Sant Jordi en Traiguera

Spanje, Peníscola / Peñíscola

Paul had het beeldje van Melchior in zijn stukje Roscòn de Reyes. Die gaat bij de andere twee koningen van vorige jaren in ons dashboard.
Drie koningen is een grote feestdag in Spanje, dus wij hebben weinig gedaan gisteren.
Vandaag fietsen we weer het achterland in, dat betekent dus heuvelachtig terrein. Onderweg opnieuw velden vol artisjokken. Specifiek voor de alcachofa de Benicarló is dat de blaadjes van de bloemknop elkaar bovenop niet raken. Er zit dus een “gaatje” in.
Verder naar boven meer olijfgaarden. Soms zien we een hele oude boom.
We fietsen eerst naar Sant Jordi. Op de windvaan van de kerk staat hij weer afgebeeld met de draak, die hij versloeg. Dan fietsen we door naar Traiguera. Beide stadjes (dorpen) hebben weinig bijzonders.
In de eerste dronken we koffie/thee in een zaaltje bij het gemeentehuis (een buurthuisachtig gebeuren). De man die ons bediende moest voor het eerst een buitenlandse QR-code controleren.
In het tweede stadje lunchten we in een soortgelijke setting.
Op de terugweg kwamen we langs het Reial Sanctuari Font de la Salut (mijn vertaling: Koninklijk Heiligdom Bron van Genezing) een teken van de aanwezigheid van de kruisvaardersordes in Traiguera in de middeleeuwen. Koninklijk bij een besluit van Carlos I van Spanje (bij ons beter bekend als Karel V) in 1542. Naast kapel van de bron is later een kerk gebouwd (en uiteraard in de loop van de jaren verbouwd).
Op het voorplein bij het heiligdom een kruis, onder een baldakijn. Het blijkt de zevende langs de route van Traiguera naar het heiligdom. Ze staan voor de Zeven Zorgen van de Maagd. De meeste kruizen langs de weg zijn in 1936 (Spaanse burgeroorlog?) verwoest en nu herbouwd. Het zevende is uit 1598 en op het kruis staan aan de ene kant de Drie-eenheid en aan de andere kant een afbeelding van God de vader, die Christus vasthoudt.
Verder omlaag in de richting van de kust zien we de eerste bloeiende amandelboom, ons teken voor het voorjaar. Weer thuis staat de kilometerteller op 50,2.



Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Die bloesem van de amandelboom...prachtig! Mooie strakblauwe lucht, trouwens. Koud 's nachts?

Maaike 2022-01-08 22:06:43

Mooi verhaal,de Spanjaarden koesteren hun nationale feestdagen ,optochten verkleedparijen en altijd veel muziek erbij. Op veel plaatsen in Spanje worden jaarlijks nog optochten van Christenen en Moorse tegenstanders gehouden om de overwinning van de Christenen op de Moren te houden,toen sloegen zij elkaarde koppen in en nu gelukkig vieren zij dat met elkaar,de meeste optochten zijn in Valencia en Alicante,Granada en Almeria. Van de week ging ik hier in de buurt wandelen en zag ik al twee bomen van de Japanse kers in bloei,ik dacht,heerlijk,het voorjaar laat zich al zien. Nog veel plezier en lieve groeten. Ad en Ineke.

Ineke 2022-01-09 09:44:56

Genieten van jullie verhalen. Wij staan op een CP in Benidorm. Prachtige optocht hier met heel veel loopgroepen. Zijn wel nieuwsgierig naar jullie overnachtings plaatsen. Misschien wat meer informatie er over?

Dick van de Pol 2022-01-09 12:59:00

Prachtige tocht en verlokkelijke beelden! Bloeiende amandelen, heerlijk!! 🌸 In Google translatie vond ik dat font de la salut Catalaans is voor bron van gezondheid. Zou dat ook kunnen passen op de context waarin je die strofe vond?

Leendert 2022-01-09 15:17:27

Ik heb weer genoten van Natuur en cultuur! Wauw die amandelboom!

Magda 2022-01-09 17:00:20
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.