Castelló de la Plana

Spanje, Castelló de la Plana

De afgelopen nacht regende het regelmatig, maar vanochtend was het weer droog.
We fietsen naar Castelló de la Plana. Op de Plaza Mayor staat El Fadr, een achthoekige klokkentoren van 58 meter hoogte, die we meteen beklommen. Een wenteltrap bracht ons via het uurwerk (met een stang naar de wijzerplaat), de gevangenis(ruimte) en de ruimte van de klokkenluider naar de klokken. Nog verder naar boven is er een mooi uitzicht over het Plaza Mayor met de kathedraal en de Mercado Central (markthal).
Weer beneden lopen we even de kathedraal in. Mooie gebrandschilderde ramen en een bijzondere lijnenspel in de koepel.
Rond het centrale plein verder het gemeentehuis en een pand met grote plaquettes erin. Als we weer een goede internetverbinding hebben, gaan we zoeken wat het is. Op een plein iets verderop staat ook een groot intrigerend standbeeld met naakte arbeiders, kruisridders, geestelijken en gekroonde hoofden. Ook hier kunnen we nog niet van vinden wat dit voorstelt. Proberen we dus ook nog ergens te vinden.
Castelló de la Plana is een centrum van keramiek-industrie (volgens de medewerker van de VVV). Er zijn dan ook verschillende panden met tegeltableaus (modernisme) te zien. Hij tekent ze aan op een plattegrond van de stad. Een van de mooiste is het casa de las cigüeñas (huis met de ooievaars). Ook het postkantoor is erg mooi. Iets verderop komen we in het Ribalta Park “banken met keramiek decoratie” tegen. Hele banken van gedecoreerde tegels. Op een van de banken lag een hagedisje op te warmen. Verderop in het park staat een grote duiventil.
In een ander stukje van het centrum is het oude casino een mooi pand, net als het pand ertegenover.
Na de lunch sluiten we ons bezoekje aan deze stad af bij de in 1984 100-jarige ficus. Rond de boom is een tegelmuurtje gebouwd met daarin tegeltableaus met de stadswapens van Castelló en nabij gelegen stadjes.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat een variatie in tegeltjes. Blijft altijd een vrolijk gezicht. Prachtige oude boom!

Magda 2022-01-18 11:15:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.