Morgen gaan we een klein weekje er op uit naar Rusland Россия , natuurlijk met KRAS

Nederland, Gouda


We wilden toch nog graag iets leuks met z'n tweetjes doen, na onze verschillende avonturen. Ik in februari naar Myanmar en in september naar Iran, Vanja in mei/juni lopen in Spanje. Rusland leek ons bijzonder genoeg.

Voor dit enorme land is mijn hele pin niet groot genoeg om de geschiedenis en cultuur weer te geven, maar toch wat "weetjes" op een rijtje, je mag het ook overslaan hoor, maar zoals jullie inmiddels wel weten, is dit een onderdeel van mijn reisverhaal geworden. Misschien ga ik nog wel eens een boek uitgeven "de reiskriebels van Yvonne". Of zoals Margreetje me noemt "Yvonne Lumley".

Rusland, officieel ook de Russische Federatie, is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief is het echter Europees, omdat de belangrijkste delen (waaronder de hoofdstad) in het Europese deel liggen en ruim 70% van de bevolking in het Europees gedeelte woont. Moskou is de grootste stad, de hoofdstad en het economisch hart van Rusland. Hier zetelt de regering.
Met zijn oppervlakte van 17.098.246 km² is Rusland het grootste land ter wereld, bijna tweemaal zo groot als het daaropvolgende land, Canada. Qua inwonertal is Rusland het negende land ter wereld, maar dunbevolkt. Rusland deelt zijn grenzen met de volgende veertien landen (tegen de klok in van noordwest naar zuidoost): Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Verder is het door een smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan. De oblast Kaliningrad is een exclave, ingeklemd tussen Polen en Litouwen.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is een onafhankelijk land en invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
Rusland telde op 1 januari 2015 146.270.330 inwoners volgens gegevens van de Russische overheid. In dit aantal zijn de inwoners van de betwiste Krim inbegrepen, er wonen ongeveer 160 verschillende etnische groepen en inheemse volken. De belangrijkste etnische groepen bij de volkstelling van 2002 waren Russen (79,8%), Wolga-Tataren (3,8%), Oekraïners (1,2%), Basjkieren (1,1%), Tsjoevasjen (0,9%), Tsjetsjenen (0,9%) en Armeniërs (0,8%), de overige 10,3% is onderverdeeld in zo'n 30 volken groepen, zoals bv Armenen, Eskimo's en Azerbedjanen.
De Russische architectuur werd tot de Val van Constantinopel vooral beïnvloed door de Byzantijnse architectuur. Tegen het einde van de 15e, begin 16e eeuw werden trends uit de Renaissance door Aristotle Fioravanti en andere Italiaanse architecten geïntroduceerd in Rusland. Tijdens de regeringen van Ivan de Verschrikkelijke en Boris Godoenov ontstonden de karakteristieke tentdakkerken, met als hoogtepunt de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods. In de 17e eeuw bloeide de "fleurige stijl" van ornamentatie op in Moskou en Jaroslavl, waardoor langzamerhand de weg vrijgemaakt werd voor de Narysjkinbarok van de jaren 90 van de 17e eeuw. De 18e-eeuwse smaak voor rococoarchitectuur leidde tot de zeer rijk versierde werken van Bartolomeo Rastrelli en zijn navolgers. Tijdens de regering van Catharina de Grote en haar kleinzoon Alexander I werd de stad Sint-Petersburg omgetoverd in een openluchtmuseum van neoklassieke architectuur. De 19e eeuw werd gedomineerd door een heropleving van Byzantijnse en Russische invloeden. De belangrijkste stijlen van de 20e eeuw waren het art nouveau (Fjodor Sjechtel), constructivisme (Aleksej Sjtsjoesev en Konstantin Melnikov) en de Stalinistische Keizerstijl (Boris Iofan). Tot de veranderingen in 1990 - in gang gezet door de laatste president van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov - was Rusland binnen de Sovjet-Unie een communistisch land. Daarna is onder leiding van Boris Jeltsin in sneltreinvaart een beweging in de richting van het westers 'kapitalisme' op gang gekomen. Deze ontwikkeling heeft het hele sociaaleconomische systeem van Rusland omgewoeld, waardoor aanvankelijk geen grotere welvaart werd bereikt, behalve voor de nieuwe elite en zakenwereld. Toh is het onder invloed van meneer Poetin onderhevig aan ups en downs. Inmiddels heeft hij in de economie ingegrepen en nationalisaties uitgevoerd.

De twee meest opzienbarende steden van Rusland nodigen ons uit om kennis te komen maken. In regeringsstad Moskou, het hart van Rusland, gaan we wandelen over het Rode Plein met het mausoleum van Lenin en het kleurrijke Kremlin. Ook gaan we ondergronds om de legendarische metrostations, kunstwerken op zich, te bewonderen. Daarna is het de beurt aan St. Petersburg om ons te charmeren. Met haar kanalen, bruggen, rijke cultuur en trekpleisters als de Petrus & Paulusvesting en de wereldberoemde Hermitage, gaat dat zeker lukken. De tijd van de rijke Russische tsaren komt tot leven in deze sfeervolle stad.

We laten het over ons heen komen en gaan er samen van genieten. De Russische gewoonten, het eten en de prachtige cultuur, het wordt vast weer een belevenis.
We hopen natuurlijk op een wit sneeuwlaagje, dat hoort er wel een beetje bij in het verre Rusland én het zal prachtig staan op de vele foto's die we weer gaan maken.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.