Echt Zweeds

Zweden, Iggesund

Het hoosde zaterdag dus het paddenstoelen plukken ging niet door. In plaats daarvan een paar echt Zweedse activiteiten. Overal waar je rijdt in Zweden zie je verwijzingen naar een “loppis” (vlooienmarkt). Wij vroegen ons af of dat was omdat er in Zweden veel armoede is (in een van de rijkste landen van Europa?) of dat in Zweden de kringloopgedachte meer is doorgedrongen dan in Nederland. Er blijkt een derde reden: Zweden houden van verzamelen en handelen. Ze kopen op de ene loppis en verkopen weer op een andere.
We gaan met Mante, Christian en Tindra naar een loppis. Paul probeert een brandweerhelm. Tindra vindt een hondenknuffel en ik koop wat handgeweven linnen.
Lotte en Lasse komen erbij als we gaan lunchen (met echt Zweedse gerechten) in het restaurant van een “museum”. Er staan verschillende gebouwen, zoals ze oorspronkelijk hier in Hälsingland voorkwamen. In de meeste zitten nu winkeltjes. Het enige gebouw dat nog te herkennen was, was een graandrogerij. Een grote kachel in het midden zorgde ervoor dat het graan droog de winter door kwam.
Na de lunch gaan we een “skotork” kopen. In ieder Zweeds huis hangt er een. Als we terug zijn gebruiken we hem om onze jassen te drogen en ook dat gaat prima.
Vrijdag is tegenwoordig voor veel gezinnen in Zweden taco-avond. Wij aten vrijdagavond Thais (de Thai-afhaal is op zaterdag gesloten) en zaterdag taco’s. Er staat een stapel Mexicaanse tortilla’s op tafel, die iedereen zelf naar smaak kan vullen met vlees, groente en sauzen.
Ons vlees was elandengehakt. Elanden worden gejaagd door een groep mannen met een of meer honden. Als er een eland is geschoten, krijgt iedere jager een deel. Lasse was (is) jager.
Zaterdag is ook “candy”dag. Kinderen krijgen een zak snoep, maar ook de volwassenen vergeten zichzelf niet. Bij de koffie staat er een schaal snoep op tafel. Wij vullen die later aan met Hollandse spekkies, kruidnoten en taaitaai.
Vandaag begonnen we aan de terugreis naar het zuiden. In het begin nog regelmatig een bui, later werd het droger. Het bleef grijs en koud.
We stoppen bij de gamla (=oude) Kyrka van Trönö. Ook deze kerk is na 1 september gesloten. We konden er wel omheen lopen over de oude begraafplaats. Ergens in de 19e eeuw werd er op een graf een boompje gepland. Om de grafsteen te lezen, moet je je nu tussen de takken doorwurmen.
Paul vindt onder een afdakje spanen en laat zien hoe die op het dak worden gelegd.
Onderweg zien we nog steeds bloeiende lupinen. We vullen ons vaasje weer aan.
Door het onverwachte uitstapje naar Hudiksvall, is de “geplande” route gewijzigd en rijden we een deel dezelfde route als de afgelopen week. We staan vannacht weer op een plek, waar we afgelopen maandag ook stonden.



Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Ziet er mooi uit leuk die rode verf op de huizen . vind die stenen onder het gebouwtje wel eng. goede reis verder.

Maarten 2020-09-28 10:41:41

Nu na dit fijne fam bezoek zijn de herfstkleuren en bouwwerken nog intenser vermoedelijk

joke 2020-09-28 13:44:14

Gezellig om mee te genieten van jullie belevenissen en mee te genieten van de prachtige Zweeds natuur,nog veel plezier.

Ineke. 2020-09-29 20:04:25

Wat leuk om mee te genieten van jullie reis, goed verhaal en mooie foto’s! Onze zoon zou afgelopen maandag, ook met een camper, voor een week(!) naar Zweden zijn gegaan, maar gezien het risico op quarantaine etc toch maar in Ned. gebleven (eigen restaurant) Goede terugreis en tot ziens. Matty

Matty 2020-10-01 18:22:55
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.