Fietsen naar Luxemburgstad

Luxemburg, Luxembourg

Goedemorgen lieve volgers, betijds opgestaan, na mijn eerste nachtje heerlijk slapen in mijn camperbed.

Het weer ziet er iets beter uit, het is ieg droog, dus uit de veren en lekker fietsen naar de stad.

Luxemburg is de hoofdstad en grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad. De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent. De stad is een van de rijkste steden van Europa.
De oude stad Luxemburg, die in het jaar 963 werd gesticht, werd in de 16e eeuw vanuit de legendarische Bockfelsen tot één der sterkste vestingen van Europa uitgebouwd. Ondanks de ontmanteling van de waterkering in de 19e eeuw, zijn delen van de vesting bewaard gebleven en kunnen bezichtigd worden. Zowel de vesting als de oude stad maken sinds 1994 deel uit van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Het bolwerk van Luxemburg is dan wel een heuse school geweest voor de Europese militaire architectuur, maar heeft in de loop van zijn bestaan heel wat eigenaars gekend. Italiaanse, Spaanse, Belgische, Franse, Oostenrijkse, Hollandse en Pruisische ingenieurs hebben hun steentje bijgedragen aan de geleidelijke uitbreiding van de vestingwerken. Indrukwekkende overblijfselen getuigen hiervan! Een buitengewoon netwerk van 23 km ondergrondse galerijen, de welbekende kazematten (bunkers), gehouwen in de rotsen, deden dienst als bescherming tegen militaire aanvallen, zijn de belangrijkste trekpleister van de stad. Het groothertogelijk paleis, woonplaats in de stad van de groothertog, pakt uit met een bijzonder mooie voorgevel in Vlaamse renaissancestijl (16de eeuw). Het majestueuze interieur en de feestzalen worden alleen in de zomer opengesteld voor het publiek. In de kathedraal Notre-Dame, vormt het oksaal uit de XVIIde eeuw een contrast met de glasramen uit de 20ste eeuw. De middeleeuwse huizen van de buitenwijken combineren op harmonieuze manier de architecturale avant-garde van de hoogvlakte van Kirchberg met de buurt van de Europese instellingen.

Dat ga ik vandaag allemaal eens bekijken met een stadswandeling.

Ik ga vooral heel goed opletten waar ik mijn fiets neerzet, zodat ik hem kan terugvinden, wel handig :-) :-), dat wordt vast weer een uitdaging voor mij.
Jullie gaan het later vandaag weer lezen en meebeleven.

Bye bye

Iets meer dan 6 km over grotendeels nieuw aangelegde fietspaden en een klein stuk over een steile autoweg. Googlemaps brengt me bij het beginpunt van de wandeling (Place de la Constitution
), waar ik zelfs mijn fiets kan vastmaken aan een nietje voor de kathedraal de Notre-Dame, ook nog een goed herkenningspunt, handig :-).
Een gevarieerde stadswandeling, omhoog, met prachtige vergezichten, omlaag, door de 3 stadspoorten van Pfaffenthal en over stadswallen, langs de kazematten (helaas coronadicht) en mooie gebouwen en monumenten uit vervlogen tijden, waaronder het paleis, de 3 stadspoortende Chemin de la Corniche en de abdij van Neumünster.
Ik loop een dikke 2 uur over zo'n kleine 4 km, met heel veel fotostops :-).
Het weer is zelfs heerlijk om te lopen en op 4 druppels na droog gebleven.
Terug op de camping even de beentjes omhoog en straks het winkelcentrum bekijken, misschien kan ik daar een hapje eten.

Google stuurt me over een keien pad, zal wel sneller zijn, maar niet echt lekker fietsen.
Op een bakker na niets te eten. Voor mij geen bijzonder interessante winkels, wel even de Action in, maar die ziet er echt exact hetzelfde uit als bij ons, alleen iets duurder. Fiets door naar het kasteel, maar ook dat is niet om over naar huis te schrijven, dus dat doe ik ook maar niet verder.
Het begint te druppelen tegen de tijd dat ik bij de camper aankom, dat is mazzel.

Kijken of ik kan eten bij de brasserie hier op de camping. Ik had geluk, het laatste vrije tafeltje was voor mij én het was heerlijk, Wiener schnitzel met frietjes en sla en natuurlijk een Luxemburgs biertje van de tap, lekker hoor.

Tot morgen en slaap lekker voor straks!

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Je ben weer lekker in de running geweest,leuk Yvonne.

Lenie 2021-08-17 20:48:52

Mooie dag geweest! Je bent er bijna! Groet Ron

Ron Rabbelier 2021-08-17 23:28:15
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.