Dag 30 Reisdag San Vito lo Capo naar Finale di Pollina 212 km

Italië, San Vito Lo Capo


Fraaie route langs de kust. Het laatste gedeelte is een adembenemend mooie stuk door het nationale park Parco della Madonie, een ruig bergachtig gebied ten zuiden van Cefalu.
Madonie is het één na hoogste berggebied van Sicilië met als hoogste top de Pizzo Carbonara van 1979 m. Het wordt ingeklemd tussen de rivieren de Imera en de Pollina. Tussen Collessano en Castelbueno rijden we over een pas. Behalve eeuwenoude hulstbomen, wilde olijven en de Madonische spar groeit hier ook de manna-es, uniek voor Sicilië. Deze boom levert de zoetstof manna. Manna wordt gewonnen uit een harsachtige substantie onder de bast van de Fraxinus ornus, die stolt als hij wordt blootgesteld aan de zon. Vooral voor de spijsvertering is deze zoetstof zeer bevorderlijk. Manna kan puur worden gebruikt maar ook worden verwerkt in thee, chocolade, likeur en diverse gerechten.

A - Uitzichtpunt over Castellammare del Golfo, parkeerplaats links van de weg.

Camping & Village Rais Gerbi ligt direct aan de kust en wordt letterlijk doorsneden door de spoorbaan Palermo-Messina. De spoorbaan ligt gelukkig diep verzonken in een kloof en gaat halverwege de camping een tunnel in. Gedurende de nachtelijke uren is er geen treinverkeer.Pollina ligt op de spits van een 750m hoge berg op 12km van de camping. Sportievelingen kunnen de klim te voet maken. Je kunt eventueel ook een stuk liften. Met de fiets is het alleen te doen met een goede e-bike of voor het type cracks dat ook de Alpe d'Huez op fietst. Tegen betaling kan het campingbusje worden ingezet. Met de camper is parkeren in het dorp schier onmogelijk.

De tijd heeft stilgestaan in Pollina. Een café americano kost in het plaatselijke barretje slechts € 1,20. Bij helder weer zijn de panorama's adembenemend. Het dorp is gesticht rond het jaar 1000 door de Arabier Ayub en zijn vrouw Pulina. Ayub bouwde het kasteel op de top van de berg en vernoemde het naar zijn vrouw. Nu heeft het dorp nog 3000 inwoners, maar het inwonertal is dalende.

Vanuit Rais Gerbi is het niet ver met de trein naar Santo Stefano di Camastra. Dit dorp ligt links van Finale di Pollina. Santa Stefano di Camastra is van oudsher een majolicadorp en ligt een eind boven het station. Om te voet in het centrum te geraken moet je een stenen trap beklimmen met 322 treden. Het loont de moeite, want de stad herbergt een enorm aantal keramiekwinkels en keramiekwerkplaatsen. De prijzen zijn hier een stuk schappelijker dan in het zuiden.
De trein naar S. Stefano vertrekt om 10:24, 12:21, 14:25u. Voor de reis terug naar Pollina raadpleeg je de dienstregeling op het station.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.