Orthodoxe kerken

Polen, Trześcianka

Er staat een harde wind als we vertrekken in de richting van het Białowieski Nationaal Park.
Tegen de grens met Wit-Rusland ligt het laatste stukje oerbos van Europa. De Europese bizon (wisent) komt hier nog (of liever weer) voor. In de WO1 zijn de laatste opgegeten door soldaten. Via een fokprogramma in dierentuinen zijn er later weer uitgezet. Voor WO1 mocht er op deze beesten alleen worden gejaagd door de adel.
Dit gebied is vanaf de Napoleontische tijd Russisch geweest. Je ziet hier dan ook orthodoxe kerken in plaats van katholieke.
In Treścianka staat een mooie (gerestaureerd met behulp van EU-geld) uit de jaren 60 van de 19e eeuw. Het (16e eeuwse) dorp heeft traditioneel houten huizen, sommigen met versierde luiken.
Uiteraard werd (wordt) er hier gebouwd met hout. Het is ruim voorhanden in dit bosgebied.
In Hajnówka staat een orthodoxe kathedraal. Toen we er aankwamen gingen er net een paar Polen naar binnen voor een rondleiding. Paul mocht niet in een korte broek. Toen hij een lange aan had, was de kerk op slot en het wachten tot ze weer naar buiten kwamen, duurde ons te lang. Misschien over een paar dagen nog een poging.
We staan nu op een kleine camping in het dorp Białowieża. De laatste 22 kilometer een smalle weg door het bos, waar je elkaar net kan passeren. De Polen halen in als gekken. Fietsers worden dan gedwongen de berm in te schieten.
Na het eten vanavond was er op het dorpsplein een “concert” van Wit-Russische muziek. Weinig belangstellenden. Ook wij hadden het na een paar nummers wel gezien. Het was te koud om te blijven zitten.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Lange broeken en lange rokken blijven raadzaam - op gepaste plek en tijd. Blijf genieten!

Godfried Beumers 2018-07-02 15:33:27

Ritsbroek niet bij je Paul ? Als er zoveel hout is hebben de Romeinen dan geen schepen gebouwd?

Joop 2018-07-02 20:21:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.