Vuurstenen op het strand

Duitsland, Schülldorf

Vorig jaar vonden we vuursteenknollen op het strand van Kobæk. De ene kleine die we hadden meegenomen, bleef achter bij Mante. We willen dit jaar dus opnieuw op zoek. Een paar vrienden die dit wisten, plaatsten een “bestelling”.
Gisteren namen we de snelwegen over Jutland en Funen naar Seeland. Voor de tolbruggen hadden we een nieuwe Bizz. Na het gedoe met die van AutoPass van vorig jaar heb ik dat contract opgezegd en bij de Sontbrug een Bizz besteld. Binnen een week lag hij in de brievenbus. Daarna deze Bizz gekoppeld aan het contract met de Grote Beltbrug. Donderdagavond plakte Paul hem op het raam.
Bij het oprijden van de “tollaan” hoorden we hem meteen piepen. Helaas onze voorganger kreeg rood licht, dus we moesten alsnog wachten.
Bij de parkeerplaats aan het Kobæk strand (blauwe vlag) is een zwemsteiger, een gebouwtje met toiletten en een buitendouche met kraan.
Gistermiddag een stukje gewandeld over het strand, ik wadend door het water. Meteen de eerste stukjes vuursteen gevonden.
Later nam Paul nog even een plons. De zee was erg koud, dus het bleef bij die ene plons. Daarna afspoelen onder de koude douche en aankleden.
Gisteravond was er een vuurwerkshow aan het strand. Gezien het grote hart vermoeden we een bruiloft in het hotel achter ons. De gasten stonden om elf uur allemaal op de parkeerplaats te kijken. Wij stonden (naast de camper) op de eerste rang.
Vanmorgen wat verder langs de kust gewandeld en af en toe een vuursteen opgeraapt. Terug weer langs het strand, nu door de opgedroogde wieren. Het was hoog water en dan loopt het zandgedeelte onder. Het verschil tussen hoog en laag water is trouwens hooguit een meter.
Vanmiddag fietsten we even naar Skælskør, het dorp een kilometer of 4 verderop. Langs het pad een aantal paddenstoelen. Ik dacht eerst dat het keien waren, maar na erop kloppen was ik overtuigd.
In het dorp een mooi gebouw met een beeld van vrouwe Justitia boven de toegangsdeur. Gerechtsgebouw? Geen bordjes met informatie deze keer.
Google vertelt dat het het oude gemeentehuis en de rechtbank van de toen nog zelfstandige gemeente Skælskør is. Het is gebouwd in 1896.
Net als gisteren ging de zon weer rood onder. Gisteren achter een laaghangende wolk, vandaag in zee.



Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Pas op dat Tindra de stenen niet ziet, anders wil zij er ook hebben. Ik keek vorige week nog naar die camperplek, is idd een fijne plek om te overnachten! Rij voorzichtig!

Mante 2021-08-23 22:15:52

Volgens een google image search is het gebouw het oude gemeentehuis en de rechtbank van Skælskør, van toen het nog een losse gemeente was. Het is gebouwd in 1896.

Tycho 2021-08-24 09:29:40

Ha Arendien en Paul, Allereerst wens ik jullie een fantastische reis. Ik leef op afstand weer graag mee. Dapper Paul, die frisse plons. Ooit, 1978, was ik ook zo dapper door in een fjord een rondje te zwemmen. Of ik dat nu nog zou doen? Mooi meegenomen een vuurwerkshow eerste rang. Dat zijn dan van die leuke onverwachte gebeurtenissen.

Magda 2021-08-25 13:01:56

Hoi Arendien en Paul, Wat een toeval! Hans en ik wandelden 19 augustus over het schelpenpad hier door het lange park onder de hoogspanningsmasten en tussen de schelpen zag ik opvallend mooie zwarte stenen met een wit randje liggen. Wij dachten aan vuurstenen maar hoe komen die nou tussen die schelpen? En de volgende dag kwamen jullie met het antwoord; denken wij. Jullie vertelden over die grote vuursteenknollen die jullie langs de kust vinden. Die gaan dan mogelijk met de stroom mee richting de Nederlandse kust en worden kapot en in kleine stukken opgezogen met de schelpen en gebruikt voor de schelpenpaden hier. Leuke ontdekking!

Joanne 2021-08-26 09:25:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.