Alvast even wennen aan Slovenië

Slovenië, Maribor

Slovenië (Sloveens: Slovenija), officieel de Republiek Slovenië (Sloveens: Republika Slovenija) is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen en is lid van de Europese Unie sinds 1 mei 2004. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. Het land is klein, dichtbebost en bergachtig. In het westen heeft het land een korte Adriatische kust. De grens met Oostenrijk wordt grotendeels gevormd door de waterscheiding van de bergkam van de Karawanken, met toppen boven de 2000 m, die deel uitmaken van de Alpen. De hoofdstad en tevens grootste stad is Ljubljana. Slovenië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië als (Socialistische) Republiek Slovenië (Sloveens: (Socialistična) republika Slovenija). Sinds 2007 hanteert Slovenië de euro als betaalmiddel. Slovenië is een gevarieerd land. De wereldstad Ljubljana bruist, terwijl Bled de grandeur van oude tijden ademt. De natuur is veelal adembenemend, de stilte oorverdovend. Trots zijn de Slovenen op hun Triglav Nationaal Park, genoemd naar de driekoppige berg der bergen van Slovenië. De traditie wil, dat iedere Sloveen de 2.864 meter hoge Triglav zeker eens in zijn leven beklommen moet hebben. Voert dat te ver, geniet dan van de prachtige smaragdgroene rivier Soca, die er haar weg baant naar Italië. Een mooiere rivier is nauwelijks voor te stellen. Het huidige Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk. De Slovenen leefden in de kroonlanden Krain, Karinthië, Stiermarken, Küstenland (Primorska) met het graafschap Görz (vorstelijk graafschap Gorica en Gradišče) en het achterland van Triëst. Een klein deel van het huidige Slovenië lag in Hongarije: Prekmurje (Muravidék) wat betekent 'aan de overzijde van de Mur', de grensrivier met Hongarije. Na de bezetting in 1941, werd Slovenië opgedeeld tussen Duitsland, Italië en Hongarije. In 1991 werd Slovenië onafhankelijk.

Deze reis besloten wat eerder in Slovenië op de camping aan te komen, gelukkig was ik welkom en heb ik een plekje kunnen reserveren, dan heb ik ook tijd om Maribor te gaan bekijken, zo te zien een mooie stad en hier zal ik waarschijnlijk nooit meer komen. Maribor is op fietsafstand, dus ook hier komt mijn fietsje weer van pas.

Het is laat geworden gisteren, het Songfestival af gekeken, gek genoeg wist ik vanochtend niet dat Oekraïne gewonnen heeft, toch iets gemist :-) :-).
De verbinding was niet heel best, maar goed genoeg, met af en toe een hikje.

Start rustig op. Ik heb maar een korte rit voor de boeg, dus heb ik alle tijd.
Ik wil nog graag op ontdekking gaan tussen de wijnranken van de Štajerska regio. (Sulztal). Hier is de hartvormige weg te vinden die tussen de wijngaarden slingert. Deze weg brengt je naar de toeristische boerderij op de top van de heuvel in het kleine dorpje Špičnik, dichtbij de Oostenrijkse grens. Vanaf de top kan je één van de panoramische en wandelpaden volgen en genieten van het prachtige uitzicht over de omliggende heuvels van Svečina.

Wat ik gisteren tegen vond vallen, maakt deze weg meer dan goed, wat een schitterende rit, veel over zeer smalle wegen, waarvan ik hoop geen tegenliggers te krijgen, rijd de zijweg voorbij en moet ergens keren, dat gaat hier niet lukken, dus rijd ik maar een stukje verder, waar ik mijn bus kan parkeren. Loop een stuk van de hartvormige weg, waar je niets van ziet, als je er midden door loopt. Maar de foto heb ik ;-). Heel veel wijnranken en vergezichten echt prachtig. Ik rijd de "Alte Weinstrasse" tot de verbindingsweg met de snelweg naar Maribor. Op de verbindingsweg rijd ik voorbij een vervallen galerij met oude oldtimers, stoppen dus. Geweldig en totaal onder het stof, ze staan er dus al even. Een stukje verder denk, wat is dat nou weer, een modderpoel in het weiland mét waterbuffels, heerlijk genietend van de zon en de blubber. Ik ben ineens in Azië, jullie weten misschien nog wel, dat ik iets met deze dames heb (goede morgen -:)).
De rotonde, waar ik naar links moet voor de camping, is er niet, maar ik rijd gewoon rechtdoor en navi pakt het op en ik ben er.
Mooi plekje om een paar dagen te zijn, er zijn zelfs al een aantal medereizigers, nog vroeger dan ik. In de middag zelfs al de helft, we kunnen maar op tijd zijn :-).
Iedereen heeft er blijkbaar veel zin in.

Na de officiële aankomstdag van alle equipes (17 mei) vertrekken we de volgende dag meteen, dus dat vind ik wel even lekker zo, even opladen voor de reis van 35 dagen.

Nasvidenje (tot later)!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.