Nog 1 weekje

Nederland, Gouda


Hallo lieve volgers, deze reis weer alleen op stap, op avontuur in Myanmar. Stond al langer op mijn lijstje, helaas vorig jaar afgeblazen door KRAS, maar deze keer gaat het door!! Max aantal deelnemers gehaald :-)

Natuurlijk "zoals jullie van me gewend zijn" vast mijn stukje geschiedenis om door te worstelen, of natuurlijk om gewoon over te slaan ;-)

Geschiedenis
Myanmar of Birma (Birmaans: Myanma; officieel Republiek Unie van Myanmar; Myanmar is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten van India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee (delen van de Indische Oceaan).
Myanmar is ongeveer 16 x zo groot als Nederland, heeft ca 54 miljoen inwoners en een oppervlakte van 668.000 km² en telt naar schatting 55 miljoen inwoners. Daarvan is 2/3 Birmaan en bestaat de rest uit 130 etnische bevolkingsgroepen waaronder Karen (9 procent), Shan (7 procent) en Mon. Het is er 5,5 uur later dan in Nederland.
Bijna negentig procent van de Birmese bevolking is boeddhist. Daarnaast zijn er nog aanhangers van het hindoeïsme, islam en christendom.
Boeddhisme bepaalt voor een groot gedeelte het dagelijkse leven van de Birmezen. Een aantal keren per dag gaan ze naar een pagode om te mediteren, eten en elkaar te ontmoeten. Thuis hebben de meeste boeddhisten een eigen altaar. Behalve Boeddha vereren de Birmezen ook nats: geesten. Sommige zijn goedaardig van karakter, andere kwaadaardig. Nats beschikken over bepaalde krachten. Om ervoor te zorgen dat deze niet ten nadele van een persoon worden aangewend, moeten deze geesten met bezoekjes en offers te vriend worden gehouden.

De hoofdstad is sinds 7 november 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw (bij Pyinmana), zij het dat de verhuizing op die datum pas begon. De oude hoofdstad Rangoon (Yangon), de grootste stad van het land, wordt door onder meer België en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad.
In 1824 werd het huidige Myanmar als kolonie ingelijfd door het Britse Rijk onder de naam Burma (Nederlandse spelling: Birma). Toen het land in 1948 onafhankelijk werd bleef het aanvankelijk deze naam gebruiken in het internationale verkeer. De naam in het Birmees werd al die tijd reeds geschreven als Myanma (myanma). In 1989 gaf het toenmalige militaire bestuur te kennen dat het land zich voortaan ook in internationaal verband Myanmar zou noemen. Overheden en politieke groeperingen die tegen het militaire bestuur gekant waren, zoals de Verenigde Staten en binnenlandse dissidenten, accepteerden deze 'naamsverandering' niet. Ook sommige media en veel westerse landen gebruiken sinds kort weer de oude naam Birma. De Verenigde Naties hebben de verandering daarentegen wel geaccepteerd.

De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, een lokale naam voor het land die in de 12e eeuw werd gebruikt, en verwijst naar de Myanmah, een etnische groep. De aanduiding Burma is door de Britten overgenomen van de Portugezen en is een verbastering van Bamar, een alternatieve spelling van de eerdergenoemde etnische groep. In het Birmees ligt de uitspraak van de m en de b dicht bij elkaar, wordt de r zelden uitgesproken, en is de n in sommige gevallen stom. De lokale uitspraak van Myanmar en Burma ligt derhalve erg bij elkaar en in het Birmees worden ze dan ook beide op dezelfde manier geschreven: Myanma. Alleen in transcripties naar een ander alfabet (zoals het Latijnse alfabet) bestaan er verschillende schrijfwijzen van ditzelfde woord.

Helaas moet ik het religieuze geweld natuurlijk niet vergeten, je hoort er niet veel meer van, maar het is op dit moment nog steeds aan de orde.
De Birmese regering heeft onder leiding van Thein Sein democratische hervormingen doorgevoerd in de jaren 2008-2012 en de staat grotendeels gedemilitariseerd het "Einde van de junta" heeft geleid tot meer vrijheid, maar ook tot het boven water komen van jarenlang onderdrukte spanningen tussen de verschillende religieuze groepen van Myanmar. In juni 2012 brak er geweld uit in West-Birma tussen de islamitische Rohingya en boeddhisten. Dit leidde tot grootschalige rellen, waarna de regering de noodtoestand uitriep voor Rakhine. De onlusten leverden 88 doden op en nieuwe rellen eind oktober eisten nogmaals 80 dodelijke slachtoffers; zeker 100.000 mensen, vooral Rohingya, zijn ontheemd geraakt. In maart 2013 leefde het geweld weer op in de stad Meiktila in Midden-Birma, waar verscheidene moslimwijken werden platgebrand door woedende boeddhisten nadat een moslim een monnik zou hebben vermoord. Kort daarvoor was er al een incident tussen een boeddhistische familie en een islamitische juwelier. Ook toen werd er in verscheidene steden de noodtoestand afgekondigd. De dieperliggende oorzaak was dat de lokale Mandalayse moslims sympathie vertoonden voor de maanden eerder vervolgde Rohingya, hetgeen hun boeddhistische buren moeilijk konden verteren. Hoewel de rellen tot dan nog konden worden afgedaan als een "etnisch conflict", was er nu onmiskenbaar sprake van religieus geweld. De regering vreesde dat de onrust tot aan de hoofdstad Rangoon zou reiken, maar niemand, zelfs Aung San Suu Kyi niet, leek het te willen opnemen voor de moslims, met name de Rohingya. In de nacht van 2 op 3 april 2013 brak in een Koranschool in een wijk van Rangoon brand uit, waarbij 13 kinderen van tussen 10 en 15 jaar omkwamen; hoewel de regering bezwoer dat het hier om kortsluiting ging, geloofde bijna geen enkele moslim dat het een ongeluk was en vermoedde men brandstichting van boeddhisten.
Sinds half augustus 2017 zijn meer dan zeshonderdduizend Rohingya's naar Bangladesh uitgeweken. Ze zijn gevlucht voor een operatie van het leger tegen opstandelingen in de deelstaat Rakhine.
Hun verhalen over massamoorden, verkrachtingen en het platbranden van dorpen worden door satellietbeelden en andere informatiebronnen ondersteund, stelt Human Rights Watch, maar het leger komt na intern onderzoek tot de conclusie dat hier allemaal geen sprake van is. Het leger zegt wel dat er zeker 376 ''terroristen'' zijn gedood, maar geen ''onschuldige mensen''.
Het leger zegt zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaringen van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen.

Waar de waarheid ligt is onduidelijk. Het land is veilig om te reizen volgens de instanties, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken en is er dus zeker géén negatief reisadvies.
Ik kom niet in het gebied van de Rohingya, in de verste verte niet.

Betekenis van de vlag
Het huidige ontwerp van de nationale vlag van Myanmar werd in gebruik genomen op 21 oktober 2010. Het bestaat uit horizontale banen geel, groen en rood, met een grote witte ster in het midden. De kleuren symboliseren solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood). Dezelfde kleuren werden gebruikt door een door de Japanners in 1943-1945 geïnstalleerde marionettenregering.

En natuurlijk het kaartje van mijn reisroute bij de foto's, zodat jullie een beetje kunnen zien waar ik uithang.

De omliggende landen heb ik al mogen bewonderen behalve Laos en Cambodja, maar die staan nog op mijn bucketlist!

Ik hoop weer mooie en leuke verhalen te kunnen schrijven en natuurlijk dat jullie mij weer op de voet gaan volgen!
Tot volgende week!!


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooi vooruitzicht buuf 👍ik ga je volgen, veel plezier x

Martin 2019-02-04 19:19:17

Thankx en dat gaat vast lukken Martin!

ivie74 2019-02-04 21:55:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.