Dag 22 Bezoek Syracuse

Italië, Avola


Vandaag gaan wij met de bus naar Syracuse. De bus vertrekt om 9:30u. In de ochtend maken we een wandeling door de barokke stad onder leiding van de reisbegeleiders.

Er is een Lidl (zonder vers broodafdeling) aan de zuidkant van Syracuse. Mocht je met de camper naar Syracuse willen, dan kun je parkeren bij Familia (technische winkel) of bij de Lidl. Deze plekken liggen ongeveer 1,5 km vanaf het centrum. Op Ortigia Parcheggio Talete: € 1,50/u. Bij het archeologisch park is een beperkt aantal parkeerplekken voor € 3,00. Iedere ochtend is er bij de vishaven vismarkt tot 14:00u, behalve op zondag.

Syracuse werd gesticht in 734 v. Chr. door Griekse kolonisten uit Korinthe. De overblijfselen zijn te bezichtigen op het schiereiland Ortigia (het huidige centrum) en in het archeologisch park della Neapolis, dat 2,5km van het barokke centrum af ligt. De dom is de moeite waard, vooral de magnifieke zijkapel met zijn dorische zuilen en de heilige Marcianus. De locatie van het archeologisch park is ontstaan doordat in de steengroeves ter plaatse door de eeuwen heen bouwmateriaal voor de stad is uitgehakt. Daardoor zijn talloze grotten ontstaan. Er wordt beweerd dat Archimedes hier begraven ligt. Het 'Oor van Dionysius' is een door erosie ontstane spleet in de rotswand. In de oudheid deed deze grot dienst als gevangenis, omdat de akoestiek zo goed was dat je de conversaties van de gevangenen in de grot kon afluisteren. Het oude Griekse theater bood plaats aan 18.000 mensen. Syracuse is ook beroemd, omdat het de stad is van Archimedes, de grote Griekse geleerde en uitvinder. De Romeinen onder leiding van veldheer Marcellus wilden de stad in 214 v.Chr. veroveren, omdat de stad in de 2e Punische oorlog de zijde van Carthago had gekozen. Dankzij de vele geavanceerde door Archimedes ontwikkelde verdedigingswapens lukte het de belegeraars 2 jaar lang niet om de stad in te nemen. Pas toen Marcellus voor onderhandelingen binnen de poort werd gelaten, ontdekte hij dat 1 toren slecht verdedigd werd. Met die kennis lukte het uiteindelijk, tijdens een feest 's nachts, om binnen te dringen met behulp van stormladders. De legionairs hadden de strikte order om Archimedes levend gevangen te nemen. Marcellus was een groot bewonderaar van de geleerde. Toen een soldaat Archimedes wilde arresteren bestudeerde hij net een probleem met geometrische cirkels. Archimedes reageerde zeer geagiteerd met de kreet: 'Laat mijn cirkels met rust'. De soldaat ontstak in woede en stak de wetenschapper dood met zijn zwaard, tot groot verdriet van Marcus Marcellus. In de beschutte baai van Syracuse trok de Nederlandse vloot zich terug, na de slag bij de Etna in januari 1676 tegen de Franse vloot van Admiraal Duquesne. Bij de slag verloor de Ruyter een been. Voor anker in de baai, overleed hij binnen een week aan de gevolgen, op zijn vlaggenschip 'de Eendracht'*.

Het archeologischpark is geopend van 9:00 tot 18:00u, entree € 10,00, combi met het archeologisch museum €13,50. Het museum, één van de interessantste van Europa, is geopend dinsdag t/m zaterdag van 9:00 tot 19:00u, zondag van 9:00 tot 14:00u, entree € 8,00.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.