Dag 10 Inlemeer

Myanmar, Nyaungshwe

Onze bus brengt ons naar de vertrekplaats van de boot. Ditmaal een motor "longtail" boot.
Geen betere manier om het Inlemeer te ontdekken dan per boot. Heerlijk varen met een behoorlijke vaartje.
In de ochtend varen we naar Indein, in het zuidwesten van het meer. Te voet gaan we het dorp Pa-oh en de omgeving van Alaung Sitthou vol kleine stupa’s verkennen.

We komen onderweg een paar Intha-vissers tegen. Deze 'zonen van het meer' bewegen hun roeispaan met hun been! En hebben een speciale korf om de vis te vangen en met een speer daaruit te prikken.

Het water van het Inlemeer brengt ons verder naar de geur- en kleurrijke ochtendmarkt, die in Pa Oh is vandaag, het de de 5 dagen markt, we hebben dus geluk dat dat precies vandaag hier is. De markt trek 5 dagen per week rond langs de verschillende dorpen.
Uit alle hoeken van het meer komt de lokale bevolking in traditionele kleding hier hun waar verkopen en kopen. Ook souvenirs kun je hier weer vinden, maar het meeste hebben we op andere plekken ook al gezien.
Het is een waar kleurenspel, de mensen vinden het geweldig gefotografeerd te worden en ik maak prachtige plaatjes. Maak een praatje met een clubje oude dames, ze zitten lekker te keuvelen, eten, drinken en roken gezellig een sigaartje. Ze lachen heel erg om mij. Het zal mijn grijze haar wel zijn, dat zie je hier nauwelijks.

Ik loop gezellig op met Frans en Ina, we gaan nog even de ruïnes bekijken. Een groot veld vol met kleine tempels en stoepa's uit ver vervlogen tijden. Van de meeste is niet zoveel meer over, maar wel weer indrukwekkend.
We worden belaagd door vrouwen en kinderen die hun sjaals aan ons willen verkopen en ja dat doe je dan ook natuurlijk. Zeker van een klein jochie, om op te eten :-). Én niet onbelangrijk, ik vind ze mooi.

Varende door dorpjes met huizen op palen en drijvende tuinen bereiken we Phaung Daw Oo pagode, de heiligste plaats van het meer. De 5 aanwezige Boeddhavormen zijn bolvormen geworden door alle aangebrachte bladgoud, ze hebben veel weg van Barbapapa, als jullie dat nog kennen :-) Ook hier kun je in het bijbehorende stalletje bladgoud kopen. 5 blaadjes voor vier euro. Vier euro maar, zul je misschien zeggen? Voor goud? Maar bedenk dan wel dat zo'n 24-karaats blaadje ongelooflijk dun is. Iets van 0,0001 mm. Je moet er dus 10.000 op elkaar leggen om tot een dikte van 1 mm te komen. Bagage overgewicht op de terugreis? Daardoor dus in ieder geval niet. Ik heb eerder al 2 pakjes gekocht zoals je misschien nog wel weten.
Hoe die beelden er vroeger hebben uitgezien, is niet meer te achterhalen. De afbeeldingen van hoe ze er ooit uitzagen moeten ergens aan de muur van het klooster hangen. Ik heb ze i.e.g. niet kunnen vinden.

Een verhaal vertelt dat in 1960 die vijf beelden, door een kantelende boot bij de jaarlijkse processie over het meer, onder water verdwenen. Grote paniek natuurlijk. Zeker omdat er uiteindelijk maar vier konden worden terug gevonden. Die vijfde? Nergens te bekennen. Dat bleek achteraf ook uitermate logisch. Want dat beeld had uit zichzelf de weg naar de pagode terug gevonden en stond al weer pontificaal te stralen op zijn eigen plekje toen de menigte verdrietige gelovigen de overgebleven vier kwamen terugbrengen.
De tempel vonden we niet echt mooi, maar dat kan ook een keer gebeuren, we waren er dan ook snel uitgekeken.

Tijd om te lunchen, stukje varen naar een mooi plekje aan het water, restaurant Moonlight. Heerlijk gegeten weer!

Door de drijvende watertomatenkweektuinen, mooi woord voor galgje, varen we terug naar Nyaungshwe.
Even mijn was opgehaald bij de receptie en op het balkon heerlijk nog even in de zon gezeten.
Toch nog even een stukje gaan lopen, naar de plaatselijke markt, net op tijd, er werd al druk ingepakt. Blikje cola gehaald en iets bij de lokale bakker. Kom Bernard en Steven tegen bij een tempel in een zijstraat, volgens hen loop ik verkeerd terug naar het hotel, nou echt niet, ben benieuwd hoe laat zij terug waren :-) :-)

Lekker op de kamer even relaxen, pindatten en iets eten.

Straks lekker slapen, bye bye tot morgen voor weer een nieuwe belevenis.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.