El Maestrat

Spanje, Càlig

Gisteren hebben we al lezend van de zon genoten. Vandaag gaan we weer op stap, van de kust af deze keer. De kustvlakte dankt zijn naam (Costa del Azahar = oranjebloesemkust) aan de citrusboomgaarden hier. Tussen de sinaasappelen zien we ook regelmatig olijven en johannesbroodbomen. Zelfs een keer artisjokken tussen rijtjes jonge sinaasappelbomen.
Iets van de kust af gaan we omhoog (letterlijk) naar Càlig, een dorpje met smalle straatjes (allemaal éénrichtingsverkeer). In het centrum een toren en even verderop een kerk met toren. De eerstgenoemde toren is gebouwd als wachttoren van het kasteel in een stadje (Cervera del Maestre) verderop.
El Maestrat is de naam van de hoogvlakte, waarvan Càlig aan de rand ligt. Het heeft zijn naam van de kruisridders van de orde van de Tempeliers en de Johannieters. Zij werden maestre (meester) genoemd. Om dit gebied (grensgebied tussen Valencia en Aragon) te kunnen controleren, bouwden ze versterkte nederzettingen op goed verdedigbare plaatsen, zoals steile rotsen.
Na koffie en thee op een terrasje, gaan we verder naar Cervera del Maestre. Een stukje buiten de stad is een oude olijfolieperserij (museum over olijfolie), maar die is dicht. Dus fietsen we maar door naar het stadje, waar we de fietsen aan de rand laten staan. We wandelen omhoog naar de ruïne van het kasteel. Ook hier weer smalle straatjes tegen de heuvel op. Het kasteel staat bovenop de top en de stad is er tegenaan gebouwd.
Het kasteel hier was oorspronkelijk een Arabisch fort ter verdediging van het gebied tegen de christelijke troepen. Na de overgave van de moslims, kwam ook dit in bezit van een kruisridderorde.
Dikke muren stonden rond een uitgestrekt terrein.
De lunch gebruikten we bij een restaurantje in het stadje. Midden op straat zijn tafels neergezet, waar een groep mannen al zit. Voor ons werd een tafeltje op de stoep gedekt. Het eten was minder lekker dan 2 dagen geleden, maar de ambiance maakte veel goed.
Thuis controleert Paul de remblokjes. Ze kunnen nog even mee.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

een goed jaar voor Julie toe gewenst Met veel mooie tochten. Groet van ons

Maarten en Trudy 2022-01-01 18:39:58

Ik Snap dat je wat wil eten maar echt gezellig is het niet zo op de stoep. Aanschuiven bij de heren zou ook geen succes zijn zeker? Verder nog visite gehad op oudejaarsavond ? Wijwensen jullie een mooi en gezond 2022 toe: Joop en Elsa 🌔

Joop W. 2022-01-02 16:30:30

Een gelukkig nieuwjaar gewenst. Het gaat nu de goede kant op (qua temperatuur dan). Jullie hebben wel heel wat moeten doorstaan zeg voordat het aangenaam werd! Groeten van ons, Hans en Joanne

Joanne 2022-01-03 10:12:24
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.