Dag 4 Reisdag van Rome naar Sorrento via Gaeta, 313 km

Italië, Rome


Vandaag rijden we richting de Amalfikust met z'n mooie stranden.

Gaeta is een mooi kustplaatsje op de route.
Struinen door de twee zeer van elkaar verschillende delen van de stad: Gaeta Vecchia en Gaeta Borgo.

Ooit werden beide delen letterlijk van elkaar gescheiden, door dikke middeleeuwse stadsmuren die pas in 1960 zijn verdwenen. Ze hebben elk hun eigen karakter weten te behouden, hun eigen ziel. In de 11e eeuws Dom SS. Erasmo e Marciano staat een marmeren paaskandelaar in de vorm van een zuil van 3,5 meter uit de 13e eeuw, voorstellende het 'Leven van Christus' en het 'Leven van de H. Erasmus'. Er is ook een benedictijner kluizenaarswoning uit de 11e eeuw, gebouwd op een rotspunt genoemd de Cappella del Crocefisso, met adembenemend uitzicht op zee. De kapel werd in 1434 gebouwd en droeg volgens de locals eerst de naam Cappella di San Filippo Neri, omdat de heilige zich een tijdje in deze grot zou hebben teruggetrokken.
Van hieruit kun je een trap van 277 treden (weer trappen, elke vakantie wel weer een paar treetjes te gaan) af naar de grot van de Turken. Deze grot was een schuilplaats van Saraceense piraten. De naam Turkse grot is terug te leiden naar de 9de eeuw.

Sinds een paar jaar kun je vanwege instortingsgevaar slechts 60 van de 300 treden afdalen. Maar dat mag de pret niet drukken want het uitzicht is geweldig.

Onze camping "Villaggio Campeggio Santa Fortunata" ligt in een rustig en panoramisch voorgebergte met uitzicht op het op 2 km gelegen Sorrento. Er is een buitenzwembad, een à la carte restaurant en een pizzeria. De camping ligt aan het strand.
Dankzij de ligging is Camping Village Santa Fortunata – Campogaio het ideale startpunt voor een bezoek aan de Amalfikust, Positano, Amalfi, Ravello, het eiland Capri, Ischia, de stad Napels, het archeologische gebied Pompeii en Herculaneum en vele andere toeristische locaties.

Het nummer Torna a Surriento zal velen bekend in de oren klinken. Of het nu gaat om de uitvoering van Pavarotti of de romantische versie van Elvis Presley, je zult het ongetwijfeld ooit eens gehoord hebben. In dit wereldberoemde liedje is de hoofdrol weggelegd voor de Zuid-Italiaanse stad Sorrento, een stad gelegen op het Penisola Sorrentina, het Sorrentijnse schiereiland. Liefdevol wordt hierin omschreven hoe prachtig Sorrento is en welke schatten het stadje te bieden heeft.

De eeuwenoude mythe van de sirenes is onlosmakelijk verbonden met Sorrento. Dit is toe te schrijven aan de Griekse dichter Homerus, die ruim drieduizend jaar geleden al wist hoe schitterend deze omgeving was. Hij prees de schoonheid van het schiereiland en maakte deze omgeving tot het toneel voor de ontmoeting tussen Odysseus en de Sirenen. Volgens de legende wisten deze halfgodinnen duizenden scheepslieden met hun melodieuze stemmen te verleiden. Betoverd door het hemelse gezang lieten zij het roer uit hun handen glijden, met als gevolg dat de boten tegen de rotsen sloegen en de bemanning het niet overleefde. Om de roep van de Sirenen te weerstaan en te voorkomen dat zijn schip tegen de rotsen zou slaan, stopte Odysseus bijenwas in de oren van de bemanningsleden. Omdat hij zelf toch wel erg nieuwsgierig was naar het stemgeluid van de Sirenen, liet hij zich vastbinden aan de mast. Zo kon hij wel naar de Sirenen luisteren, maar had hij niet de mogelijkheid om bij het roer te komen en van koers te veranderen.
Zijn oplossing bleek geslaagd, maar de Sirenen zouden zich door deze mislukte poging het schip te laten vergaan uit verdriet in zee hebben gestort. Hierdoor ontstonden drie eilandjes, de Li Galli eilanden (zie kaartje).


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.