Drie maal is scheepsrecht

Italië, Torgiano

Gisteren maakten we een flinke sprong. We reden tot Verona. We gaan naar dezelfde camperplek waar we ook op de heenreis zijn geweest.
De auto heeft wat kuren: de motor slaat af als er gas wordt teruggenomen voor een rotonde of een stoplicht. Lastig, want de rem- en stuurbekrachtiging valt dan ook weg. Daarbij start hij moeilijk weer en als de motor weer loopt, moet er een aantal keren flink gas worden gegeven om op toeren te komen.
In Illasi zit een garage vlak bij de CP. We wandelen erheen, nadat we via google translate het verhaal over de problemen met de auto in het Italiaans op papier hebben gezet.
Een jonge monteur spreekt wat Engels en begrijpt het probleem. Zijn vader (de baas) zegt dat het te druk is om ernaar te kijken. We krijgen het adres van een andere garage in een dorp verderop.
We pakken dus maar de fietsen en rijden daar naar toe. Hier ongeveer hetzelfde verhaal. De baas vindt dat het te druk is. Er wordt voor ons gebeld naar een Fiat-garage, maar daar kunnen we ook niet terecht, omdat ze geen pluggen hebben om onze motor uit te lezen. ??? Er zit helemaal geen uit te lezen elektronica in de auto. Hij is van 1996.
De jonge monteur die voor ons belde, adviseerde ons om vanochtend voor de deur te gaan staan (met de auto) en bedacht toen dat er nog een andere garage was. We waren er langs gefietst.
Wij daar nu dus afgestapt. Ook daar stonden ze niet te springen, maar uiteindelijk was het: kom morgenochtend om 08.30 maar hier en dan zullen we kijken.
Vanmorgen waren we er op tijd. Een monteur dook onder de motorkap. De motor sloeg meteen af in plaats van stationair door te lopen.
Na wat overleg was de conclusie dat het waarschijnlijk de dieselfilter was. Misschien hadden we vervuilde diesel getankt. Dat betekende dat niet alleen het filter moest worden vervangen, maar ook dat de tank en de leidingen moesten worden schoongemaakt. Dat zou een aantal dagen duren.
Uiteindelijk adviseerde de baas om het dieselfilter te vervangen en dan naar Nederland te rijden en daar weer naar de garage te gaan voor dat schoonmaken.
Wij, met e-reader en tablet, aan koffie/thee in het barretje naast de garage en zij aan het werk. Om 11.00 uur werden we terugverwacht.
Goed nieuws toen: Ze dachten het probleem te hebben opgelost. Het filter was vervangen, maar ze hadden ook een lekke (gebroken) terugslagklep gevonden. Die hadden ze ook vervangen. Dat was waarschijnlijk de oorzaak.
De hele conversatie ging via Google translate op mijn telefoon.
Ruim € 200 lichter konden we om 11.30 uur verder.
We reden naar een CP in Garniga Terme op ruim 800 m hoogte. We kijken uit op Trento in het dal.



Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Hebben die garagehouders iets tegen Nederlanders of is dit normaal?!!!

Magda 2022-07-04 10:11:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.