak blauwe lucht, zon maar nog wel fris, ‘s Nachts vriest het. Maar bij Aich was de mist zeer dik en er kwam geen glimpje zon door. Gelukkig was het bij Liezen weer zonnig. Er was daar een grote vlooienmarkt in de openlucht. We zijn er even gaan kijken. Ik zie ze in Nederland nog niet de wapens op de vlooienmarkt verkopen. Hier wel, veel jachtwapens maar ook andere. Veel militaire zaken en zelfs politieuniformen. Veel wintersportzaken, vooral voor kinderen.
We zijn daarvandaan doorgereden naar Admont. We konden gelijk deelnemen aan een rondgang in de wereld beroemde bibliotheek onder begeleiding. Het ziet er echt heel bijzonder en mooi uit. Maar doordat de gids je op details wijst en veel verteld is het nog interessanter. De plafond schilderingen zijn door Bartolomeo Altomonte gemaakt toen hij al 80 was. De bibliotheek is pas afgelopen mei weer geopend na een restauratieperiode van 4 jaar. Het is laat barok met rococo invloeden. De bibliotheek werd in 1773 door architect Josef Hueber gebouwd. De reliefs en de sculpturenversiering zijn van de Steirische barokbeeldhouwer, Josef Stammel. De nauwe verbinding tussen religie met kunst en wetenschappen, die in dit klooster bestaat, is het thema van de 7 delige plafondschilderingen. Waarvan elk naar een zwaartepunt in het boekenbestand wijst. De vloer is met hele speciale patronen gelegd. Je kan een rij volgen van de ene kant naar de andere , er kan een stervorm met 6 tegels gemaakt worden, je kan er een kubuspatroon inzien. In de bibliotheek zijn 4 verborgen deuren waar achter wenteltrapjes naar de boven galerij zijn. Dit niet omdat de boeken daar kostbaarder zijn maar om het totaalbeeld in de bibliotheek niet te verstoren. Ik geloof dat de bibliotheek 70 meter lang en 14 meter breed is. De plafondschildering waar je door de deur binnen komt is de laatst geschilderde. Het eerste gedeelte boeken zijn o.a. medisch en filosofisch. Er is een groot reliëf boven de ingang die Koning Salomon en het kind met de 2 vrouwen voorstelt. Het Salomons oordeel dat voor wijsheid staat.
In het midden zijn de belangrijkste boeken, de Bijbels in verschillende uitvoeringen en de boeken die betrekking op de bijbel hebben. Er staat in elke hoek een sculptuur van hout die met koper beschilderd of iets dergelijks zijn.
Ze verbeelden : De eerste sculptuur is een pelgrim, het stelt de sterfelijkheid voor, ieder sterft eens. Het engeltje aan de voet draagt een bal die een zeepbel voorstelt .De dood zweeft boven hem en draagt een mes of iets dergelijks en dat staat voor een snelle dood. Er waren nog meer symbolen maar niet alles onthouden. Het tweede sculptuur was de man als jonge man omdat men vroeger dacht dat je na je dood als jong iemand herrees, hij had een vertwijfeld gezicht omdat de beslissing hel of hemel nog niet gevallen is. Boven hem het goddelijk symbool met de vader die de beslissing gaat nemen. Aan de voet een duivel met bril. Heel bijzonder want waar zie je een duivel met bril. Op zijn rug een heel groot boek waarin hij het leven van de man kan lezen. Op de linker schouder van de mens een engel die naar boven naar het goddelijk symbool wijst. Een mens omdat na de dood men iets onzijdigs wordt. Het derde sculptuur is de mens die met de duivel een wordt, de angst op het verwrongen gezicht en op een omgekeerde drakenbek waarin ze verzinken. Op de borst van de mens een soort grote bloedzuiger die zich naar binnen vreet en het hart tot zich gaat nemen.
Onder aan het sculptuur zijn de 7 doodzonden uitgebeeld. Een ervan een vrouwenhoofd behangen met sieraden en op het hoofd een pauw. Hoogmoed was een van de doodzonden.
Het laatste sculptuur is de mens in de hemel, zeer ontspannen, het goddelijk symbool boven hem. Het heeft symbolen van het eeuwige leven.
Het laatste deel van de bibliotheek zijn vooral religieuze boeken. Er is ook daar een groot reliëf die Jezus als12 jarige in de tempel voorstelt. Ook een symbool voor wijsheid. Daaronder een grote klok die je kan opwinden. Dat opwinden duurt 3 kwartier maar dan loopt de klok een jaar.
In de bibliotheek zijn ook sculpturen van de apostelen, Paulus,Petrus, Markus,Matteus Lukas,Johannes te zien.
Na de bibliotheek zijn we in het panoramatrappenhuis naar boven gelopen en daar kwamen in het natuurhistorischmuseum. Het meeste is verzameld door P.Gabriel Strobls , een Admonter Benediktiner die in 1925 gestorven is. Vooral insecten werden door hem onderzocht.
Er waren daar ook zalen met allerlei opgezette dieren, heel mooi maar ook heel vreemde zoals een hertje zonder voeten en een lammetje met 8 poten dacht ik te tellen. Heel veel vogels . een zaal met alleen maar appel en peersoorten. We hebben daar ook een 3D film over nationalpark Gesäuse gezien. Heel mooi en het begon met een enorme libel aan het water die van de ene naar de ander kant zoefde. Ik dacht direct van oppassen die komt vast zo op ons af en terwijl ik het dacht gebeurde het ook. De vrouwen achter mij begonnen heel hard te gillen van schrik en daarna hebben ze de hele voorstelling de slappe lach gehad. Daarna zijn we naar de moderne kunstzaal gegaan. De kunstenaar die daar exposeerde vonden we beide helemaal niets volgens mij was het van Ulrike Stubenböck. Het was allemaal kunst die iets met de bibliotheek te maken had. Er waren wel wat kunstenaars die ik wel kon waarderen .Zoals Fabio Zolly,Lois Renner,Wolfgand Bechsteiner. Maar het meeste was aan ons niet besteed. Ik geloof dat we niet alles hebben kunnen zien omdat niet alles opengesteld was vandaag. Ik heb in een folder wel heel erg mooie moderne kunst gezien. In het trappenhuis was een enorm blauw vlak als schilderij , de mensen voor ons hadden zoiets van tja maar ik zag gelijk het miniscule kleine skispringertje erop. Ik vond het een grappig schilderij. De mensen voor ons moesten er toen ook wel om lachen. Soms nemen mensen te weinig tijd om iets goed te bekijken.
In het kunsthistorisch museum was kerkelijke kunst, kleding, tapijten en kerkelijke gebruiksvoorwerpen te zien . Heel mooi en kleurig. Ook daar hebben we maar een klein deel van de verzameling kunnen zien.
Nog even in de museumwinkel rondgekeken,daar hadden ze erg mooie en leuke dingen.
Er is nog steeds een gymnasium in Admont.De kloosterorde heeft meer dan 500 mensen in dienst.Ze hebben in Frauenberg een seniorenpflegeheim

De orderegels van de heilige Benedikt von Nuria, Admonter Benediktiner waren:
ora et labora et lege'of wel bid en werk en lees.De monnikvader schreef het in 529 in het Italiaanse Montecasino voor zijn gemeenschap. Sinds de gronding van het klooster in 1074 leven en werken ze naar deze regels.Ze treffen zich meermaals per dag om samen het koorgebed te bidden en de heilige mis te vieren.

Buiten was er muziek en een wijnproeverij. We hebben ons laten verleiden om een fles mee te nemen een Benedictiner rood.
We waren heel dorstig geworden en zijn in de stiftkeller koffie gaan drinken met een heerlijk stuk Admonter kloostertaart, een taart omhult met marsepein en gevuld met allerlei kostliche vullingen. Je kon daar nu ook Sloveens eten en drinken. Nog even buiten wat rond gekeken ,en dan toch maar weer naar huis gereden.
We weten nu al dat we zeker nog een keer terug gaan al is het maar om de kruidentuinen .
We waren moe maar zeer voldaan en hebben een heerlijke dag gehad.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.