Mohammedia en Casablanca

Marokko, Mohammedia

Rond kwart voor negen liepen we vanaf de camping richting de hoofdweg in het dorp. Een taxichauffeur zag ons aankomen en bleef al wachten. We wisten dat de normale prijs met een grand taxi 5 MAD per persoon is. De taxichauffeur legde uit dat er in een grand taxi 4 zitplaatsen zijn op de achterbank en 2 naast de chauffeur. Dan betaalt iedereen 5 dirham. Wil je met zijn tweeën op de achterbank, dan betaal je het dubbele. Later kwam er nog iemand achterin bij, dus we zaten met zijn drieën. Vanmiddag terug zaten er naast ons nog 2 meisjes, waarvan een stevige, op de achterbank. Wringen dus.
We haalden de trein van 09.13 uur naar Casa Port, het station bij de haven van Casablanca.
Als eerste liepen we naar de Hassan ll Moskee. Dit is de enige moskee van Marokko, waar je als niet-moslim naar binnen mag, tegen betaling en met een gids uiteraard. Het is de op 2 na grootste Moskee ter wereld. Alleen die van Mekka en Medina zijn groter. Het indrukwekkende gebouw biedt plaats aan 25.000 gelovigen (20.000 mannen beneden en 5000 vrouwen boven). Als hij vol zit, doen ze het schuifdak open om voldoende frisse lucht te hebben.
Het hele gebouw is gemaakt met Marokkaans materiaal (cederhout, marmer) met uitzondering van de kroonluchters van Venetiaans glas, een stukje met Carreramarmer en het Russische titanium van de deuren.
Onder de gebedsruimte een grote wasruimte en een hamman of eigenlijk van beide 2, want mannen en vrouwen zijn apart. De hamman is ook voor niet-moslims. Hij gaat volgend jaar open (inshallah). Dat zeggen ze al vanaf de opening in 1983. Hij is wel volledig af, hoor.
Na de moskee slenteren door de oude Medina. Voor 80 MAD (±€8,-) allebei een bord met een “melange de poisson” (inktvisringen, garnalen, lekkerbekje, aal en nog een paar andere soorten).
Gegeten wordt met de handen.
Gisteren aten we een soort broodje shoarma, daar kregen we een vork bij. Eergisteren hadden we samen een tajine rundvlees. Deze werd op tafel gezet met 2 borden en 2 vorken. Ik heb brood gebruikt om het vast te houden en dan met een vork het vlees van het bot te halen. Toen we gisteren bij de Salon du Thé thee en koffie dronken, werd op de tafel naast ons een croissant uitgeserveerd (met mes en vork). Voor de gebruikelijke tafelmanieren, kijk je dus bij de buren.
Na de lunch nog gewandeld door een wijk die werd gebouwd in de jaren 20 en 30. Art Deco naast gebouwen in typisch Marokkaanse stijl. Sommige erg mooi en goed onderhouden, anderen aardig aan een opknapbeurt toe.
Morgen proberen we in de buurt van de “camping” naar zee te wandelen. Ik zet “camping”, omdat men het camping noemt, maar het lijkt meer op een camperplaats met voorzieningen. Ruimte om een luifel uit te draaien is er niet. Zo dicht staan de campers naast elkaar.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Veel plezier!

gerards.travels 2016-03-28 12:00:32
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.