Een nieuwe oude stad

Polen, Warszawa

Gisteren naar Warschau gereden. De afstand is rond de 200 km en dan pakken we binnenwegen en geen snelwegen. Nou dat hebben we geweten: 7 en een half uur onderweg (inclusief pauzes voor koffie/thee, lunch en een paar boodschappen). We waren gaar. Net als wij hebben ook de schokbrekers van de wagen het geweten. Af en toe leek de weg kilometerslang een lappendeken. Gaten waren gedeeltelijk opgevuld en daarna weer kapot of uitgereden.
We staan op een camping zo’n 15 km van het centrum van de stad, op de rechteroever van de Wisła.

Vanmorgen fietsten we naar de stad. Er ligt een prachtig fietspad over de dijk van de Wisła. Ook in de stad zelf zijn verschillende fietspaden. Overal in het centrum zijn fietsenstallingen (hekken of palen, waaraan je fiets kan vastzetten). Ook zie je overal stallingen met huurfietsen. Erbij zelfs fietspompen. Het witte fietsenplan van de provo’s in Amsterdam was zijn tijd ver vooruit. Maar nu hebben andere Europese steden ons ingehaald wat dat betreft.

Bij de Sigismond-zuil verzamelde een groep gelovigen. Allen droegen een rode mantel met een afbeelding van een heilige(?), een Poolse adelaar en een kruis. Waarvoor???

Warschau heeft zwaar te lijden gehad onder de Duitse bezetting 1939-1945. De Joodse wijk werd afgesloten en veel van de inwoners werden afgevoerd. In 1943 kwam er een opstand. Uiteraard werd die na een maand neergeslagen en wie nog over was, werd ook afgevoerd. Het getto is met de grond gelijk gemaakt. Er is een monument ter herdenking van deze opstand, gebouwd met Zweedse granietblokken, oorspronkelijk besteld door Hitler om een monument ter ere van het derde rijk op te richten.
Ook de rest van Warschau werd met de grond gelijkgemaakt, na de opstand van 1944. Het Poolse verzet wilde zelf de stad bevrijden en rekende op steun van het Rode leger dat al aan de andere kant van de Wisła lag. Die steun kwam niet. Uiteindelijk zijn de laatste strijders en wat burgers ontsnapt via het rioolstelsel. Ook dit is weer vertaalt in een monument.
De Oude (voor 15e eeuws) en de Nieuwe Stad (15e eeuws) zijn na de oorlog met behulp van foto’s en tekeningen gereconstrueerd. Er staan veel kerken en paleizen. De stadswal (afgebroken in de 19e eeuw), waarbuiten de Nieuwe Stad was gebouwd, is weer opgebouwd.
In een deel van de paleizen huist de Universiteit of een ministerie.
Verder zijn er natuurlijk overal eet- en drinkgelegenheden. Warschau is gewoon een moderne Europese stad, waar veel toeristen rondlopen.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Leuk om jullie reis zo te kunnen volgen!

Marianne 2018-06-29 00:22:24

Ik zie in gedachten de hobbelwegen naar Warschau, Boeh. Was een leuk stekkie bij de bijenhouder. Geen nare gevolgen over gehouden van de prik, Paul? Ja ze zijn nog erg gelovig in Polen. Mooi om te zien dat de Polen zo opklauteren. Het wordt al mooier weer zo te zien. Hier is het erg warm, lekker hoor!

Joke no.72 2018-06-30 15:06:04
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.