Kalevala

Finland, Nurmes

We zitten zo noordelijk en zo dicht tegen midzomer aan dat het ’s nachts niet meer donker wordt. De zon gaat onder rond half twaalf en om drie uur is hij al weer op. De middernachtzon zien we nog net niet, maar de noordelijke horizon blijft rood.
Gisteren zijn we lekker van de zon blijven genieten.
Vandaag rijden we door naar Kuhmo.
We gaan naar Juminkeko, een centrum dat zich bezig houdt met het verzamelen en in stand houden van de Karelische en Finse tradities, zowel in het Finse als in het Russische deel van Karelië. In het gebouw een bibliotheek vol Kalevala-boeken.
In het begin van de 19e eeuw, de tijd van de nationale romantiek, verzamelde een arts (tevens taalgeleerde) uit Kajaani oude verzen. Hij ontdekte dat dezelfde verhalen in een groot deel van Finland werden verteld. De verzamelde liederen bewerkte hij tot een heldendicht, de Kalevala. Het Karelische dialect zette hij om naar het Fins. De eerste uitgave verscheen in 1835. Een tweede met 23.000 versregels kwam uit in 1849. Hieraan zijn ook oude mythen over het ontstaan van de wereld en de invoer van het ijzer toegevoegd. Een middeleeuwse legende over de geboorte van Christus sluit het boek af. Beide boeken lagen in een virtrine.
De Kalevala is het nationale epos van Finland, dat iedere Fin kent. Het is een verhaal van de Finse helden uit de stam Kaleva en de strijd van de ziener en sjamaan Väinamöinen tegen de heks en heerseres uit het rijk van Pohja (het Noorden). Het is vertaald in 60 talen, ook in het Nederlands. We zullen er dus eens naar op zoek gaan, als we weer thuis zijn.
In Juminkeko nu ook een tentoonstelling met metalen sculpturen en sieraden van Kirsi Vahtera, uiteraard geïnspireerd door de Kalevala. In de tentoonstelling “Precious daughters of The Kalevala” toont ze de kracht van vrouwen.
Ook in Kuhmo is er weer veel aandacht voor de Winteroorlog van 1939-1940. Eigenlijk heel gek dat wij zo weinig daarover weten. WOII is voor ons vooral het verhaal van de aanval van Hitler-Duitsland, terwijl de aanvallen van Sovjet-Rusland na het Molotov-Ribbentroppakt niet op ons netvlies staan.
In dit gebied is in die oorlog veel gevochten.
Wij slapen straks aan het Lentua-meer. Een paar honderd meter verderop de Lentuankoski, een stroomversnelling, die we horen als we buiten staan.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.