Dag 20 Fondachello naar Avola

Italië, Mascali


Vandaag neem ik waarschijnlijk de korte route (117 km) naar Camping Sabbiadoro, er is ook een route B (175 km), die rond de Etna leidt, maar die wel flink wat tijd meer in beslag neemt, maar tegen de tijd dat het vandaag is geworden besluit ik misschien wel anders ;-), alhoewel het strand bij de camping er wel erg verleidelijk uit ziet.
Beide routes wel opgenomen, waarvan er dus één gaat verdwijnen. Syracuse ga ik aan voorbij, daar komen we op dag 22.

Route A (3 u) voert je langs de kust naar Catania en vervolgens verder naar Avola. Voor degenen die de Etna van alle kanten willen bekijken
en de fraaie ring van plaatsen rond de Etna wordt een alternatieve
route B gepresenteerd. Langs Castegliano, Randazzo Bronte, Adrano, Paterno, die in Catania weer aansluit op de normale route. Daar
moet wel flink wat tijd voor worden uitgetrokken.

Route B (5u) loopt via:
Randazzo: dit dorp ligt het dichtst bij de krater op 16 km afstand, er is een archeologisch museum.
Bronte: dit is het centrum van de pistachecultuur op Sicilië. 85% van de pistaches wordt hier geproduceerd. Geniet hier van het beroemde gebak met perziken en
pistachenootjes, Bocconcini all' Pistachio di Bronte.
Adrano: oudste nederzetting van de Etna. Kasteel uit 1070 met een archeologisch museum
Paterno: een kasteel uit 1073 met uniek uitzicht op de zuidhellingen van de Etna
Catania: geen bijzonder mooie stad, wel een mooie kathedraal en een Romeins theater

Beide routes komen voorbij aan:
A - Basilica Cattedrale Sant'Agata, Catania
De oorspronkelijke kerk is gebouwd in de 3e eeuw na christenvervolgingen door de Romeinse keizer Decius. De huidige kathedraal is opgebouwd in de 17e eeuw. De fontein met het olifantje voor de kerk is het symbool van Catania sinds 1239, gemaakt door Vaccarini naar een voorbeeld van Bernini. Het stamt uit nog veel oudere tijden. Kleine olifantjes hebben inderdaad op Sicilië geleefd in de prehistorie.

B - Syracuse
Er is voldoende gelegenheid om Syracuse later te bezoeken. Omdat je vlak langs Syracuse rijdt, kun je eventueel alvast een voorproefje nemen tijdens deze reisdag.
C - Archeologisch Museum Paolo Orsi
Dit museum behoort tot de meest prestigieuze musea van Europa. Er zijn stukken te zien vanuit de prehistorie tot aan de Grieks-Romeinse periode, die zijn gevonden bij opgravingen in Syracuse en in andere plaatsen op Sicilië. Het museum is onderverdeeld in vier ruimtes, in elke ruimte kun je voorwerpen en opgravingen uit een andere tijd bekijken. Entree € 8,00, openingstijden 9:00u tot 18:00u. Zaterdag en zondag gesloten.

*Catania: geen bijzonder mooie stad, wel een mooie kathedraal en een Romeins theater
Voor degenen die naar de top van de Etna willen met de kabelbaan is vandaag de kans, mits het weer en het humeur van de krater het toestaan. Retourticket: € 35,00. Kabelbaan + fourwheeldrive tot aan de krater: € 65,00*.
Het is de op een na grootste stad van Sicilië, gelegen aan de oostkust van het eiland. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Catania. In 2005 had de stad ruim 307.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van de Etna, de actieve vulkaan die ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad ligt. Sint-Agatha is de beschermheilige van de stad. Catania heeft de meeste theaters van het eiland. Er bevinden zich veel theatergroepen, zowel professionele als amateurtheatergroepen, in de stad. Componist Vincenzo Bellini werd in 1801 in Catania geboren en beeldhouwer Emilio Greco in 1913. De hedendaagse populaire zangers Mario Venuti, Carmen Consoli en Patrizia Laquidara zijn eveneens uit Catania afkomstig.







Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.