Dag 5 Excursie naar het Sirogojno openluchtmuseum.

Servië, 31315 Zlatibor

Vandaag brengen we een bezoek aan het openluchtmuseum Sirogojno, waar we met een bus naar toe gereden worden. Na de lunch gaan we naar het waterval complex Gostilje.

Sirogojno (Сирогојно) is een dorpje gelegen op de berg Zlatibor. Het biedt een aantal interessante activiteiten, waaronder modeshows van gebreid handwerk gemaakt door vrouwelijke inwoners van Zlatibor, avonden bij het vuur, een breimuseum, een zomerschool voor het leren van traditionele ambachten zoals pottenbakken, mozaïek maken, breien en grafische vaardigheden. In Sirogojno is een openluchtmuseum, of etnisch-dorp, bekend als het Museum 'Oude Dorp' (Servisch: Muzej 'Staro selo'), dat bijna 15 hectare authentieke elementen van het gewone leven bevat, verzameld uit de hele regio Zlatibor uit de 19e eeuw. Het museum toont traditionele houten gebouwen, waaronder een zuivelbedrijf, een bakkerij en een herberg, allemaal in authentieke vorm.

We lopen rond en kunnen de meeste huisjes ook van binnen bekijken. Het lijkt wel een beetje op het museum wat ik in Unterschwarza heb bekeken, maar wel wat groter en commerciëler. En wat meer gebaseerd op het gewone leven, kaasmakerij, stokerij, wasserij en rokerij, dat en de huisjes waar de arbeiders woonden. Als we uitgekeken zijn en na het folkloredansen, wacht er een heerlijke lunch op ons met authentieke gerechten, echt lekker! Wat ik precies heb gegeten "I don't know" :-). Ik probeer van alles wat, behalve van de witte bonen in saus, brrrr. Lekker, apfelstrudel toe.

Daarna gaan we met de bus naar de watervallen van Gostilje.
Een behoorlijke waterval en wat kleinere, met verloop het dal ik, prachtig. Én warm, het is vandaag dik 30°, zweten dus en zeker met het omhoog lopen. Ook met heel veel treden, niet echt mijn ding zoals jullie wel weten.
Maar ook dat lukt weer aardig zeker met een heerlijke magnum op de terugweg.

Na een gevarieerde dag is het lekker relaxen bij de camper, warm eten hoeft niet meer, een broodje volstaat, de lunch was heerlijk en veel. Maar eerst wordt mijn tafel gerepareerd, één van de klauwtjes waarmee de tafel in de rails hangt, is gisteren door al het gehobbel afgebroken en de heren staan in de rij om me te helpen. Ik kies voor (handige)Peter, hij heeft zo veel top oplossingen in hun buscamper bedacht, dat moet goed komen. Hij heeft speciale lijm, goed laten drogen, morgen weer vastmaken.
En dat broodje eet ik bij andere Peter en Ria, zij hebben teveel knakworstjes, of ik die maar kom opeten en daar ga ik weer met mijn stoeltje. Eerder al een biertje gedronken bij Herman en Jannie en dat is nou mijn camper ronde, als ik rondloop, kom ik gewoon niet meer thuis :-) :-).

Het koelt flink af, ik ga lekker binnen zitten met de voetjes omhoog, beetje pindatten en lezen. Het was weer een mooie dag.

Fijne avond en tot morgen maar weer.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.