Weer de soukhs

Marokko, Taroudant

Voor vrijdag was wat minder weer voorspeld (de kans op regen zou wat groter zijn). Dat wordt dus de dag dat ik de tweede keer jam ga maken.
Donderdag gaan we nog een keer de soukh in. Nu lopen we eerst door een straatje met kleermakers en kraampjes waar jurken worden gemaakt. Af en toe zien we ook een herenkostuum ertussen staan. Bij een paar winkels ook de jurk die een Berbervrouw draagt op haar bruiloft of een ander feest. Het kostuum vraagt ook hoofd en halssieraden.
Dan gaan we door naar de Berbersoukh. Je vindt er vooral gebruiksvoorwerpen, kruiden en kleding. Hier kopen niet alleen toeristen maar ook de lokale bevolking.
Bij een kruidenkraam kopen we wat ras el hanout (het beste van de winkel) en een groene lippenstift, die roze kleurt op de huid. De kruidenman had ons al een mengsel laten ruiken wat goed was tegen een verstopte neus. We kregen het mee als cadeautje. Komt goed uit, want ik ben weer flink aan het snotteren. Al de tweede keer in korte tijd hier.
Verderop zien we timmerlui aan het werk: Er worden ramen gemaakt voor in bijenkasten. De kant en klare kasten staan aan de overkant, wijst hij.
In de Arabische soukh zoeken we nog een keer een zilversmid, waar ik dinsdag een paar leuke oorbellen heb gezien: zilver, ebbehout en cederhout. We worden het niet eens over de prijs. Ze zijn dus voor een ander.
Terwijl ik begin aan de rest van de sinaasappels, vult Paul de watertank. Het lekkere bergwater is op. Bij de kraan ziet hij een pad in een bak zitten. Nadat hij een foto heeft gemaakt, helpt hij hem eruit. Een tijdje later is hij weg.
Het was bijna de hele dag bewolkt, maar van de beloofde regen kregen wij alleen af en toe een druppel. Donkerder wolken trokken noordelijk van ons voorbij. Hopelijk viel er in de bergen wel wat uit.
Vandaag is het koeler dan de afgelopen dagen. (max temp 22˚C). Vanmorgen dus maar weer een lange broek aan toen we opnieuw naar de soukhs gingen. Daar is zoveel te zien. We gaan op zoek naar een stoffer en blik (onze stoffer is aardig versleten) en vaatdoekjes. In een rommelwinkeltje vind ik een hand van Fatima met bijendecor (keramiek).
Bijen snoepen van het maismeel dat in open zakken voor een winkeltje staat.
Even verderop de kramen waar stof en bijpassende kleuren garen kan worden gekocht. Na nog een bezoekje aan de aardewerkkraam gaan we terug naar de camping. Onderweg nog wat broden gekocht.
De laatste sinaasappel had een schimmelplek. Vanmorgen de kap met die plek eraf gesneden en in een boompje gehangen. Vanmiddag was hij al half leeg gegeten. Even later zit weer een groepje grauwe buulbuuls erin te pikken. Later op de grond, blijken ook mussen er dol op te zijn.
Wil je trouwens horen met welk geluid wij hier wakker worden, luister dan naar het filmpje (https://youtu.be/zdItKRksgV0 ). Je hoort de grauwe buulbuul.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Leuk wakker worden met het geluid van een grauwe buul buul. Hartelijke groeten van Emily Wetselaar

Emily 2024-01-21 00:37:21

Wat heerlijk, zo'n kletsende vogel, fijn wakker worden! Ik sta verbaasd over de enorme voorraden in de Souhks, dat de winkelier daarvan kan leven! Prachtige stoffen en banden, fraaie kleuren. Jammer van de oorbellen, ik snap dat je er voor viel, maar ja, teveel is teveel. Succes met je verkoudheid, dacht al dat ik beter in Marokko kon wonen qua klimaat, maar dat is toch niet zo, haha!

Maaike 2024-01-21 13:48:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.