Olav de Heilige

Noorwegen, Stiklestad

De naam is al een paar keer gevallen: St. Olav. Als Olav Haraldson werd de hij in 1016 uitgeroepen tot koning van het verenigde Noorwegen. We hebben het dan over de Vikingtijd. De meeste vikingfamilies waren boeren (en geen ontdekkingsreizigers / rovers / handelaren).
Olav wilde het hele land christelijk maken en maakte daarbij vijanden, vooral onder boeren (zowel christelijke als aanhangers van de oude Noorse godsdienst), die vreesden dat hij te machtig zou worden. Ze verleenden steun aan de Deense koning Knut. Die viel Noorwegen binnen en Olav moest vluchten (1028). In 1030 kwam Olav terug. Hij kwam aan land in Selånger (vlakbij Sundsvall) en trok met zijn leger dwars door Zweden en Noorwegen naar het dal van Verdalen. Dit was een streek met vruchtbare grond, de boeren waren er dus rijk. Op 29 juli 1930 kwam het bij Stiklestad tot een veldslag tussen het leger van Olav en boeren en edelen van de streek. Olav sneuvelde en werd stiekum begraven. Een jaar later werd hij opgegraven en volgens het verhaal, zag hij er nog gezond uit. Het verhaal deed snel de ronde en Rome verklaarde hem heilig. Op zijn graf is een kerk gebouwd (de voorloper van de Nidarosdomen). Het eindpunt van een aantal pelgrimsroutes.

Vandaag reden we van Trondheim naar Stiklestad. Op de plaats van de veldslag is een Nationaal cultuurcentrum met tentoonstelling over Stiklestad 1030, een klein openluchtmuseum met gebouwen uit de streek uit verschillende periodes en een viking boerderij (een Longhouse) waar een groot-familie woonde en werkte. Daarnaast een groot amfitheater, waar in de laatste week van juli het theaterstuk “Het leven van St. Olav” wordt uitgevoerd. Vanmiddag waren ze aan het repeteren.
De kerk van Stiklestad staat op de plaats waar Olav overleed.
De verering van de heilige koning was belangrijk voor de consolidatie van de macht van de kerk en de slag bij Stiklestad wordt dan ook beschouwd als Noorwegens overgang naar het christendom.
Na al dit Noorse historische en culturele erfgoed reden we door naar Steinkjer. We staan op een parkeerplaats aan een populair strandje bij de Beitstadfjorden, een uiteinde van de Trondheimsfjorden.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.