Naar Wadi-Rum 105 km

Jordanië, Wadi Musa

Na het ontbijt vertrekken we naar de woestijn wel met een fotostop. Helaas hangen de wolken erg laag vanochtend en zien we net niks, maar ook dat heeft wel iets. Én een sanitaire stop, natuurlijk bij een winkel. Ze hebben daar prachtige bedoeïenen sjaals, ik onderhandel en we krijgen ze voor een mooie prijs van 6 dinar ipv 10, hij verkoopt er heel wat, fijn voor de jeeptour. Ik koop een roze met regenboogkleuren en Margreetje een sjieke roze, staat haar heel goed. De verkoper knoopt hem voor me om op de bedoeïenen manier, maar niet zonder te sjansen, ach ja, ik accepteer het met open armen :-) :-). Onderweg zien we weer de enorme ronde witte tanks, die op de daken staan. Moawia verteld ons dat dat de wateropslag is. De bewoners hebben maar 3 dagen per week water uit de kraan, voor de rest van de week slaan ze het op in die tanks.
Vervolgens rijden we door naar de
Wadi Rum ook wel gekend als de Maanvallei is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten. Het is met een oppervlakte van zo'n 720 vierkante kilometer de grootste wadi in Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Hij wordt zeer druk bezocht door toeristen. Er leven enkele bedoeïenenstammen in het gebied. De vallei werd al sinds de prehistorie bewoond, uit die tijd zijn rotstekeningen gevonden. Constructies die voor het begin van de moderne jaartelling zijn gemaakt ten tijde van het Nabateaanse koninkrijk, zoals dammen, reservoirs, paleizen en heiligdommen zijn blootgelegd en door archeologen onderzocht. Aan de voet van de berg Jabal Rum nabij het dorp Rum werden de ruïnes van een Nabateese tempel, een paleisachtige residentie en een badcomplex gevonden. In Europa is Wadi Rum vooral bekend vanwege zijn natuurlijke schoonheid en omdat de Britse officier Thomas Edward Lawrence er in de tijd van de Arabische opstand van 1917-1918 zijn Arabische troepen voorbereidde op de aanval op Akaba. Een van de bronnen in het gebied, de Bir el-Ambic, wordt aan toeristen aangewezen als 'Lawrence's Well'

Hier staat ons een grandioos nieuw hoogtepunt in het vooruitzicht: we logeren in een sfeervol tentenkamp in bedoeïenenstijl, middenin de Wadi Rum-woestijn, Rum guest house camp, JCQX+VM5, Shakaria. We hebben een enorme tent met 5 bedden, waarvan we er beide 1 uitkiezen. Het is een stuk luxer dan in de woestijn van Egypte, inmiddels 13 jaar geleden, toen we voor het eerst samen op reis gingen.

Na de lunch is het even relaxen en gaan we op voor een avontuurlijke jeepsafari met de bedoeïenen in en door de woestijn– de lokale woestijnbewoners kennen de kleurrijke, betoverende omgeving door en door. Een geweldige tocht, zo mooi. We bezoeken een bedoeïenen kamp, maken prachtige foto's en bekijken de natuurlijke brug. Herkenbaar van de Aladin film.
Na zo'n 2,5 uur flink gehobbeld te hebben, stoppen we op een weer schitterende plek in afwachting van de zonsondergang die helaas wat minder spectaculair is, maar mooi genoeg om samen mee te maken.

Als we terugkomen dineren we samen in de grote tent van het bedoeïenenkamp en genieten we van een traditioneel Arabische Zarb diner. Een vlees en groenten gerecht, gegaard in een gesloten ketel onder de grond in hete kolen overdekt met een kleed en daarover zand. Onvergetelijk! Én weer heel lekker. We tafelen nog lang na, samen met Wanda en Tineke. De heren van de groep zitten aan de waterpijp.
Het gewone leven thuis voelt nog heerlijk ver weg, maar schijn bedriegt, nog maar 2 dagen en dan gaan we weer terug naar de Nederlandse werkelijkheid. Ook fijn, maar toch :-).

Lieve volgers, morgen volgen de foto's, helaas skechte wifi in onze tent.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.