Een ander stukje stad

Letland, Riga

We willen naar de Centrale markthallen. Er is regen voorspeld, dus zolang het droog is, kijken we in de buurt. In Spikeri staan een aantal gerestaureerde pakhuizen, aan een aantal andere wordt gewerkt. Er zijn bedrijfjes gevestigd in de panden die af zijn.
Aan het eind van dit wijkje staat het Riga Getto en Lets Holocaust museum. Het getto van Riga, dat vlak naast de plek van het museum lag, blijkt een verzamelkamp te zijn geweest van Joden uit Duitsland en centraal Europa. Uiteindelijk gingen de mensen die geschikt waren om te werken naar de concentratiekampen en anderen meteen naar de vernietigingskampen.
In het museum o.a. een expositie “3000 Lotten”. Als lampenkappen hangen foto’s en documenten van een persoon in de ruimte. Dit stukje gaat over mensen die vanuit Terezin (Theresienstad) naar Riga kwamen. Indrukwekkend. Een andere tentoonstelling zijn tekeningen van Alexandra Beltsova (1892-1981) die als een van de weinige het getto bezocht. Zijn tekeningen laten zien wat er in het getto gebeurde voordat de bewoners in 1941 werden afgeslacht.
Bijzonder is een installatie van Emil en Gabriel Silberman, getiteld “The Idol”. Een masker beeldt een wrede dictator uit, die zich verbergt achter een ideologie. De menigte en de soldaten die de ideologie omarmen en de dictator volgen, vermorzelen alles onder hun voeten. Te zien in een paar rake beelden. Deze kunstenaars stellen dezelfde vragen als die we op 4 en 5 mei hoorden. Als we blijven wegkijken bij dit soort situaties, hoe kunnen volgende generaties dan overleven?

Na dit indrukwekkende museum gaan we toch echt naar de Centrale markthallen. In de jaren 20 van de 20ste eeuw zijn er van 2 historische zeppelinhangars 5 paviljoens gecreëerd, waarin vooral voedsel wordt aangeboden.
Als we buiten komen, zijn de buien echt losgebarsten. We gaan dus een uurtje schuilen in de camper.
Halverwege de middag is het weer droog en gaan we nog een keer naar de oude stad. Paul heeft gisteren een mooie broche gezien en wil die gaan kopen.
Daarna langs het vrijheidsbeeld en de Russisch Orthodoxe Christus Geboorte Kathedraal terug naar de camper.



Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Die overdekte markthallen blijven leuk, waar ter wereld je ook bent.

Magda 2023-06-05 12:30:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.