Dag 2 Singapore naar Mandalay မန္တလေး

Singapore, Singapore

5.15 uur Singapore-tijd komen we aan, iets eerder dan gepland. In de overstaptijd van ruim 4 uur wordt het dus even shoppen en wat hangen op Changi Airport. Het vliegveld is uitgeroepen tot het beste en mooiste vliegveld ter wereld, dus ik zal er de uurtjes wel doorkomen. En hoe leuk, je krijgt er 20 Singapore dollars om lekker te eten, te shoppen, of een massage te nemen, dit om de transfertijd door te komen. Wat een bijzondere geste!

Eerst maar eens vragen waar ik de 20$ kan ophalen, ik heb tenslotte de tijd! Na wat vragen en zoeken, de counter gevonden, een lange rij, ja, er zijn natuurlijk meer liefhebbers. Nou ja, het blijkt een voucher te zijn, geen echt geld dus. Eten bij een restaurant kan niet en je moet het bij één shop, in één keer uitgeven. Wat snacks en een flesje cola, plus tijgerbalsem, thats it voor 20$ . Heel duur hier. Een flesje wijn kost zo'n slordige 28$ pfff. Wel dan weer grátis wifi, fijn even met thuis appen voordat het in Nederland bedtijd is.
Even lekker gelegen op een paar stoelen bij de gate. De transfer verloopt rommelig, maar wel op tijd. Nog een tweetal ontmoet, tot nu toe ook "not my cup of tea" zal ik maar zeggen. Wil zegt "valt zeker wel tegen voor jou, al die ouwetjes" haha ze weet niet hoe oud ik ben.

Net opgestegen en alweer eten, deze keer rijst met ei, pittige kip en kerrie groenten. IJsbonbon's toe. Een van mijn reisgenoten (ken zijn naam nog niet) klaagt dat het ijs te hard is, dat belooft wat. Nu de appetizer nootjes achteraf, weer erwtjes dus.

Vroeg in de middag, 12.15 uur geplande tijd, komen we aan op de luchthaven van Mandalay. Bij aankomst staan onze gids en reisleider al met het KRAS bordje klaar, om ons naar het eerste hotel op onze reis te brengen, wat een klein uurtje rijden is. Onderwijl verteld Yves, onze Belgische gids, al het nodige van wat we kunnen verwachten, waar we geld kunnen pinnen of wisselen en eventueel een telefoonkaart kunnen kopen. Ik heb natuurlijk al een stapeltje Kyats mee gesmokkeld, nog van vorig jaar, toen de reis niet doorging.

De Ocean supermarkt ligt pal naast het hotel, met daarbij allerlei winkeltjes, waaronder een telefoonwinkel waar ik een kaartje koop om ieg bereikbaar te zijn en te kunnen internetten. Maar ook mijn provider heeft hier nu toch ook afspraken blijkt, dus ik ben altijd bereikbaar gelukkig.

De komende 14 dagen ga ik kennismaken met glooiende valleien, pagodes, authentieke dorpen en monniken en natuurlijk weer het boeddhisme.
Het Boeddhisme kent twee hoofdstromingen, het Mahayana en het Theravada-Boeddhisme. In Birma is ca 89 % van de bevolking aanhanger van het Theravada-Boeddhisme.
  • Het Theravada-Boeddhisme (leer van de ouderen) is de oudste en zuiverste vorm van het oorspronkelijke Boeddhisme. Iedereen streeft hier naar individuele verlossing. Er is geen hulp van anderen voor nodig Iedereen moet dus op eigen kracht proberen verlicht te worden.
  • Het Mahayana-Boeddhisme kent Bodhisattva’s, dit zijn stervelingen die verlicht zijn maar hier op aarde blijven om iedereen de goede weg te wijzen.

Boeddha is overal aanwezig! Er is geen land ter wereld waar het dagelijkse leven zo doordrenkt is van het Boeddhisme als Birma.
Er zijn duizenden pagodes en overal op straat zijn de mensen met het geloof bezig.
Men werkt in of aan pagodes, geeft voedsel aan monniken en offert aan Boeddhabeelden.
Een gedeelte van hun vaak schamele inkomen wordt besteed aan de aankoop van bladgoud om hiermee de Boeddhabeelden te versieren. De gedachte hierachter is dat men hiermee Merit verdient (religieuze verdienste) en het daardoor in een volgend leven beter krijgt. KARMA.

Mandalay is voor drie nachten onze eerste uitvalsbasis, waar we logeren in:
Noble Mingalar Hotel, Corner of 73 rd. Ngu Wah Street Chan Mya Thar Zi Township, Mandalay 11101.
Het hotel ligt aan de rand van het centrum van Mandalay, naast een groot winkelcentrum, handig om wat eten en drinken te kopen voor onderweg!
Het hotel beschikt over een receptie, lift, restaurant, bar en buitenzwembad. De kleurrijke kamer is voorzien van airconditioning, televisie, telefoon, minibar, kluisje, gratis wifi en badkamer met bad of douche, toilet en föhn.

Heerlijk wat relaxen op de mooie kamer, wat spulletjes uit de koffer en even bijkomen, is wel nodig na zo'n 24 uur reizen, uit en thuis, of eigenlijk thuis en uit.

Vroeg in de avond gaan we heerlijk eten in een prachtige tuin. Een set diner, wat betekent dat er verschillende gerechten op tafel komen, voor elk wat wils.
Er werd al heel wat afgekletst, wordt vast gezellig de komende 2 weken.

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar. Het is de hoofdstad van de gelijknamige divisie en ligt op ongeveer 716 kilometer ten noorden van de voormalige hoofdstad Rangoon. Mandalay telde ongeveer 927.000 inwoners bij de volkstelling van 2005 en het inwonertal van de agglomeratie wordt geschat op 2,5 miljoen.
De stad wordt begrensd door de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady) in het westen en ligt in het centrum van de droge zone van Myanmar. Zij vormt één van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land.
Mandalay ontstond als een geplande stad op een open plek aan de voet van de 236 meter hoge Mandalayheuvel in de nabijheid van het dorpje Hti Baunga. Deze locatie werd gekozen vanwege een voorspelling die zou zijn gedaan door Boeddha, waarin werd aangegeven dat op die plek een grote stad, een boeddhistische metropool, zou ontstaan en wel op het 2400-jarige jubileum van het boeddhisme.
Koning Mindon van de Konbaung-dynastie van het koninkrijk Birma besloot deze profetie in vervulling te doen gaan en vaardigde een koninklijk decreet uit op 13 januari 1857 om een nieuw koninkrijk te stichten. In juli 1858 werd een ceremonie gehouden, waarbij hij de troon besteeg en de vroegere hoofdstad Amarapura liet ontmantelen en door olifanten liet verplaatsen naar de nieuwe locatie aan de voet van de Mandalayheuvel en zo de grondvesten legde voor de nieuwe hoofdstad. De ceremoniële opening vond reeds eerder plaats op de zesde dag van Kason van het Birmese jaar 1219 (boeddhistische jaartelling) in 1857. Daarbij legde de koning ook de grondvesten van de zeven bouwwerken: de koninklijke stad omringd door muren met kantelen; de gracht daaromheen; de Maha Lawka Marazein Stoepa (Kuthodaw Pagoda); de hogere ordinatiezaal genaamd Pahtan-haw Shwe Thein; het Atumashi- (onvergelijkbare) klooster; de Thudhama Zayats of openbare huizen voor het verkondigen van de boeddhistische doctrine en de bibliotheek voor boeddhistische geschriften.
De koninklijke stad werd Lei Kyun Aung Myei ("Zegevierend land over de Vier Eilanden") genoemd en het koninklijk paleis Mya Nan San Kyaw ("Het beroemde koninklijke smaragdpaleis"). De nieuwe koninklijke hoofdstad werd Yadanabon Naypyidaw genoemd; de Birmese versie van haar Palinaam Ratanapura, hetgeen "De Stad van Edelstenen" betekent. Vervolgens werd de naam veranderd naar Mandalay naar de heuvel. De naam Mandalay is afgeleid van 1) het Paliwoord Mandala, hetgeen "een vlak land" betekent, daar van Mandalay wordt gezegd dat het zo plat is als de bovenzijde van een trommel en 2) van het Paliwoord Mandare, hetgeen "een voorspoedig land" betekent.
Op 23 mei 1859 werd de stad beschouwd als voltooid. Deze datum wordt daarom ook wel als stichtingsdatum genoemd. De datum werd gegraveerd in de rode deurpost van elke poort van de stad. In 1861 werd Mandalay de officiële hoofdstad, de derde en laatste koninklijke hoofdstad van het onafhankelijke Birmese koninkrijk.

Op de foto van de dames en moeder met kindje, zie je hoe zij hun wangen insmeren met een gelig spul, dit heet "thanaka". Birmese meisjes en vrouwen smeren thanaka op hun gezicht. Een licht gele verfstof die gemaakt wordt van de bast van de Thanaka-boom. De bast wordt over een steen gemalen en daarna vermengd met wat water totdat er een lichte pasta ontstaat. De pasta wordt op de wang gesmeerd, soms met geometrische figuren erin. Thanaka werkt verkoelend, bestrijdt een vette huid en beschermt de huid tegen de zon. Vrouwen die op het veld werken smeren daarom dikke lagen op hun gezicht en armen. Sommige vrouwen geloven dat thanaka de huid lichter maakt en doen ook ’s nachts een dikke laag op hun gezicht. Ik ga het vaak zien de komende 2 weken.

Voorlopig is de WIFi hier prima, kan zelfs bellen met de whatsapp :-) het is er bijna overal, maar de snelheid schijnt op veel plaatsen heel slecht te zijn, we gaan het weer meemaken, ik doe mijn best jullie op de hoogte te houden van mijn belevenissen, maar voorlopig gaat het prima!

Nu slaap inhalen, morgen om 7 worden we gewekt, kijken of dat hier werkt.

Truste!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.