Dag 26 Relaxen vandaag

Italië, Agrigento

Vandaag kan ik genieten van een vrije dag met als afsluiting een groepsdiner aan de boulevard van San Leone in restaurant Mirasole.

Maar ik ga toch iets actiefs doen, ik ga naar het opgravingsgebied van Valle dei Templi. Aan de foto's te zien, zeker de moeite waard én maar op zo'n 3,5 km fietsen vanaf de camping. Klein beetje beweging is toch wel lekker én ik kom hier zeer waarschijnlijk nooit weer. Bus 2 of 3 vertrekt iedere 20min vanaf de halte voor de camping. Kaartjes voor de bus koop je bij de receptie van de camping voor € 1,20 per rit. De dienstregeling is verkrijgbaar bij de receptie. De entree voor de opgravingen bedraagt € 12,50. Openingstijden: 8:30-19:00u. Een combikaart met museum te koop bij de opgravingen kost € 16,50. Een losse kaart bij het museum kost € 7,00.

Het opgravingsgebied van Valle dei Templi ligt 5km ten noorden van San Leone. Het is een van de meest opvallende voorbeelden van Groot-Griekse kunst en architectuur, is een van de belangrijkste attracties van Sicilië en een nationaal monument van Italië. Het gebied werd in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De opgravingen liggen op een heuvelrug met de ingang in het midden, waar het park doorsneden wordt door de hoofdweg naar Agrigento. Er worden nog steeds opgravingen verricht. Er liggen overblijfselen van 8 tempels uit de periode van 580-430 v.Chr. De stad is gesticht door Griekse kolonisten in 580 v.Chr. In de glorietijd wist de stad de aanvallen van Carthago te weerstaan. In 480 v.Chr. werden de Carthagers verslagen onder leiding van de tiran Gelos, maar aan het eind van die eeuw werd de stad na een lange belegering toch door de Carthagers ingenomen. Onder Timeleon werd de stad herbouwd, maar na langdurige gevechten tussen Carthagers en Romeinen werd de stad veroverd door de Romeinen in 210 v.Chr.
De oorspronkelijke naam van de stad was Akragas, de Romeinen veranderden de naam in Agrigentum. In de 7e eeuw verschoof de stad naar een hoge rots verder landinwaarts. Vermoedelijk wegens invasies van de Barbaren. Mede door het verval van het Oost-Romeinse rijk namen Arabieren in de negende eeuw de stad over en kreeg hij de naam Cirgent. Na de Arabieren kwamen de Hohenstaufen. In de 14e eeuw werd de stad geregeerd door de familie Chiarimonte. Daarna kwamen de Spanjaarden van het huis van de Bourbons langdurig aan de macht. In de 2e helft van de 19e eeuw waren er opstanden tegen de Spanjaarden. Pas in 1917 kreeg de stad zijn huidige naam: Agrigento. De op één na grootste tempel van de oudheid: de Zeustempel werd eind 5e eeuw v. Chr. al verwoest door de Carthagers. Wat over was werd nog tot eind 18e eeuw gebruikt als steengroeve. De best bewaarde tempel is de tempel van Concordia. Ook van de Junotempel, de Heraclestempel en de Dioscurentempel staat nog wel wat overeind. Het archeologisch museum ligt nog 1,5km verder langs de weg naar Agrigento. Het museum is ook zeer de moeite waard. Eén van de hoogtepunten is een Telemon, een 8m hoog beeld, één van de 36 Telemonen - 18 mannen en 18 vrouwen - die de Zeustempel hielpen ondersteunen.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.